U studenom je stigla sezona grijanja, a s njom i servisiranje bojlera. Čišćenje i odmašćivanje unutarnjih dijelova, kontrola sklopova i dijagnostika kvara, nema što Tihomir Mihalić ne zna o servisu i popravcima bojlerima. Ovisno o količini posla i vrsti bojlera, jedan posjet košta između 70 i 150 eura, a to se mora redovito obavljati.
"S obzirom na tvrdu vodu kakva je u Zagrebu, ja bih preporučio da se to obavlja najkasnije svake dvije godine. Poželjno je svake godine, pred sezonu", govori za Danas.hr.
"Beskrajno je važno da možemo grijati bez straha da se nešto ne dogodi, a i održavamo aparat na taj način, da što dulje radi", rekla je Vesna Lončarević iz Zagreba.
Predstavnicom stanara jedne zgrade u Zagrebu Vesna Stefanović kazala je da joj je baš danas došao serviser. Dogovorili su se još prije mjesec dana, ali nije mogao ranije doći zbog gužve. "Ali bitno je da bojler radi kako treba. S plinom se nije za igrati, kako god okreneš", priča predstavnica stanara.
Svake godine jedan smrtni slučaj
Nije šala, pogotovo ako znamo da se u posljednje tri godine 25 ljudi otrovalo ugljikovim monoksidom i da se, u prosjeku, svake godine dogodi jedan smrtni slučaj. A svi znano što trebamo da bismo to izbjegli.
"Od pet kanala u grupi, četiri dimnjaka su bila zaštopana. Da nismo na vrijeme nismo uočili, najvjerojatnije bi se dogodilo trovanje. Kako bi se to sve izbjeglo, dimnjačar kroz godinu preventivno provjerava dimnjake i uređaje za loženje", govori dimnjačar Miroslav Dvojak.
Dimnjačara odmah morate zvati da vam provjeri situaciju ako dimnjak dobro ne vuče ili čujete buku, osjetite neobičan miris ili ako vam je nešto upalo u njega.
"Odmah je kada se primijeti kod atmosferskih bojlera rošenje unutar kupaonice. Inače, minimalno jedanput godišnje kod plina, kod krutog goriva i češće, ovisno o načinu loženja i ovisno o samom sastavu drva. Ako su drva mokra, događa se da se napravi smola pa u tom slučaju se treba i češće čistiti“, zaključuje dimnjačar.