'Da nije bilo policije pitanje je bismo li izvukli živu glavu'

'Da nije bilo policije koju sam ja pozvao, pitanje je bismo li izvukli živu glavu. Čak su nam prijetili i da će sve zapaliti. Odlazimo tužna srca, ne znamo kamo ćemo.

3.5.2012.
22:46
VOYO logo

U pratnji zadarskih policajaca, 17 članova romske obitelji Đanija napustilo je u četvrtak poslijepodne poljoprivredno zemljište na kojemu su živjeli posljednja dva mjeseca.

"Mi nismo ovo željeli, ali toliko su nam prijetili u posljednjih 10 dana da smo se bojali prije svega za svoju djecu", izjavio je za Večernji listAnte Đanija, glava obitelji koja je posljednjih imala sukob sa Škabrnjanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po treću kamp-prikolicu će se vratiti

Problemi obitelji Đanija počeli su kad se doznalo da su kupili 4.500 kvadrata zemljišta te da planiraju sortirati i skladištiti sekundarni otpad. Isprva su ih, kako su rekli susjedi optuživali za krađe i prijetili njihovim obiteljima, a potom je na Praznik rada sve poprimilo daleko veće razmjere. Stotinjak Škabrnjana prosvjedovalo je protiv naseljenih Roma te su bagerom iskopali kanale za ogradu podignutu oko svojih posjeda koji graniče sa zemljom romske obitelji. Romske obitelji tada su dobile 48-satni ultimatum da se isele.

Taj rok u četvrtak je istekao pa su Đanije s dva kamiona i dvije kamp prikolice napustile Škabrnju. Treću su ostavili i kažu da će se vratiti po nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odlazimo tužna srca'

"Da nije bilo policije koju sam ja pozvao, pitanje je bismo li izvukli živu glavu. Čak su nam prijetili i da će sve zapaliti. Odlazimo tužna srca, ne znamo kamo ćemo. Možda se vratimo i u Slavoniju, a načelnika općine i direktora komunalnog poduzeća tužit ćemo jer su nam u više navrata prijetili", kazao je Ante čiji odlazak je pratilo 40 mještana Škabrnje s načelnikom Lukom Škarom na čelu.

On, je pak, kazao da se mogu vratiti kad riješe potrebne dokumente vezane uz imovinsko pravne odnose. No istaknuo je da otpad ne mogu skupljati zato što je to građevinsko-stambena zona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo