Dosje Fijasko pravosuđa / Da je živio u Hrvatskoj, Dostojevski bi napisao 'Zločin bez kazne', a likova bi uistinu bilo bezbroj

Hrvatskoj državi lekcije o pravosuđu drži glavni akter najveće afere od nezavisnosti, optužen za izvlačenje više od milijardu kuna iz Agrokora

11.10.2020.
21:00
VOYO logo

Da je živio u Hrvatskoj, Dostojevski bi napisao "Zločin bez kazne". Šala je to koja je posljednjih dana cirkulirala društvenim mrežama, nakon što se javnost iznenadila oslobađajućom presudom za Ivicu Todorića u takozvanom slučaju "mali Agrokor". U onom velikom, suđenje bi moglo početi tek krajem iduće godine.

 A nakon deset godina ovog je mjeseca iznova krenulo suđenje Ivi Sanaderu i drugima u aferi Fimi Media. I to su samo najzvučniji slučajevi, već smo naviknuti da se procesi rastežu preko svih granica, bez pravomoćnih presuda. Istodobno, vlast ne prihvaća prijedlog ujedinjene oporbe da se osnuje saborsko istražno povjerenstvo koje bi se bavilo ometanjima i pritiscima na rad istražnih tijela u procesuiranju slučajeva korupcije.

"Znači, ovdje imamo indeks vladavine prava. Prije par dana ga je izdala Europska komisija, pogledajte, Hrvatska je zadnja. Najgori smo po korupciji, najgori smo po sudstvu, i tako dalje", kazao je Ivica Todorić, bivši vlasnik koncerna Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotle smo došli. Hrvatskoj državi lekcije o pravosuđu drži glavni akter najveće afere od nezavisnosti, optužen za izvlačenje više od milijardu kuna iz Agrokora.

I to još govori netom nakon što ga je sud nepravomoćno oslobodio optužbe u slučaju zvanom "mali Agrokor". Za onaj veliki tek je nedavno, gotovo tri godine nakon upada policije u Kulmerove Dvore, podignuta optužnica na 459 stranica, uz spis od oko 80 tisuća stranica. Prvooptuženi ne sumnja čije je sve to maslo.

"Tužilaštvo je u sud poslalo monstruoznu, lažnu optužbu koju je izradila Borg grupa Ante Ramljak, a pod pokroviteljstvom njihovog upravitelja Plenkovića", kazao je Todorić, bivši vlasnik koncerna Agrokor (07.10.2020.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I suci i odvjetnici sumnjaju da će ta optužnica uopće biti potvrđena prije polovice 2021., a bude li potvrđena, moglo bi proći i deset godina prije nego 70-godišnji Todorić i 14 suoptuženika dočekaju presudu.

Na isti dan kada je Todorić oslobođen, HDZ je odlučio odbiti oporbeni prijedlog o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva koje bi pokušalo otkriti odakle i kako cure informacije, i koliko su policija, tužiteljstvo i sudovi nezavisni od politike. A samo dan ranije najsvježija mega-afera Janaf dobila je zaplet ravno iz krimića - jedna od triju tužiteljica državnog odvjetništva u slučaju Agrokor zatražila je razrješenje, nakon što je USKOK njezina supruga osumnjičio da je u stanu čuvao ukradeni novac Dragana Kovačevića.

"U Kolumbiji nema ovakvih situacija da se novac nalazi kod zamjenice županijskog državnog odvjetnika, takve situacije se mogu vidjeti samo u filmovima", kazao je Nikola Grmoja (Most) saborski zastupnik.

A čak ni u filmovima ne može se vidjeti svađa o tome tko treba što znati o tajnim istragama, o čemu već danima ratuju premijer i predsjednik, pri čemu potonji u svemu vidi - totalni kaos.

"DORH nije nekakva magična kula okružena oblacima, netko je vodio taj postupak, te odluke i ja te ljude kao predsjednik želim nakon svake velike akcije pred kamerama da ih novinari pitaju i da odgovaraju što mogu u okviru onoga što im mogu reći. Ne može se dogoditi na kraju da se ljudima upada u stanove, upada u stanove bračnim drugova državnih odvjetnika pa nek i oni vide kako to izgleda kad ti zaigra mečka pred vratima, kazao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se to zbilo samo prošlog tjedna u zemlji u kojoj se sve vlade u posljednjih 20 godina kunu u odlučnu i beskompromisnu borbu protiv korupcije, pišu strategije, akcijske planove i nacionalne programe. Jedan takav iznjedrio je i danas najpoznatiji hrvatski okrivljenik.

"Ne želimo osjećaj bespomoćnosti, osjećaj da se ne može ništa napraviti, i ono što je rečeno uvodno, 'imam li ja nekoga tamo da mi to sredi ili nemam', i da o tome ovisi moj uspjeh", rekao je Ivo Sanader, bivši predsjednik Vlade. 

Uspjeh hrvatskog pravosuđa, gotovo desetljeće i pol kasnije, možda se najbolje ogleda baš u slučaju Ive Sanadera. Početkom mjeseca počelo je ponovljeno suđenje za Fimi mediju, aferu koju se zvalo sinonimom za korupciju. Deset godina prošlo je od prvih uhićenja, jedna od optuženih, vlasnica agencije Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, kao i sutkinja Ivana Čalić koja je slučaj privela kraju i prvi put u povijesti osudila jednu političku stranku - HDZ je kažnjen s pet milijuna kuna, a Sanader je dobio devet godina zatvora. No, sve je palo na Vrhovnom sudu, i krenulo iznova.

"Ne smatramo se odgovornim, dakle ostajemo kod obrane u cijelosti iznijete ranije", kazao je Vladimir Terešak, pravni predstavnik HDZ-a.

"Primio sam, pročitao, razumio, dopunjenu sudsku optužnicu i ostajem kod toga da nisam kriv", kazao je Sanader.

Ivo Sanader danas služi kaznu samo za slučaj Planinska, uvjetno rečeno najblažu od svih afera koje su mu se stavljale na teret. Još čeka pravomoćnu presudu za aferu HYPO, kao i INA MOL. A HDZ? Od prve presude za Fimi mediju, uredno su pobjeđivali na izborima, suđenje im nije naškodilo. Isto tako, ni donedavnom im partneru Milanu Bandiću. On i suradnici uhićeni su još prije šest godina zbog afere Agram, u međuvremenu je šesti put izabran za granodačelnika, a pravomoćne presude još nisu ni blizu.

"Ja oštetio Grad Zagreb nisam ni kune, niti osobno se okoristio ni kunu. Pravda je spora, ali je dostižna. Toliko o mojim djelima", naglasio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. (17.lipnja 2020.)

O djelima bivšeg šefa HGK Nadana Vidoševića, uhićenog krajem 2013., javnost danas malo zna. A ovih mu je dana ponovno odgođeno suđenje jer kasne nalazi vještačenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset godina nakon uhićenja, nitko više ne pamti ni imena glavnih aktera afere farbanja tunela i drugih nedjela u HAC-u - a suđenje još nije ni počelo.
ITT Mamić
No, čak i kad završi osudom za okrivljenike ne mora značiti odlazak u zatvor. Tomo Horvatinčić, osuđen zbog izazivanja pomorske nesreće, već mjesecima izbjegava odlazak u zatvor zbog navodno lošeg zdravstvenog stanja. Od presude od šest i pol godina zatvora, Zdravko Mamić i dalje se skriva u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, tu je i Miroslav Kutle, u javnosti simbol kriminala u pretvorbi i privatizaciji što mu, unatoč dvadesetak vođenih postupaka, nikada nije dokazano na sudu, a on je, kao i Todorić, od početka govorio da su svi procesi vođeni pod pritiskom politike.

Gotovo dva desetljeća kasnije, i ne samo u ovom slučaju, sustav na svojoj strani argumenata - nema.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo