KANDIDAT UDRUŽENE LJEVICE / Čile bi u studenome mogao dobiti predsjednika Hrvata: 'Mlad je, ambiciozan, ima to nešto u sebi...'

Image
Foto: Shutterstock

Nakon dva mandata u kongresu, uletio je u predsjedničku utrku

20.9.2021.
9:15
Shutterstock
VOYO logo

Gabriel Borić čileanski je političar hrvatskog podrijetla te bi u studenome mogao postati novi predsjednik najjužnije južnoameričke države.

Gabrielovi pradjed i prabaka Ive Borić i Božica Crnošija krajem 19. stoljeća uputili su se iz Ugljana u Čile, a tri generacije i točno 124 godina kasnije njihov izravni potomak postao je kandidat udružene ljevice za novog predsjednika Čilea, piše Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, 35-godišnji Borić je u srpnju na predizborima osvojio više od milijun glasova, pobijedivši protukandidata iz Komunističke stranke Daniela Jaduea. Borić se tada javno obvezao da će ustavno transformirati zemlju i zauvijek upokojiti ekonomski model zaostao iz ere Augusta José Ramóna Pinocheta Ugartea, generala i bivšeg predsjednika Čilea.

Predovdnih studentskih prosvjeda

Prije deset godina Gabriel Borić je bio dugokosi 25-godišnjak koji je s megafonom u rukama poveo tisuće glasnih studenata ulicama glavnog grada Čilea zahtijevajući besplatno obrazovanje za sve, piše Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borić je bio dio radikalne generacije studentskih vođa koji su katapultirani u žižu javnosti 2011. godine tijekom prosvjeda protiv nejednakosti u obrazovnom sustavu. Ti su prosvjedi angažirali čitavu generaciju i sada se na njih gleda kao na prethodnike većih društvenih nemira koji su zahvatili zemlju u listopadu 2019. godine. Sada, nakon dva mandata u kongresu, Borić je uletio u predsjedničku utrku. 

Borić, koji je diplomirao pravo na Sveučilištu Čile u Santiagu dolazi iz najjužnije regiji Čilea koja obuhvaća Ognjenu zemlju i njezine fjordove i otočiće, obećao je jedinstvo i uključivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bio je tu s braćom 2010.'

Gabriel je u Hrvatskoj, kazala je za Zadarski.hr njegova rođakinja Zdenka Borić, posljednji put bio prije 11 godina.

"Bio je tu s braćom 2010. godine. Mlad i ambiciozan, ne previše emotivan. Doduše, već tada je bio vođa nekih studentskih prosvjeda. Držao se onako, imao je to nešto u sebi. Na taj njegov gard ja sam mu u šali rekla: 'Kad postaneš predsjednik, poslat ćeš predsjednički avion po mene'. I, eto ti ga na... Možda mi se želja ispuni", kazala je Zdenka Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo