Slasno i masno /

Čudo od tri sastojka: Doznajte sve o zagorskim mlincima koji su zaštićeni na razini Europske unije!

Mlinci su 23. hrvatski proizvod zaštićen u Europi, a Zagorci su zaštitili cijeli jelovnik

27.6.2019.
15:30
VOYO logo

Slavonski kulen, paška janjetina, varaždinsko zelje, lički krumpir, dalmatinski pršut, ukupno 22 proizvoda iz Hrvatske zaštićeni su na razini Europske unije, a sada su im se pridružili i - zagorski mlinci.

Slasno i masno tijesto dobilo je europsku oznaku zaštićenog porijekla. Zagorci kažu, ovaj su dan čekali godinama, a očekuju da će sada, za europsko tržište, proizvoditi puno više od dosadašnjih 400 tona godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagorci razloga za pjesmu imaju jer su njihovi mlinci ušli u Europu. Čudo od samo tri sastojka: vode, soli i brašna koje rade vješte zagorske ruke dobili su zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Tajne su nam otkrile čuvarice tradicije iz Budinščine.

Kako se tradicionalno rade zagorski mlinci?

"Mlaka voda, onda se mijesi, dok tijesto ne postane mekano, napravimo loptice, tijesto tako odstoji, pola sata da se razvuče", kazala je Ivka Jakopović iz Udruge Gotali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod razvlačenja je važno da je mlinac što dulje odstajao, da se lakše razvlači. I evo onda ga još lagano rastegnemo da bude tanki. Može li stroj zamijeniti ručnu proizvodnju zagorskih mlinaca? Ne, ipak je ovo tradicija", rekla je Božena Kuna iz Udruge Gotali.

One mlince proizvode za kućne potrebe, a Zagorje ima četiri velika proizvođača koji također njeguju tradicionalnu ručnu proizvodnju. Iz njihovih radionica na godinu izađe 400 tona mlinaca.

Europski znak jamči autentičnost proizvoda

Izvaljeno i ručno razvučeno tijesto debljine do 2 i pol milimetra od sada sadrži europski znak koji jamči autentičnost proizvoda. Naljepnice su proizvođači već nabavili.

"To je krovno priznanje za naš proizvod. Ta oznaka, markica nam otvara nova tržišta, a to se poglavito odnosi na zemlje Europske unije gdje će nam plasman biti lakši nego do sada", rekao je proizvođač mlinaca Tomislav Gorički.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštitu mlinaca čekali su šest godina, a sve je pokrenula udruga "Tradicija zagorja" koja okuplja proizvođače.

"Nemamo u planu dizati cijene"

"Hoće li cijene rasti? Nemamo u planu dizati cijene, nismo išli u zaštitu da dižemo cijene", rekao je Matija Gulik iz udruge Tradicija Zagorja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlinci su 23. hrvatski proizvod zaštićen u Europi, a Zagorci su zaštitili cijeli jelovnik. Prije tri godine zaštićen je zagorski puran, a uzgajivači kažu da im je prodaja porasla.

"Prošle godine smo imali 100 komada, zato smo od ove godine nastavili 300 komada. Prodaja zagorskog purana i zagorskog mlinca ide skupa i to bi bilo jako dobro zaokružiti", kazao je uzgajivač purana Mario Filipović.

Europsku zaštitu čekaju još zagorski štrukli

Puran, pa sad mlinci i još čekaju europsku zaštitu deserta odnosno njihovih štrukli.

"To ste dobro primijetili da ćemo biti jedina regija u Europi koja ima zaštićeni kompletan meni. Proces zaštite štrukli već je u tijeku", rekao je župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova receptura za mlince je jednostavna, ali da je posebna sada je potvrdila i Europska komisija. Proizvođači se nadaju novim europskim tržištima, a možda se sada tog zagorskog specijaliteta zažele i Dalmatinci i Istrijani, gdje se mlinci prodaju najmanje.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo