'PROCVALO' MORE DUŽ CIJELOG JADRANA / Kupači ne žele u more, ribari imaju problema, ali riječ je o prirodnoj pojavi

Image
Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Do cvjetanja mora najčešće dolazi koncem lipnja i početkom srpnja, a najčešći je uzrok nagli rast temperatura mora

25.6.2021.
22:02
Dino Stanin / PIXSELL
VOYO logo

Duž cijelog Jadrana posljednjih je dana, naročito u uvalama i lučicama, more prekriveno slojem algi i sluzi. Taj ružan prizor kod kupača izaziva zazor i bojazan, a ribarima stvara velike probleme. No, riječ je o prirodnoj pojavi, tzv. cvjetanju mora, koje se događa relativno redovito i ne bi trebalo biti opasno po kupače, iako može uzrokovati poremećaje u morskom ekosustavu, piše Novi list.

Image
LJUDI, NEMOJTE SE BOJATI /

Sluzave nakupine stvaraju se na površini mora od Valbiske do Zadra, turisti bježe

Image
LJUDI, NEMOJTE SE BOJATI /

Sluzave nakupine stvaraju se na površini mora od Valbiske do Zadra, turisti bježe

Riječ je o razmnožavanju fitoplanktona

Do cvjetanja mora najčešće dolazi upravo koncem lipnja i početkom srpnja, a najčešći je uzrok nagli rast temperatura mora. Dr. sc. Marcel Kovačić, muzejski savjetnik Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, ističe kako je riječ o razmnožavanju fitoplanktona koje najviše ovisi o temperaturi mora i o količini dostupnih hranjivih soli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fitoplankton može imati nagla razmnožavanja populacija, čime nastaje cvjetanje mora, ako pri visokoj temperaturi ima na raspolaganju hranjivih soli u izobilju. Cvjetanje mora stvara sluznate nakupine jednostaničnih algi u stupcu vode i na površini", kazao je Kovačić za Novi list.

'Većinom cvjetanja mora prođu bez posljedica'

Nastajanju sluzavih nakupina na površini mora pogoduje i duže razdoblje visokog atmosferskog tlaka i mirnog mora, a njihova prava štetnost po ekosistem nastaje kada potonu prema morskom dnu, gdje dolazi do razgradnje organske tvari nastale cvjetanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgradnja organske tvari troši kisik te uvjeti u morskoj vodi i na morskom dnu mogu postati hipoksični ili čak anoksični, što dovodi do ugibanja organizama i daljnje lančane reakcije razgradnje nove količine mrtve organske tvari, pada kisika i daljnjeg pomora živih organizama. Većinom cvjetanja mora prođu bez posljedica po ekosistem, a velika cvjetanja mora s pomorom pridnenih organizama imali smo, na primjer, uz zapadnu obalu Istre prije tridesetak godina", pojasnio je Kovačić.

Ribari morali obustaviti ribolov

U Jadranu kao umjereno toplom moru, dodaje Kovačić, imamo dva godišnja nagla rasta količine fitoplanktona, u kasno proljeće i rano ljeto, kad temperatura mora naraste. O konkretnim uzrocima trenutačnog pojačanog cvjetanja mora Kovačić nije, pak, htio nagađati bez ozbiljnih znanstvenih istraživanja. Dodao je samo da prirodnim uzrocima valja dodati i utjecaj čovjeka kroz ubacivanje hranjivih soli u morski sustav kroz otpadne vode i rijekama od poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Uhač, zapovjednik broda za izlov sitne plave ribe Adria jedan kazao je za Novi list kako su zbog cvata mora prije nekoliko dana morali obustaviti ribolov.

"Nemoguće je raditi u ovim uvjetima. Te sluzi je naprosto toliko da potpuno »zatvori« mrežu i onemogućava normalan ribolov, a znatno otežava i samo dizanje mreže pa smo odlučili naprosto prestati raditi na neko vrijeme, dok ne vidimo kako će se stvari dalje odvijati i hoće li cvjetanje ipak prestati", kazao je Uhač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo