potpredsjednica vlade o agrokoru /

Dalić u RTL Direktu: 'Određenim interesnim skupinama nije u interesu da proces u Agrokoru uspije'

'Ne bih se čudila da se u sljedećim mjesecima izvede još koja akcija da se proces prekine'

11.4.2018.
22:50
VOYO logo

Sutra je na meti oporbe potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Potpuno slučajno, samo dva dana uoči rasprave o povjerenju potpredsjednici Vlade zbog afere Agrokor, iz Agrokora su objavili kako je postignut dogovor oko nacrta Nagodbe vjerovnika što su u Vladi i mnogim medijima odmah proglasili kao senzacionalan uspjeh, "Agrokor je spašen" vrišti od sreće danas jedna naslovnica. 

I s tom naslovnicom potpredsjednica Vlade sutra ulazi u saborsku arenu, kako rekosmo to se sve skupa potpuno slučajno baš tako poklopilo. Gospođa Dalić u RTL Direktu je rekla kako je cijelo vrijeme vjerovala da će Izvanredna uprava doći do svog cilja u skladu s rokovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi nacrt nagodbe izgrađen je još u prosincu kada ga je razmotrilo privremeno vjerovničko vijeće, a on je temelj za dokument koji je usvojen neki dan. Nije se moglo znati da će se poklopiti", kazala je Dalić.

Iako je nacrt nagodbe samo grub nacrt u kojem ne piše ni iznos priznatih tražbina, Dalić objašnjava što on sadrži. "Radi se o dokumentu koji ima nekih četrdesetak stranica pravnog teksta u kojem su se predstavnici vjerovnik u vjerovničkom vijeću ispod toga dokumenta potpisali i parafirali ga. On se bavi krupnim pitanjima budućeg funkcioniranja Agrokora, odnosno nagodbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov sadržaj uključuje buduću korporativnu strukturu, uključuje načine upravljanja, uključuje i način i kriterije kako će se izračunati ti postoci i entity priority model. Primjenom tog modela vjerovnici su se usuglasili da će prihvatit te postotke koje je model izračunao", kazala je Dalić.

Na pitanje zbog čega nakon godinu dana njeni povjerenici nisu bili u stanju formirati Stalno vjerovničko vijeće, Dalić odgovara kako je bivši izvanredni povjerenik, Ante Ramljak pozvao vjerovnike na odabir stalnog vjerovničkg vijeća temeljem skupina koje je predložio sudom. "Temeljem zakona oni su međusobno svoje predstavnike trebali izabrati u roku od 30 dana, ali to se nije dogodilo", kazala je Dalić i dodala kako rok od 60 dana još uvijek teče. "Ja očekujem da će oni izabrati svoje predstavnike", kazala je.

Dalić je istaknula kako je prosječno vrijeme trajanja ovakvih procesa restruktuirranja dvije godine, a da ovo što se događa u Agrokoru je jedan od dva najsloženija procesa u svijetu. 

"U Parlamatu je trebalo jedanest mjeseci da se uopće utvrde tražbine. Što može u slijedećim mjesecima do kraja ovog procesa proći loše, ja mislim i vjerujem da će svi koji rade u Agrokoru uložiti trud da se načelan sporazum pretvori u pravni tekst. 
Mislim da treba reći kao i do sada da postoje određene interesne skupine kojima nije u interesu da proces uspije. Ne bih se čudila da se u sljedećim mjesecima izvede još koja akcija da se proces prekine. Mislim da to neće biti moguće. Vjerovnici su naučili prepoznali oduprijeti se takvim pritiscima", kazala je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interesne skupine žalile su se Visokom tgrgovačkom sudu, a ima i žalbi koje ruše sam koncept nagodbe ako sud tako odluči. Dalić tvrdi kako je njoj poznato da  ne postoji niti jedna žalba da se rješenje o utvrđenim tražbinama ne donese. "Sud će žalbe rješavati u skladu sa zakonom, u skladu sa svojom procedurom i rokovima", kazala je Dalić.

"Moram ponoviti da su vjerovnici i to vrlo različite institucije koje imaju sjedište od New Yorka do Moskve zajedno s domaćim dobavljačima postigle načelan sporazum o nagdobi. Nema potrebe razmišljati o planu B, ali treba prionuti da se on pretvori u pravni tekst", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ovako ostane, ruske banke i američki fondovi imat će preko 50 posto vlasništva Agrokora, no Dalić tvrdi kako Vladu ne brine da će po tome taj najveći poljoprivredni i prehrambeni sustav biti potpuno pod kontrolom stranaca.

"Strukturu vlasnika utvrdio je onaj tko je utvrdio strukturu vjetrovnika, a to je bio bivši vlasnik. Mislim da u hrvatskom gospodarstvu posluje niz tvrtki koje se nalaze u stranom vlasništvu i posluju uspješno i zapošljavaju velik broj ljudi. to očekujemo od budućih vlasnika Agrokora, da donesu kvalitetniji način upravljanja. Sve dok se ponašaju kao investitori zainteresirani za rast i razvoj kompanije", kazala je Dalić.

Na pitanje zašto Vlada želi otkupiti INU, Dalić odgovara: "Zbog toga što se u strateškom partnerstvu s MOL-om se dogodila situacija da su rezerve nafte INA-e u suvlasništvu i vlasništvu MOL-a smanjenje, da gube osobine vertikalno orijentirane naftne komapnije, a mi smatramo da INA to treba biti što znači da njezin razvoj treba nositi istraživanje nafte i plina." 

Ministricu gospodarstva i potpredsjednicu Vlade sutra bi u Saboru najviše mogla biti na tapeti zbog Ante Ramljaka i afere sa savjetničkim naknadama, a na pitanje smatra li da je 40.000 eura tjedno za dvojicu domaćih savjetnika, partnera iz Texo menadžementa  primjerena naknada, tvrdi kako je domaće i lokalne podizvođače zaposlio je glavni savjetnik za restrukturiranje AlixPartners po vlastitoj proceduri i procjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić je komentirala i obećanje Peruška da će objaviti naknade  konzultanstkih usluga, koje još uvijek nije objavio.

"Peruško je o tome govorio prekjučer kada je bila pressica u Vladi. Kazao je da je u ovom razdoblju bio usmjeren na postizanje nagodbe, a kazao je i da će troškove svih savjetnika pojedinačno objaviti u roku nekih desetak dana. Podsjećam, da se u mjesečnim izvještajima Izvanredne uprave navode svi troškovi savjetnika i Agrokora d.d.", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da temeljna lekcija koju smo naučili da se ovako značajan sistemski rizik ne smije više nikada ponoviti i zbog toga je kvalitetna osobina dogovora koji su postigli vjerovnici i dogovor kako će se ubuduće međusobno financijski odnositi kompanije. Ovakva isprepletena međusobna jamstva neće biti moguća", kazala je Dalić.

Otkrila je i da "Vlada priprema izmjene Zakona o trgovačkim društvima u kojima će unijeti izmjene o uvjetima za ostvarivanje članstva u nadzornim odborima upravo u velikim tvrtkama kako bi se osiguralo da ljudi koji sjede u nadzornim odborima velikih tvrtki ipak za to imaju nešto bolje kvalifikacije i znanje". 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo