'BILJEŽIMO VELIK INTERES' / Cijene novih stanova otišle su u nebo: U najtraženijim zagrebačkim kvartovima kvadrat košta i do 5000 eura!

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U prvih sedam mjeseci zamjetan je porast građevinskih dozvola, što potvrđuje uzlet stanogradnje i u ovo nestabilno vrijeme

19.9.2022.
8:23
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Unatoč krizi i velikoj inflaciji tržište nekretnina cvjeta. Potražnja za kvalitetnim stanovima i poslovnim prostorima i dalje je veća od ponude, a u prvih sedam mjeseci izdano je sedam posto više građevinskih dozvola nego lani. Građevinari imaju posla iako cijene novogradnje dosežu rekordne razine i 20 posto su veće nego lani.

"Mi smo u zadnjih mjesec dana preuzeli par novogradnji i bilježimo velik interes iako je cijena 20 posto veća nego lani. Cijene u prigradskim naseljima za novogradnju su oko 2400 eura po kvadratu dok u najtraženijim kvartovima dosežu i do pet tisuća eura", kaže licencirani agent za nekretnine Luka Prica za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STANOVI, ZGRADE, VILE... /

Novcima koje su izmuzli iz INA-e kupovali skupocjene nekretnine: Pogledajte kako su se 'častili' ukradenim novcem

Image
STANOVI, ZGRADE, VILE... /

Novcima koje su izmuzli iz INA-e kupovali skupocjene nekretnine: Pogledajte kako su se 'častili' ukradenim novcem

Enormno poskupljenje materijala i opreme

Na zapuštenom mjestu nekadašnje tekstilne tvornice Vesna na Trešnjevci trebao bi niknuti luksuzni stambeno poslovni kompleks - u planu je stotinjak stanova vrhunske kvalitete. Ostakljena pročelja, videonadzor, viseći vrtovi i energetska učinkovitost noviteti su u izgradnji no, građevinarima nije lako održati kvalitetu zbog enormnog poskupljenja materijala i opreme.

"Povećanje ulaznih troškova, dobave materijala i nepouzdani dobavni lanci definitivno utječu na povećanje cijene. Ako tome dodamo inflaciju i nedostatak rade snage, zaista se susrećemo s izazovnim razdobljem ali radujemo se novim projektima", kaže Sanja Kušan iz Euro stan grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štednja se prelijeva u ciglu i beton

Iako niske kamate na kredite kupcima idu na ruku, zbog inflacije rastu cijene pa za neke nekretnine treba izdvojiti rekordne iznose. Ipak, domaćih i stranih kupaca ne nedostaje jer su nekretnine i dalje izvor dobre zarade i vrijedna investicija.

"Prosječan građanin je sklon ulagati samo u nekretnine jer su financijska pismenost ili iskustva s drugim tipovima ulaganja negativna. Tako da nije iznenađujuće da se štednja prelijeva u ciglu i beton i na taj način održava potražnja za stanovima", kaže direktor Colliersa Filip Vugačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih sedam mjeseci zamjetan je porast građevinskih dozvola. Čak ih je 86 posto za zgrade, što potvrđuje uzlet stanogradnje i u ovo nestabilno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo