Kritizirala stagnaciju / Dalić najavila reforme i otkrila: 'Utrošila sam svu svoju energiju u spas Agrokora'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ministrica je unatoč ekonomskom rastu naglasila da su u rastu gospodarstva drugi bili brži od nas, a komentirala je i otpuštanja u Agrokoru, te nereagiranje na prisustvo Hernandija na skupu u Mađarskoj

27.6.2017.
13:03
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

"Tijekom proteklih mjeseci sam, za razliku od predsjednika SDP-a i njemu sličnih, utrošila svu svoju energiju i znanje pridonoseći stvaranju zakona o izvanrednoj upravi, koji je stvorio institucionalni okvir u kojem je očuvano više od 35 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i više od 50 tisuća u regiji", rekla je potpredsjednica Vlade. 

Dalić je otkrila kako je Agrokoru prijetio stečajni postupak te masovni otkazi u firmama koje spadaju pod koncern, kao i gašenje njih 50-ak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić su novinari upitali je li tvrdila kako neće biti otkaza u Agrokorovim firmama, a ona je samo rekla neka provjere njezine prijašnje izjave za medije.

'Nemamo razloga za samozadovoljstvo zbog rasta gospodarstva'

"Rast gospodarstva se ipak događa u stagnaciji zaposlenosti. Rumunjska nas je prestigla u BDP per capita i zato kada se usporedimo sa drugima vidimo da su neki bili brži od nas", izjavila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić na konferenciji za novinare u sklopu Poslovnog foruma kojega je organizirala Udruga bosanskih Hrvata "Prsten".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo razloga za samozadovoljstvo zbog toga. Ovi jednostavni ekonomski podaci pokazuju važnost političke stabilnosti. Bez političke stabilnosti i Hrvati u BiH se neće moći postaviti kao konstitutivan narod. Zato svi oni koji se bave isticanjem razlika žele produžiti ovu izgubljenu dekadu. Sadašnji gospodarski podaci ohrabruju, ali daju šansu da provedemo reforme koje društvo može savladati.", dodala je Dalić.

Navela je i kako reforme koje slijede uključuju smanjivanje troškova poslovanja kroz inspekcijske nadzore. Druga važna reforma je ona državne uprave u smislu nagrađivanja, objašnjavajući to na način da će oni koji će raditi bolje biti bolje plaćeni, dok će oni koje rade lošije to također osjetiti na svojim plažama. Jedna od središnjih reformi je reforma sustava obrazovanja koja će omogućiti mladima da budu konkurentni u sustavu obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Agrokoru i bliskom susretu s Hernandijem 

Ministrica je komentirala i situaciju s Agrokorom, te na taj način odgovorila na kritike Davora Bernardića koji ju je optužio da nije bila dosljedna svome obećanju da u Agrokoru neće biti otpuštanja. Dalić je kazala kako je ona zaslužna za Zakon koji je omogućio očuvanje preko 30 000 radnih mjesta i da se mogu pogledati sve njene izjave u kojima je govorila o otpuštanju ili neotpuštanju ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, komentirala je i činjenicu da je prisustvovala skupu u Budimpešti na kojemu je bio i Zsolt Hernádi, čovjek za kojim je Hrvatska još 2013. raspisala tjeralicu. Bliski susret se dogodio tijekom potpisivanja memoranduma o dvosmjernom toku plina kroz hrvatsko-mađarsku plinsku interkonekciju Donji Miholjac – Dravaszerdahely. Dalić je objasnila da je u Budimpešti dakle bila službeno, te da se s Hernandijem nije niti susrela, već joj je kasnije rečeno da je bio u publici, a pozvala ga je mađarska strana.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo