CURE DETALJI S BAJAKOVA: 12 / srpskih vojnika vraćeno s granice; Vučić: Nitko nam ne može braniti da odamo počast žrtvama

Image
Foto: Ivica Galović/Pixsell, Ilustracija

Iako se isprva tvrdilo da je delgacija bila najavljena, čini se kako to nije bilo baš tako

7.9.2019.
13:29
Ivica Galović/Pixsell, Ilustracija
VOYO logo

Tijekom jutra stigla je informacija da je delegacija srpske vojske, na putu za Jasenovac, zaustavljena na graničnom prijelazu Bajakovo te da im je zabranjen ulaz u Hrvatsku.

Kako javlja Jutarnji, prema neslužbenim informacijama, srpska vojna delegacija koju je činilo 12 osoba nije bila najavljena niti je ranije službeno zatražen njihov ulazak u Hrvatsku od strane Ministarstva obrane Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su izaslantvu rekli da ih ne mogu unijeti, navodi agencija.

Članovi izaslanstva VS-a bili su spremni ostaviti odore i produžiti put u civilu, no carinici su im rekli da ne mogu ući u Hrvatsku te im je izdana zabrana ulaska i vraćeni su u Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO SE JUTROS DOGODILO NA BAJAKOVU? Srbija tvrdi: /

'Izaslanstvo naše vojske na putu za Jasenovac nisu htjeli pustiti u Hrvatsku'

Image
ŠTO SE JUTROS DOGODILO NA BAJAKOVU? Srbija tvrdi: /

'Izaslanstvo naše vojske na putu za Jasenovac nisu htjeli pustiti u Hrvatsku'

U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svoga boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga, prenosi Tanjug.

Situaciju je komentirao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam poseban komentar. Bitno je da nama nitko nikada ne može zabraniti da odamo počast jasenovačkim žrtvama. Važno je da mi poštujemo svoje žrtve. Neka svatko radi svoj posao, mi ćemo raditi svoj. Razumijem da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu", izjavio je Vučić.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je u subotu kako dolazak izaslanstva vojske Srbije u Hrvatsku nije bio najavljen, te im je zbog toga granična policija onemogućila ulazak u zemlju. "Imam informacije da je zaustavljen kombi s ukupno 11 osoba, radilo se o vojnim osobama, koje su imale vojne odore u vozilu, ali mi nismo imali službenu najavu njihova dolaska u Hrvatsku, a temeljem Zakona o nadzoru državne granice njima je ulaz onemogućen. Policija na Bajakovu nije imala njihovu najavu", rekao je Milina novinarima na obilježavanju 29. godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice Lučko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako izaslanici Vojske Srbije nisu imali uvjete za ulazak u Hrvatsku jer službena putovanja dužnosnika moraju biti najavljena te da postoje propisi koji objašnjavaju kako se to radi.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo