Istarski fenomen / Crkva Svete Foške poznata po čudima: 'Sin nam je pošao lošim putem pa sam išla zbog njega i uslišila mi je molitve'

Hodočasnike privlače svjedočanstava o čudotvornim moćima Svete Foške

13.2.2022.
23:00
VOYO logo

Istarski fenomen Crkva Svete Foške kraj Vodnjana poznata je po tisućama priča o čudima. Stoga joj pohode vjernici, pogotovo na dan kada se slavi njezin blagdan. Tko je bila Sveta Foška i s kojim su molitvama hodočasnici pohodili malu crkvicu na osami?

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije oko istarske čudotvorne romaničke crkvice okupilo se nekoliko stotina vjernika. Posjetitelji kažu, malo u usporedbi s godinama prije pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nazad 5-6 godina možda iz cijele Hrvatske i možda i dalje. Slovenija, Italija to je bilo previše ljudi“, kazala je Tanja Pulić iz Pazina.

Privlače ih svjedočanstava o čudotvornim moćima Svete Foške.

„Od prijateljice da je dosta osoba pomoglo. Bili su invalidi, npr. jedan čovjek u kolicima da je bio i prohodao je“, ispričala nam je Mira Ritoša iz Poreča.

Image
Veseljak Papa /

Papa Franjo sudjelovao je u talk showu i otkrio svoj talent: 'Tko ne pleše tango, taj nije iz Buenos Airesa'

Image
Veseljak Papa /

Papa Franjo sudjelovao je u talk showu i otkrio svoj talent: 'Tko ne pleše tango, taj nije iz Buenos Airesa'

„Pa zapravo ono što ja uvijek molim, molim za zdravlje svoje djece i naravno sebe, svoje obitelji, svog bližnjeg. Da li mi se ostvarilo? Pa ja mogu reći da čak i je“, poručila je Amira Delić, hodočasnica.

„Sin nam je pošao lošim putem i onda sam išla zbog sina i ona mi je uslišila sve molitve“, kazala je Slavica Leko.

Propješačila je 40 kilometara moleći da se sin vrati na pravi put.

„Baš je supruga prošle godine donijela jedan cvijet od Svete Foške i zasadila je doma i taj cvijet se osušio. I nakon par dana zove ona mene Ante, Ante dođi ovamo. Što je rekoh da se nije što desilo? Kaže gledaj, raste cvijet“, ispričao je Anto Leko.

Rođena u 3. stoljeću u Ravenni Foška je kao mlada prigrlila kršćanstvo, a vlastima ju je prijavio vlastiti otac. Pogubljena je na današnji dan oko 265. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Došli su vojnici po nju i vojnici ju nisu mogli maknut s mjesta. I ona je rekla idite vi, ja ću doći. I ona je stvarno išla na sud i tamo su je ispitali da li je kršćanka, ona je rekla da je. I sudac kaže znaš da te moramo mučiti? Pa kaže ja sam spremna“, kazao je Marijan Jelenić, župnik Vodnjanske župe.

Kada je prije pola stoljeća župnik Jelenić stigao u Vodnjan čuda su se kaže već događala.

„Do ’52. godine zidovi su bili puni štaka, jer su ljudi zdravili i ostavili štake“, rekao je župnik Jelenić.

Rim ne priznaje čuda u Svetoj Foški, ali brojni vjernici ovdje svejedno dolaze po nadu u ispunjenje svojih molitvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo