Klasićeva knjiga kolumni s Net.hr-a / 'Pod utjecajem Crkve otišli smo par koraka unazad, a ovo će nam pomoći da osvijestimo da smo u 21. stoljeću'

U knjizi 'Crveno na crno' objavljene su Klasićeve kolumne koje autor objavljuje svakog utorka na Net.hr-u

5.11.2021.
16:01
VOYO logo

U Novinarskom domu u Zagrebu u četvrtak je predstavljena nova knjiga Hrvoja Klasića "Crveno na crno" u izdanju Naklade Ljevak. U knjizi su objedinjene Klasićeve kolumne koje objavljuje utorkom na Net.hr-u.

Tako su, nakon knjige "Bijelo na Crno", Klasićeve kolumne s Net.hr-a ponovno izašle u knjizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SMRT FAŠIZMU, SLOBODAN NARODU /

Što točno stoji u presudi Praljku i kako je moguće da ga neki i danas slave? Dva su razloga zašto je to jako opasno

Image
SMRT FAŠIZMU, SLOBODAN NARODU /

Što točno stoji u presudi Praljku i kako je moguće da ga neki i danas slave? Dva su razloga zašto je to jako opasno

U kolumnama koje svakog utorka objavljuje na našem portalu, Klasić progovora o temama iz bliže i dalje prošlosti - od Drugog svjetskog pa sve do Domovinskog rata.

Na promociji su, uz autora, govorili novinarka i kolumnistica Net.hr-a Đurđica Klancir i bivši veleposlanik Božo Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Novinarka i kolumnistica Net.hr-a Đurđica Klancir govorila je na promociji Klasićeve knjige

'Net.hr i ja ćemo dati doprinos da ne bude crno na crno'

"Gledajući u kontinuitetu prvo je bilo Bijelo na crno - što je simboliziralo istinu protiv laži, znanost protiv revizionizma. Nakon toga je došlo Crveno na crno - antifašizam protiv fašizma", kazao je Klasić za Net.hr uoči promocije.

"Teme prošlosti i dalje opterećuju hrvatsko društvo i društva u regiji. Suočavanje s prošlošću ne ide nam najbolje", rekao je Klasić. "Što bi moglo biti sljedeće? Nadao sam se da bi to moglo biti zeleno na crno, u smislu ekologije, ali bojim se da bi moglo biti crno na crno. Nadam se da ćemo Net.hr i ja dati doprinos da tako ne bude".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Net.hr mi je dao apsolutno otvorene ruke. Niti u jednom trenutku se nije dogodilo da mi je netko rekao nemoj pisati o tome ili slučajno urigiralo u tekstove. Potpuno sloboda dovela je i do odlične čitanost. Mislim da smo našli dobar balans između moje znanstvenosti i mojeg pristupa. Ove teme ne čitaju samo povjesničari nego i čitava javnost", kazao je Klasić.

Image

'Autor kristalno jasno iznosi svoju poziciju'

O knjizi je pred kamerama Net.hr-a govorio i Božo Kovačević koji je kazao kako je ova tema bitna jer iz teksta u tekst suočava čitatelja s pitanjima koji su ključna vezana uz Domovinski rat, Drugi svjetski rat i općenito odnosa prema prošlosti. "Knjiga je vrijedna zbog toga, premda autor kristalno jasno iznosi svoju poziciju, niti u jednom trenutku ne zastranjuje na način da bi prihvatljivima samo smatrao svoja stajališta, a ne i ona s kojima polemizira. Neprihvatljivima smatra mišljenja na temelju činjenica i fakata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neobično je da se u 21. stoljeću osjeća potreba za angažmanom intelektualaca tipičnim za 19. i 20. stoljeće, kazao je Kovačević. "Naše društvo je, ponajprije pod utjecajem Katoličke Crkve napravilo nekoliko koraka unatrag, i stoga je ovakav angažman kojim se bavi Klasić pomaže hrvatskom društvu da ipak osvjesti činjenicu da živimo u 21 stoljeću".

Đurđica Klancir na promociji je istaknula kako je Klasić u svojim kolumnama pronašao idealan spoj između znanstvenog i novinarog rada. "Klasić danas radi i kao vrstan web novinar, zna prepoznati temu i obraditi je na jednostavan i razumljiv način. Primjer su kolumne o Dua Lipi, ili primjerici posljednja o Slobodanu Praljku. Tu je kolumnu pročitalo više od 100.000 ljudi zato što je Klasić dobro pogodio trenutak i dao stavi povjesničara o aktualnoj temi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klasićeve kolumne možete čitati OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo