CURI SVE VIŠE DETALJA O PROBLEMATIČNOJ OBITELJI IZ VUKOMERCA: / Jedan njihov član vodio je splitski hostel u kojem je pretučena gošća

Image

Sukob dviju obitelji u Vukomercu pokrenuo je pitanje o preseljenju obitelji, ali istodobno aktualizirao neke teške poslovne prekršaje obitelji Zahirović

17.9.2018.
9:17
VOYO logo

Nedavni oružani sukob dviju romskih obitelji u Zagrebu otvorio je pitanje o njihovoj budućnosti nakon što su njihovi susjedi počeli tražiti da ih se preseli. Međutim, kada je Hazba Zahirović preko medija poslala ispriku i poručila da je obitelj spremna preseliti se u Split ako dobiju drugu kuću, otvorilo se istodobno i pitanje o njihovoj prošlosti. Slobodna Dalmacija je tako podsjetila na neke teške prekršaje i optužbe koje se vežu uz obitelj Zahirović.

Naime, u splitskoj Dubrovačkoj ulici Antonio Zahirović vodio je ilegalni hostel. Tamo je početkom kolovoza metalnom šipkom teško pretučena Britanka Laura Denmar koja je sve vezano uz događaj ispričala britanskim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključ smo pokupili u hostelu 'Ana' u centru Splitu, a navodni hostel - za koji je odmah bilo jasno kako je nelegalan - bio je stan u kojem je bilo raspoređeno tridesetak kreveta, čak u kuhinji i na balkonu, a za sve te ljude bila je dostupna samo jedna kupaonica. Nije bilo zaposlenika i bilo je jako prljavo", rekla je nedavno Laura za Slobodnu Dalmaciju.

Nakon incidenta, policija je zatvorila ilegalni hostel, a tvrtka "Hosteworld" je isključila iz svoje ponude sve Zahirovićeve objekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđena je povreda nekoliko odredbi Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti

Na pitanje Slobodne Dalmacije upućeno policiji vezano uz slučaj hostela "Ana" u Hrvojevoj ulici koji je navodno prepun prljavštine, a osoblje vrlo neljubazno, dobili su sljedeći odgovor:

"Carinska uprava provodila je nadzorne aktivnosti u ovom slučaju, u suradnji sa službenicima Ministarstva unutarnjih poslova, i utvrđena je povreda nekoliko odredbi Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 20 do 50 tisuća kuna za pravnu osobu, odnosno od 10 do 30 tisuća kuna za privatnu osobu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Carinske uprave rečeno im je da je Zahirovićevima zabranjeno obavljanje djelatnosti minimalno 30 dana, nakon obavljanja inspekcijskog nadzora prostor je zapečaćen, a sve dodatne činjenice se utvrđuju.

Na ulaznim vratima ipak nedostaje inspekcijski pečat

Novinari Slobodne Dalmacije odlučili su se prošetati do hostela Ana i provjeriti kakva je situacija. Na ulaznim vratima i poštanskom sandučiću pisalo je da je objekt zatvoren, ali ispostavilo se da je inspekcijski pečat na ulaznim vratima nestao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatke o hostelu Ana, koji zapravo nije bio registriran kao hostel, mogu se pronaći u web-adresaru smještajnih kapaciteta Turističke zajednice Grada Splita. Zanimljivo je da postoji nekoliko manjih servisa za rezerviranje na kojima je u Ani moguće rezervirati 48 kreveta u šest soba, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan privatni iznajmljivač rekao je za Slobodnu Dalmaciju da to nije ništa čudno, "... u mnogo slučajeva su goste s potvrđenim rezervacijama ostavljali bez smještaja usred noći. Kad se nagomilaju loše recenzije, jednostavno promijene ime i otvore novi. Uz stan na Pazaru koji lažno reklamiraju kao hostel, a u kojemu istodobno i žive, Zahirovići su imali još nekoliko stanova u kojima su smještali svoje goste."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što oni rade nema veze s turizmom i šalju užasnu sliku o Splitu u svijet. Vrijeme je da im nadležni stanu na kraj. Uz nelegalni hostel u stanu u Dubrovačkoj, za koji su svi saznali zbog nasilja, imali su ih još i u Plinarskoj, Šenoinoj i Kliškoj ulici, ali susjedi su se bojali prijaviti to policiji", zaključuje privatni iznajmljivač.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo