Crvena šiza

Hrvatska je svjetski fenomen u suvremenoj znanosti o političkim sustavima.

6.9.2011.
14:37
VOYO logo

Cijeloj se naciji nekoliko mjeseci uoči izlaska na birališta titraju najniži porivi te se građane dovodi u prikladno stanje svijesti da odluku o tome tko će im krojiti život iduće četiri godine donose temeljem iracionalnih ideoloških podjela, a ne dosadašnjih postignuća glavnih kandidata.

U tjednu u kojem smo upoznati sa zastrašujućim podatkom da dnevno 167 naših sugrađana završi s blokiranim računom jer im na naplatu dođe neka od ovrha, uz masnu proviziju odvjetničkog ureda koji je provodi, da svaka druga obitelj jedva preživljava te da o izlasku iz krize, bijede i siromaštva prije 2013. godine možemo samo sanjati, jedino što je šeficu Vlade Jadranku Kosor zabrinulo bilo je 'ostvarivanje puzajućeg projekta crvene Hrvatske'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obračun s ekonomistima

Za nju je to potpuno prirodna reakcija jer se sa zloslutnicima obračunala u nekoliko rečenica. Cijelu ekonomsku znanost bacila je pod noge i zaključila kako je bijednih 0,8 posto rasta golem uspjeh i prvi korak u svijetloj budućnosti.

Potpuno nesvjesna činjenice da, ako je u pravu, tu teoriju mora hitno razraditi te se što prije prijaviti za Nobelovu nagradu za ekonomiju, kako je neki drugi genijalni um ne bi preduhitrio, ona je nastavila s projektom 'Hodam, režem vrpce i istjerujem crvene vragove'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepogrešivo, kao i za vrijeme Ive Sanadera, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković prepoznao je glavnu misao vodilju svoje šefice i kao uvijek vjeran suradnik dodatno razradio ideju te je uklopio u svoj resor.

Promoviranje Franje Tuđmana u eurofila

Da bi stvar funkcionirala počeo je s revizijom novije nacionalne povijesti, pa je Franju Tuđmana promovirao u osvjedočenog eurofila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tribini o Hrvatskoj kao 28. članici Europske unije Jandroković je zaključio kako je 'pokušaj iskrivljivanja povijesnih činjenica da je Ivica Račan započeo proces približavanja EU' i da taj pokušaj dolazi od ljevice.

Potom je izvukao asa iz rukava – tezu o Tuđmanovu stremljenju Uniji potkrijepio podatkom kako je u prvom programu HDZ-a, čiji je Tuđman supotpisnik, pisalo da Hrvatska treba postati članica Unije. Smiješno je na tu temu uopće polemizirati s ministrom i prisjećati se koliko je Tuđman bio izoliran od većine europskih čelnika kojima su od programa daleko važnija bila (ne)djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ide Jandroković i korak dalje, pa Europsku uniju promovira u štit protiv komunističke i crvene opasnosti (?!). Pronicavo je zaključio kako se pokušava uljepšati bivši komunistički sustav te ustvrdio da je jedina brana tome ulazak u EU jer je EU 'takav okvir koji će onemogućiti afirmaciju komunističkih vrijednosti'.

EU kao štit od crvene opasnosti

I u čas posla, u tri mala koraka, desnica, kojoj se kosa na glavi diže od europskih vrijednosti i prilagođavanja pravilima te zajednice, trebala bi prihvatiti EU kao štit od komunista. No, u ovoj predizbornoj kampanji sve je moguće, pa i to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je aktualna vlast glavnim izbornim takmacem proglasila predsjednika države, koji je svoje izbore već dobio i na ovima ne sudjeluje, stvarno više ništa ne bi smjelo šokirati niti iznenaditi.

Josipović se tako našao u shizofrenoj situaciji da svakodnevno mora odbacivati napade koje mu upućuju Jadranka Kosor i najbliži joj suradnici. Zoran Milanović time je došao u još čudniju poziciju od one Josipovićeve jer ga glavna konkurencija nastoji ignorirati i marginalizirati. To bi mu trebala biti savršena prilika za otvaranje suvislih izbornih tema i vraćanje kampanje na pravi kolosijek. No, njemu to nikako ne uspijeva, pa mu se medijska prisutnost svela na mrvice sa stola Josipovića i Kosorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović out, Milanović in

I Josipović i Milanović trenutačno vjerojatno jako zavide srpskom ministru vanjskih poslova Vuku Jeremiću, barem zbog jedne stvari. On si, naime, može dopustiti ignoriranje daljnjih pitanja o Jadranki Kosor jer ona ne odlučuje o životno važnim pitanjima za srpske građane. Oni to ne mogu i morat će razviti strategiju rješavanja, kako bi to Josipović nazvao, 'egzotičnog' načina HDZ-ovog vođenja kampanje. Pri tome Josipovićev cilj mora biti hitno izvlačenje iz kampanje u kojoj ne bi trebao sudjelovati, a Milanovićev konačno uključivanje u nju.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču