nisu se baš svi uključili / Civilna zaštita nije spašavala Split od požara, a ovo je njihovo neobično objašnjenje: 'Naša uloga je da saniramo štetu, ne da gasimo požar kao Torcida'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

O nefunkcionalnosti Civilne zaštite govori se već neko vrijeme.

20.7.2017.
9:02
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Na Kili su požar gasili Torcidaši, pripadnici vojne policije iz Lore, veterani Četvrte gardijske brigade, pripadnici DVD-ova Baška Voda i Zagvozd, te profesionalni gasitelji, ali stanari svjedoče kako nisu vidjeli pripadnike Civilne zaštite, što je mnoge i iznenadilo, piše Slobodna Dalmacija.

"Moram napomenuti, da nije bilo stanara, danas više ne bi bilo ni Kile. Oni su bez ijednog vatrogasca spriječili požar koristeći sustav hidrantskih mreža u zgradi. Ono što je zabrinjavajuće i potencijalna opasnost za ubuduće, što postoje vatrogasni hidranti predviđeni za ovo što se jučer dogodilo i oni su bili zaključani", ispričao je Krešo Žunić, zamjenik direktora APN-a, investitora POS-ovih zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A o nefunkcionalnosti Civilne zaštite govori se već neko vrijeme. Pročelnik Filip Butorović, pročelnik splitske Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje objasnio koja je uloga Civilne zaštite:

"Gradonačelnik nije aktivirao sustav civilne zaštite, jer nije bilo zakonskih elemenata da se Civilna zaštita pošalje, a takva postrojba ima samo opću namjenu. Procjena vatrogasnog zapovjednika na stožeru Civilne zaštite je bila da civili nemaju što raditi na požarištu, da nisu opremljeni, obučeni i nemaju adekvatnu opremu te da gašenju požara mogu pristupiti samo profesionalni vatrogasci. U slučaju da je gradonačelnik mobilizirao civilnu zaštitu i poslao ljude na teren, imao bi problema da se nešto dogovori", rekao je Butorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uloga Civilne zaštite nije da gasi požar, kao što je to radila torcida, njima svaka čast, ali to nije naša uloga. MI tek sada izlazimo kako bi mogli ići na opožarena mjesta i čistiti posljedice nesreće, kako u ratu, tako i u miru", naglasio je Butorović za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo