NIJE IM LAKO /

Crni dani dinastije Todorić: istražujemo gdje su, što rade i od čega žive

Medijska hajka na Kulmerove dvore, pravosudna hajka na članove obitelji, sve se to vidi i po blogovima Ivice Todorića u kojima već potpuno gubi kompas. Obitelj Todorić, nekad rado viđena u svakom društvu doslovno i preneseno živi u egzilu

17.10.2017.
22:40
VOYO logo

"Dragi moj gospon, oblecite se u moju kožu, a moja koža vam je tak, da radite bespotreban  pos'o s kojim uznemiravate. Lako je za mene. Ja sam vam prošlo svršeno vrijeme, ja sam stara baba i mogu krepat ovaj čas. Nego uznemiravate cijelu državu", poručila je danas novinarima ispred Kulmerovih dvora Jadranka Todorić, sestra Ivice Todorića.

Ni Jadranki, ni Ivici, ni njegovoj djeci. Nikome u obitelji Todorić nije lako. Do jučer su bili najmoćnija hrvatska dinastija. "Mislim da svaki dan trebamo proživjeti punim plućima i da svaki dan trebamo donositi odluke, a ne samo na novu godinu, to je samo jedan dan u godini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako je prije osam godina govorila Iva Balent, direktorica marketinga u Agrokoru i pripadnica hrvatskog jet seta. Obilazila je modne revije i najvažnija društvena događanja. Družila se s Ivom Balaban, Hrvojem i Andreom Čermak, modnom dizajnericom Aleksandrom Dojčinović i Severinom.

Otpočetka afere Agrokor u javnosti se ne pojavljuje. Nagađa se da ocu pomaže u kreiranju bloga, a vodi i vlastiti posao. Na adresi Voćarska 53 Iva Balent registrirala je tvrtku Srculence, koju je osnovala 8. svibnja, a koja se bavi nizom aktivnosti. Od trgovine i poslovnog savjetovanja do prodaje nekretnina i energetskog certificiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stariji Todorićev sin Ante donedavno je bio dopredsjednik koncerna, koji baš poput oca nije često odmarao. Od 2002. u braku je s bivšom Miss Hrvatske Martinom Novosel. No braku u kojem imaju troje djece, čini se došao je kraj. Potvrdila je to odvjetnica Martine Todorić Tereza Tea Krešić, koja tvrdi da krah braka nema veze s krahom Agrokora.

"Točno je da ih zastupam u postupku razvoda braka, ali ništa vezano uz sam postupak ne mogu komentirati jer je prema Zakonu javnost isključena, a radi se o zaštiti interesa njihove malodobne djece. Molim da se poštuje privatnost moje stranke i vezano uz to neću dalje komentirati postupak", stoji u priopćenju odvjetnice Martine Todorić. 

Ako je netko mislio da je to manevar da se zaštiti imovina - nije, kažu stručnjaci za obiteljsko pravo. "Nije točno da se razvodom spašava bilo kakva imovina jer bračni drugovi imovinu mogu podijeliti i tijekom trajanja braka što znači da nije odlučujuća ta činjenica jesu li te osobe u braku ili nisu. No bez podataka o tome jesu li te osobe međusobno napravile kakav sporazum o podjeli bračne stečevine ne možemo dati kvalitetan odgovor", kazao je odvjetnik Saša Pavličić.    

U posljednje vrijeme Ante Todorić navodno je često bio na relaciji Zagreb - Beč - London, gdje je i prijavio prebivalište, a potrazi je za novim poslom u inozemstvu. Iz Tesline 7 posluje tvrtka Sun Energy u kojoj je suvlasnik najmlađi Todorićev sin - Ivan Todorić. Bave se trgovinom električnom energijom, a povezani su i s tvrtkom preko posluje i restoran zdrave hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Agrokoru je bio predsjednik Nadzornog odbora. Ivan je godinama u vezi s bivšom srpskom manekenkom Milicom Mihajlović s kojom očekuje i dijete. A veselo je bilo i prije dvije godine kada je Ante Todorić bio gost gala  večere u bijelom, kojom je u Dubrovniku rođendan slavio Ljubiša Krstajić, vlasnik lanca hotela u meksičkom gradu Cancunu. Danas je srpski poduzetnik objavio da je u svojoj tvrtki prije mjesec dana zaposlio Ivana Todorića.

Obitelj Todorić godišnje odmore provodila je na luksuznoj jahti i u vrhunskim ljetovalištima, vozili su se vlastitim helikopterom, a za predah su na raspolaganju imali raskošnu vilu u Medvei i luksuznu vikendicu u Gorskom Kotaru. U 55 tisuća kvadratnih metara na zagrebačkim Šestinama uselili su 2006.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezidencija Kulmerovih dvora sastoji se od tri dijela: središnje kuće te još dvije nešto manje rezidencije. U glavnom, središnjem dijelu živi Ivica Todorić sa suprugom Vesnom i ocem Antom. U  rezidenciji koja se nalazi s lijeve strane smještena su braća Ivan i Ante s obitelji, a u onoj s desne strane kćer Iva sa suprugom i troje djece. 

Iz Kulmerovih dvora jučer je otišao Todorićev otac Ante - koji je 70-ih proživio sličnu priču. Proveo je četiri i pol godine u zatvoru zbog optužbe da je pronevjerio novac iz Agrokombinata - jednog od najmoćnijih poduzeća u bivšoj Jugoslaviji. Nakon toga sa sinom Ivicom  pokrenuo je proizvodnju i prodaju cvijeća, u Kloštar Ivaniću. 

"Ja sam bila mala djevojčica, drugi osnovne, kad se počeo graditi staklenik u Kloštru Ivaniću. Cijela obitelj Todorić, stričevi, svi su šarafili, gradili i slagali taj staklenik, odakle je i krenula njihova firma. Pomagali su svim ljudima u ovom kraju, tko god je tražio i nešto trebao, pomogli su im", kazala je Mirjana Pavanić, susjeda i kuma iz Kloštar Ivanića.

Sada je situacija obrnuta. ispred vrata im stanuju novinari, kuće pretresaju istražitelji, ocu i sinovima prijeti sudski progon, a obiteljska tvrtka je na koljenima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo