OLUJNO NEVRIJEME / Nikad viđeno otkako se vodi evidencija: 'Ovo je najveće zrno tuče koje je ikad palo!'; Slovenci najavili snažan vjetar i tuču za popodne

Image
Foto: Profimedia

'Živimo u sve toplijoj klimi koja ima sve više elemenata koji donose ovako ekstremne vremenske uvjete, i vrućine i oluje. Imamo i veću temperaturu, koja je toplina i energija za ovakve sustave, a i sve više vlage u ovako toplom zraku, a ona je gorivo za ovakve sustave', kazala je Dunja Mazzocco Drvar

25.7.2023.
8:43
Profimedia
VOYO logo

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u utorak crveno upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za zagrebačku regiju, osobito Hrvatsko zagorje, Međimurje i Podravinu te osječku regiju - istočnu Hrvatsku od sredine dana. Moguće je grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom, olujnim vjetrom i većom količinom oborine u kraćem vremenu.

Narančasto upozorenje za lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme i dalje je na snazi u regijama: Rijeka, Karlovac i Gospić, a mjestimice izraženiji pljuskovi mogući su i u kninskoj i splitskoj regiji. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Građane se poziva da poduzmu mjere samozaštite i djeluju prema uputama za postupanje te prate prognozu. Također, poziva ih se da izbjegnu putovanja koja nisu od iznimne važnosti.

Image
UPALJEN METEOALARM ZA CIJELU HRVATSKU /

Danas bi moglo biti opasno! Prijete olujna nevremena, tuča, a možda i pijavice: Vakula otkrio kada će se stabilizirati

Image
UPALJEN METEOALARM ZA CIJELU HRVATSKU /

Danas bi moglo biti opasno! Prijete olujna nevremena, tuča, a možda i pijavice: Vakula otkrio kada će se stabilizirati

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće zrno tuče u Hrvatskoj - 13 centimetara

17:08 - DHMZ na Twitteru piše da je prema Europskom laboratoriju za jake oluje, ESSL-u, u nevremenu 19. srpnja u Hrvatskoj najveće zrno tuče palo u Ribniku u Karlovačkoj županiji, a promjer mu je procijenjen na 13 centimetara.

Procjene za navedenu bazu obavljaju stručnjaci ESSL-a na temelju dostavljenih fotografija ili fotografija objavljenih na društvenim mrežama. Prilikom procjene veličina zrna tuče značajno olakšava ako su zrna tuče fotografirana uz ravnalo, kovanicu ili neki drugi referentni predmet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srušen rekord promjera najveće tuče

16:45 - Europski laboratorij za jake oluje - European Severe Storms Laboratory, skraćeno ESSL, jučer je objavio kako je prošle srijede, 19. srpnja, u Carmignano di Brenta u Italiji pala tuča promjera 16 centimetara te da je to novi europski rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, već danas je ESSL objavio, a DHMZ prenosi na svome Twitteru, da je noćas oboren taj rekord i da novi iznosi 19 centimetara, zabilježen također u Italiji u Azzano Decimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kretanje oluje u Sloveniji

15:05 - "Olujna linija koja se stvorila nad Italijom jača nad zapadnom Slovenijom i uskoro će ponovno doći do središnje Slovenije te će se kretati prema sjeveroistočnom dijelu zemlje. Očekujemo još jedan jak pljusak, olujne udare vjetra i lokalnu tuču", objavili su slovenski prognostičari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenje Ravnateljstva civilne zaštite

13:37 - Ravnateljstvo civilne zaštite RH objavilo je upozorenje da se veliki olujni sustav kreće iz Bosne i Hercegovine prema Slavonskom Brodu i nastavit će na sjeveroistok. Uskoro bi trebao stići do granice s Hrvatskom. Bit će prolazno olujnog vjetra, jakih pljuskova, a moguća je i tuča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DHMZ je objavio satelitsku snimku ovog dijela Europe na kojem je vidljivo kako atmosfera i dalje ‘ključa‘.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko nevrijeme u Sloveniji

13:12 - Zapadni dijelovi Slovenije i celjsko područje na istoku zemlje najviše su stradali u nevremenu koje je u ponedjeljak navečer i utorak ujutro pogodilo Sloveniju. STA navodi da zbog oluje koja je pogodila Sloveniju u pojedinim dijelovima zapadne Primorske i istočne Štajerske nema struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez struje je ostalo oko 1800 korisnika u području Slovenske Bistrice i Ptuja, priopćila je tvrtka Elektro Maribor. Struje je nestalo i na području Celja, a nastala su i druga oštećenja na lokalnoj infrastrukturi. Prema podacima tvrtke Elektro Celje bez struje je u utorak ujutro bilo više od 1500 korisnika. Pojedini vlakovi kasnit će zbog nevremena, priopćile su Slovenske željeznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sjevernom dijelu Primorske pala je tuča koja je oštetila krovove, prozore i automobile. Oko 6000 korisnika ostalo je bez struje na širem području Nove Gorice na zapadu zemlje gdje su snažni udari vjetra čupali drveće i rušili krovove. Slovenske vlasti upozoravaju na nastavak nevremena ili jake kiše u utorak, a postoji i opasnost od poplave, osobito na sjeveroistoku Slovenije. Na snazi je za cijelu zemlju narančasto upozorenje, dok na jugu postoji mogućnost popodnevne oluje s tučom. Očekuje se da će se vrijeme postupno stabilizirati u srijedu, navodi STA.

Posljedice nevremena u Crikvenici

12:45 - Kako javlja HRT, sinoć je nevrijeme prošlo zapadnim i središnjim dijelovima zemlje te je tuča padala i na području Crikvenice i napravila štetu na kućama i automobilima. "Krov cijeli auta mi je gotov, bočno i prednje vjetrobransko staklo. Tuča je bila veličine breskvice, ogromno, strašno", opisao je jedan od Crikveničana kojemu je šteta napravljena na automobilu. Drugi Crikveničanin je opisao kako su mu nastradala čak četiri automobila. "Imamo četiri auta koja su stradala, vjetrobranska stakla, žmigavci, ulegnuća na krovovima, vratima", opisao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme u Zagorju

12:15 - Prije 10 sati u Zagorje je stiglo nevrijeme. Naleti vjetra, pljusak, grmljavina zabilježeni su diljem Zagorja, jedino je u okolici Tuhelja pala sitna tuča, javlja Zagorje.com.

Slovenska agencija za okoliš ARSO javila je da posvuda u Sloveniji i dalje postoji povećana vjerojatnost lokalnih nevremena, koja će biti najčešća kasno poslijepodne, navečer i u prvom dijelu noći na srijedu. Očekuju se pljuskovi, jaki udari vjetra i lokalno tuča. Pritom će biti moguće i bujične poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Superćelija prešla preko Italije

11:10 - Noćna oluja u Milanu trgala je krovove i čupala drveće, blokirajući ceste i prekinuvši nadzemni prijevoz u talijanskoj financijskoj prijestolnici. Dvije su žene poginule u ponedjeljak i utorak u sjevernim pokrajinama Monza i Brescia kada su na njih pala stabla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak je zrakoplov američke Delte na letu za New York, koji je poletio iz milanske zračne luke Malpensa, ozbiljno oštećen u oluji s tučom i bio je prisiljen sletjeti u Rim.

Italija je jedna od europskih zemalja najviše pogođenih klimatskim promjenama, a u svibnju je pretrpjela smrtonosne poplave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ForceThirteenEU na Twitteru je objavio snimku olujne superćelije iznad Italije. U okolici Milana je padala tuča veličine teniskih loptica.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada stiže nevrijeme?

10:46 - "Za Zagrebačko područje izdano je upozorenje najvišeg stupnja, dakle za vrlo opasno vrijeme koje možemo očekivati u sljedećih pola sata, sat, dva. Ponajprije za područje Međimurja, Hrvatskog Zagorja, znači malo sjevernije od Zagreba. I Zagreb će biti zahvaćen grmljavinskim nevremenom - evo gotovo sigurno", rekla je meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak, javlja HRT

Istaknula je da postoje predispozicije da će intenzitet nevremena ipak biti nešto manji nego prošli tjedan. "Međutim, narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme također znači opasno vrijeme, pripremite se. Poslijepodne se na istoku zemlje očekuju jača grmljavinska nevremena praćena olujnim vjetrom i tučama. Dakle, kad se taj cijeli sustav premjesti iz Slovenije preko zapada Hrvatske i sjevernog Jadrana dalje na istok - ponajprije na područje Podunavlja i najsjevernijih istočnih krajeva", upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Superćelija protutnjala Istrom

10:45 - Oko 2 sata Istrom je protutnjala jaka superćelija koja je pristigla iz smjera Venecije. Pogoršanje je bilo naglo uz olujni nalet vjetra, a padale su i ledene gromade. Više pročitajte OVDJE.

'Ekstremi su postali sve češći'

10:15 - Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, bila je sinoć gošća središnjeg Dnevnika HTV-a.

"Možemo očekivati još jedan vrlo olujan dan. Sigurno valja pratiti prognozu i upozorenja te biti neprestano na oprezu s obzirom na to da će se gotovo cijeli dan pojavljivati nevremena u različitim dijelovima Hrvatske, a ponegdje će biti i izraženija", kazala je.

"Vidimo da su ekstremi postali sve češći i u vremenskoj i u prostornoj skali. Živimo u sve toplijoj klimi koja ima sve više elemenata koji donose ovako ekstremne vremenske uvjete, i vrućine i oluje. Imamo i veću temperaturu, koja je toplina i energija za ovakve sustave, a i sve više vlage u ovako toplom zraku, a ona je gorivo za ovakve sustave", dodala je.

Varaždin sinoć na udaru

9:10 - Na području Varaždinske županije noćas se nije baš dobro spavalo, jer tu je županiju ponovo pogodilo jako nevrijeme. Naime, oluja koja je putovala od Italije preko Slovenije stigla je nešto poslije ponoći u sjeverne krajeve naše zemlje, a osim strašnog vjetra i kiše, neke je dijelove ponovo pogodila tuča.

Ljudi kažu – ovako nešto skoro pa ne pamte. "Bilo je užasno kako je tuča lupala po prozorima negdje oko 00:45", kaže nam jedan stanovnik Varaždina. Više pročitajte OVDJE.

Crveno upozorenje za zagrebačku i osječku regiju

9:07 - Državni hidrometeorološki zavod upalio je tijekom jutra upozorenje na crveno za Zagrebačku i Osječku regiju. Veliki olujni sustav kreće se prema Hrvatskoj i najprije će stići do Istre.

Image

8:37 - Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je upute vezane uz postupanje za vrijeme oluje.

8:30 - Veliki olujni sustav nalazi se trenutačno iznad Austrije i Slovenije. Oblaci pristižu i s Jadrana. Olujni sustav kreće se prema Hrvatskoj i najprije će stići do Istre. Zatim će zahvatiti Kvarner te središnje i istočne krajeve. Razvoj situacije prikazuju radarske snimke DHMZ-a i Weather.coma.

Image
Image

8:25 - Nestabilno već od jutra uz grmljavinske pljuskove, koji će u prvom dijelu dana na zapadu zemlje ponegdje biti izraženi i jaki, a takvih će od sredine dana nažalost biti i drugdje u unutrašnjosti! Na sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru također nestabilno uz grmljavinu i pljuskove, već tijekom noći i ujutro, piše Danas.hr.

Od sredine dana vrijeme će biti nestabilno u većini unutrašnjosti. Puhat će jugozapadnjak, ali kasnije poslijepodne prodor sjevernog i malo hladnijeg zraka koji će uz ostale povoljne uvjete opet dovesti do grmljavinskog nevremena. Temperatura niža nego jučer, u nekim mjestima za pet ili više stupnjeva.

Image

Sličan razvoj događaja nažalost i na istoku zemlje gdje će pasti i dosta velika količina kiše. Puhat će jugoistočni vjetar koji će navečer okrenuti na sjeverozapadnjak. Ovdje se izraženije oluje očekuju kasnije poslijepodne ili potkraj dana.

U Dalmaciji i na krajnjem jugu dosta vjetrovit dan. Puhat će jako, poslijepodne i olujno jugo, a bit će pretežno sunčano i opet vruće.

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana više oblaka i nestabilno, a ovdje je opet velika mogućnost za jaču grmljavinsku oluju na području Krka, Rijeke i u Istri. Slično očekuje i gorsku Hrvatsku. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za opasno vrijeme za Osječku, Zagrebačku, Karlovačku, Gospićku i Riječku regiju.

Image

Uz nestabilnosti bit će prolazno i olujnog vjetra. Najviša dnevna temperatura od 27 do 32, u Dalmaciji i do 35 °C.

Nakon današnjih pljuskova i oluja, slično nas čeka i u srijedu, no nakon ove promjene vremena osjetno će se sniziti temperatura - i jutarnja, ali najviše ona dnevna koja će se tamo negdje do vikenda držati uglavnom ispod 30 stupnjeva.

Image

Toplije opet od petka jer će s jugozapadnim vjetrom početi pristizati topliji zrak, a nova promjena vremena trebala bi se prema današnjim izračunima dogoditi u noći sa subote na nedjelju.

I na Jadranu u srijedu često grmljavinski pljuskovi, lokalno jaki i izraženi, a ovaj put zahvatit će cijeli Jadran. Ipak, na krajnjem jugu moguć je tek pokoji pljusak. Nakon toga većina tjedna sunčana, malo manje vruća, a nova promjena vremena za Istru i Kvarner stiže potkraj tjedna.

8:00 - Ponegdje već tijekom ponedjeljka navečer i u noći na utorak te još češće tijekom utorka i srijede ponovno će biti kiše, grmljavine, lokalno i olujnog nevremena, tuče, vjerojatno i pijavica. Pritom u početku još južina, zatim bura i tramontana, uz koje će i osvježiti, ponajviše u srijedu i stabilniji četvrtak, prognozirao je jučer predvečer za HRT meteorolog Zoran Vakula.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo