RAST CIJENA /

Ćorić o poskupljenju struje i plina: 'Od 1. travnja ćemo imati znatno blaži udar na građane, ali i poduzeća'

Image
Foto: RTL

Ćorić je kazao da će od prvog travnja pokušati izbjeći udare kakav je doživjela većina članica EU

1.2.2022.
15:08
RTL
VOYO logo

Nakon koalicijskog sastanka Branko Bačić je dao izjavu za medije. Bačić je kazao da su od predsjednika Vlade upoznati s bitnim temama o radu Vlade.

"Jedna od tema na kojoj smo se zadržali i o kojoj smo raspravljali je odgovor države paketom gospodarskih mjera koji bi omogućio olakšavanje pozicije građana na rast cijena osnovnih energenata i o tome će više ministar Ćorić. Razgovarali smo o temama koje su prije svega ovog tjedna u raspravi u Saboru, a koji se odnosi na sastanak Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav u dijelu od ostavljenog prijedloga za raspisivanje referenduma kojeg je Odboru za Ustav dostavio predsjednik Sabora. Naš stav je da Odbor za Ustav predloži Saboru zaključak u kojemu bi se provjerili potpisi za obje inicijative koje je praktično vodio Most", kazao je Bačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da se provjera potpisa povjeri Vladi te da ona izvijesti o broju važećih i pravovaljanih potpisa. 

"Rasprava je bila i o raspravi koju ćemo provesti u Saboru u četvrtak, a odnosi se na izvješće Stožera civilne zaštite o provedbi mjera u borbi protiv pandemije", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da su raspravljali i o inicijativi oporbe o pokretanju pitanja odgovornosti ministra Darka Horvata u postupku obnove.

"Vladajuća većina je ponovila svoj stav da Horvat ima podršku vladajuće većine i mi ćemo je jasno očitovati u Saboru", kazao je Bačić. 

Bačić je kazao da očekujemo da se dinamika obnove podigne na višu razinu te da je jasno da se za sugrađane koji jesu u alternativnom smještaju do kraja godine osigura smještaj. 

"Zato je nužno ubrzati obnovu na području zagrebačkog i petrinjskog potresa", kazao je Bačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić je otkrio i je li plan da se ide na ocjenu Ustavnosti referendumske inicijative nakon prebrojavanja potpisa. 

"Danas nismo raspravljali o tome. S obzirom na postojanje dvojbe oko ustavnosti referenduma koji se odnosi na obvezu donošenja mjera dvotrećinskom većinom kako to predlaže građanska inicijativa, mi ćemo i na drugi zakonodavni referendum koji se tiče rada Stožera i donošenja mjera, o tome ćemo, ako je prikupljeno dosta potpisa, uputiti Ustavnom sudu koji će se u 30 dana očitovati jesu li pitanja podobna u smislu Ustava", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je kazao da se raspravljalo i o temi cijene energenata. 

"Saborska većina složila se s planom da Vlada RH u kontekstu uvećanja cijena energenata reagira na nekoliko područja, prije svega štiteći kupovnu moć najugroženijih građana s jedne strane, s druge strane apsorbirajući dio udara prema HEP-u i apsorbirajući dio udara kroz porezno rasterećenje cijena. Logika je da asistiramo kućanstvima i osiguramo nešto bolje likvidnosne pozicije poduzeća koja su, iako je PDV prolazna stavka, dužna financirati taj dio", kazao je. 

Ćorić je kazao da će od prvog travnja pokušati izbjeći udare kakav je doživjela većina članica EU kod kojih su cijene plina i struje išle i preko 50 posto u zadnjih godinu dana. 

Image
Predsjednik mreže protiv siromaštva /

'Rast cijena će neki osjetiti jako dobro. Vaučeri za struju? Ako imate prihode veće od 1000 kuna nećete ih dobiti'

Image
Predsjednik mreže protiv siromaštva /

'Rast cijena će neki osjetiti jako dobro. Vaučeri za struju? Ako imate prihode veće od 1000 kuna nećete ih dobiti'

"To ne želimo dopustiti. Od 1. travnja ćemo imati znatno blaži udar na građane, ali i poduzeća", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je kazao da će detalji planova biti predstavljeni u idućim tjednima. 

"S obzirom da će do promjena cijena doći prvog travnja, ideja je da implementacija ide usporedno s novim cijenama kako bi se udar ublažio", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući cijene plina u Zagrebu, kazao je da je najveći dio poduzetnika nove cijene doživio u četvrtom kvartalu 2021. godine. 

"Te cijene ovise o tržištu, promišlja se o potezima, kad dođe vrijeme za to predstavit ćemo taj koncept", kazao je Ćorić. 

Kazao je i da koncept prvo trebaju razraditi pa ga predstaviti. 

Komentirao je i to što bolnice u vlasništvu grada imaju normalne račune, a državne bolnice su dobile enormne račune. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Referirao sam se na poziciju svih pravnih osoba koje su bez privole bile od 11. mjeseca na ovamo suočene s jednostrano aneksiranim ugovorima za dostavu plina. Njihova pravna pozicija je čista i vjerujem da će u skladu s tim odreagirati", kazao je Ćorić. 

Ćorić je komentirao i što država misli napraviti po pitanju energenata u onim županijama koje nemaju snagu uskakati bolnicama kao što će to raditi Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem jednostrano aneksiranih ugovora je problem s kojim su suočene pravne osobe koje su opskrbom u okviru opskrbljivača pokrivala Gradska plinara Zagreb. To nije problem koji je proširen na cijelu RH prema informacijama koje imam. Ono što će se dogoditi je da nećemo dopustiti da bolnice ostanu bez dobave plina i da pacijenti ostanu na hladnoći. To nije opcija. U okviru proračuna svih ministarstava ćemo iznaći sredstva za ove šokove", kazao je Ćorić. 

"Niti jedna bolnica ne može imati drugačiji tretman", dodao je. 

Komentirao je i hoće li HEP ući u vlasništvo Gradske plinare Zagreb.

"Razgovori su se održavali tijekom prošlog tjedna, budu i ovog. Određeni prostor za rješenja postoji, ali za takva rješenja potrebna je dobra volja i jedne i druge strane. Mi kao ministarstvo nismo bili u razgovorima osim s gradonačelnikom koji je izrazio zabrinutost. Nužno je osiguranje ospkrbe svih kućanstava i poduzetnika", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako će spriječiti trgovce da prilikom prelaska na euro neopravdano dignu cijenu te hoće li postojati crna lista. 

"Crna lista mi djeluje super simpatično iz perspektive medijske pozornosti. Mogli smo je nazvati i plavom i žutom. Ideja je da oni koji bez ikakvog razloga i uporišta mijenjaju cijene i iskorištavaju vrijeme, proces konverzije za jednokratnu dobit, trebaju biti uočeni kako od strane potrošača tako i institucija. Radit ćemo da takvi budu prokazani. Ako netko 12. mjesec 2021. koristi kako bi neopravdano podigao cijene mislim da taj trgovac ili bilo tko ne treba biti predmet interesa i da njegov prozivod ne treba nikom. Osobno ću tako postupati", kazao je te dodao da su se tim mehanizmom vodile i druge zemlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i tvrdnju ministra Olega Butkovića da više vremena provodi u Novom Vinodolskom nego Zagrebu te da je zato prijavljen u Novom Vinodolskom. 

"Moj dragi prijatelj i kolega svoj posao obavlja savjesno. Dio njegovog posla je kontinuirano putovanje i oblizaka RH. Koliko znam Olja, odnosno Oleg, kad god može prespava kod kuće, tamo ga čeka žena i dvoje krasne dječice i jasna mi je njegova logika u tom maksimiranju vremena koje provodi ukoliko može u Novom Vinodolskom", kazao je. 

"Boravište i prebivalište su termini u koji su meni malo manje poznati jer godinama funkcioniram na pdoručju Zagreba. Ulazite u pravne momente kojima nisam vičan, a ne želim reći niti jednu krivu riječ", kazao je Ćorić. 

Komentirajući račun za plin u domu u Nazorovoj, kazao je da se situacija kao što je u Zagrebu nije smjela dogoditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je komentirao i je li zbog inflacije najbolji trenutak prijeći na euro. 

"Velik broj godina sam se bavio temom eura i monetarne politike. Svjedoci smo činjenice da uvođenje eura propituju i negativno karakteriziraju dionici koji o tom nemaju pojma. Uvođenje eura u sve zemlje nove članice EU donosi višestruko veće koristi kao proces nego što su to troškovi i zbog toga, da su se stvorile okolnosti, Hrvatska je trebala godinama biti članica eurozone. Ja sam uvjeren da bi Hrvatska u tom slučaju uvođenje eura, koji će se nadam se dogoditi 2023., doživjela s većom razinom BDP-a", kazao je Ćorić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je komentirao i koje su procjene Ministarstva gospodarstva po pitanju rasta plina od 1. travnja. 

"Procjenama prilazimo konzervativno i izbjegavamo ih. Ono što se dogodilo u čitavom nizu zemalja je značajan porast cijena plina. Danas sam imao priliku komentirati najave o 100 posto većim cijenama. Tog neće biti. Činimo sve da prosječno povećanje u Hrvatskoj bude prosječno manje nego na razini zemalja članica EU", kazao je Ćorić. 

Na pitanje radi li se o povećanju iznad 50 posto, kazao je da će gledati da ono bude manje. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo