ISPRIČALI SE PUTNICIMA / Croatia Airlines objasnio zbog čega je avion umjesto u Zagrebu završio u Dubrovniku: 'Bila su dva kapetana, međutim…'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Inicijalno alternativno odredište trebao je biti Split, ali to nije bilo prihvatljivo radi potresa

28.12.2023.
16:50
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Zrakoplov Croatia Airlinesa, koji je u srijedu popodne krenuo iz Londona prema Zagrebu, sletio je u Dubrovnik nakon nekoliko neočekivanih promjena plana leta. Inicijalno alternativno odredište trebao je biti Split, ali to nije bilo prihvatljivo radi potresa.

Iz zrakoplovne kompanije za Večernji list su pojasnili detalje. Kazali su da su operacije njihovih letova provođene prema najvišim sigurnosnim standardima, a također su se osvrnuli na informacije da je na letu bila posada koja nema potrebno obrazovanje za slijetanje po uvjetima slabije vidljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na jučerašnjem letu OU491 London Heathrow – Zagreb u cockpitu zrakoplova bila su dva kapetana, koji imaju važeće certifikate za slijetanje u uvjetima smanjene vidljivosti, odnosno potrebna znanja obavljanje dužnosti u takvim uvjetima. Međutim, taj certifikat prema novoj zakonskoj regulativi nije važeći kada kapetan leti na kopilotskoj poziciji.

Image
KAO DA JE NIJE IMAO /

Avion Croatije Airlines sletio nakon 4 i pol sata kašnjenja zbog birokracije: 'Pilot je imao dozvolu, ali je sjedio na mjestu kopilota'

Image
KAO DA JE NIJE IMAO /

Avion Croatije Airlines sletio nakon 4 i pol sata kašnjenja zbog birokracije: 'Pilot je imao dozvolu, ali je sjedio na mjestu kopilota'

Potrebno je naglasiti kako je prilikom planiranja navedenog leta vremenska prognoza predviđala maglu tek iza ponoći, a planirano slijetanje zrakoplova na letu OU491 u ZL Zagreb bilo je u 20 sati. Vremenske okolnosti u međuvremenu su se promijenile te je zrakoplov zbog guste magle nad ZL Zagreb uoči planiranog slijetanja, kao i zbog striktnog pridržavanja zakonske regulative, preusmjeren u ZL Dubrovnik s obzirom na to da je ZL Split bila zatvorena zbog potresa", pojasnili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodali su da su brzo reagirali na situaciju tako što su u međuvremenu u Dubrovnik poslali kopilota kao zamjenu za kapetana koji je na letu OU491 sjedio na kopilotskoj poziciji.

"Posada je u tom standardnom sastavu obavila let Dubrovnik – Zagreb kojim su putnici iz Londona do svojeg krajnjeg odredišta stigli s kašnjenjem od 4 sata i 30 minuta", kazali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanija se ispričala putnicima zbog neplaniranih poremećaja u prometu.

POGLEDAJTE VIDEO: Kad su ubijeni Zrinski i Frankopan i tko je Slava Raškaj?: Stranci koji žele hrvatsko državljanstvo ovo moraju znati

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo