PROJEKT UDRUGE IGRA / Centri za osnaživanje mladih iz alternativne skrbi zaživjeli u Splitu i Čakovcu

Image
Foto: Udruga Igra

Korisnici Centara su mladi iz dječjih domova, domova za odgoj te oni iz udomiteljskih obitelji

25.10.2017.
12:57
Udruga Igra
VOYO logo

Split i Čakovec dobili su Centre za osnaživanje mladih iz alternativne skrbi. Riječ je o projektima u kojima je zagrebačka udruga Igra svojim partnerskim organizacijama, Udruzi MoSt i ACT Grupi, prenijela svoj model rada, pa tako otvaranje Centara označava završetak prve od tri godine projekta.

Korisnici Centara su mladi iz dječjih domova, domova za odgoj te oni iz udomiteljskih obitelji. Prije nego što izgube pravo na smještaj te nakon što zakorače u samostalan život, u Centru mogu dobiti podršku u procesu obrazovanja, širenju socijalne mreže i razvijanju kvalitetnih odnosa. Također, mogu se educirati o tome kako upravljati vlastitim financijama, kako naći i zadržati posao a osigurana im je i mogućnost savjetovanja i psihoterapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Odlasci na grupu su me osvijestili da je ta „strašna“ budućnost sve bliže, što je u meni budilo nemir i strah. No, pomoć i podrška ekipe iz udruge mi je unijela dozu utjehe i radoznalosti za daljnje učenje i napredak za osamostaljivanje“ – rekla je jedna od korisnica, sudionica grupe za psiho-socio-pedagošku podršku.

Prestanak smještaja u domovima socijalne skrbi jedan je od najvećih čimbenika koji doprinosi socijalnoj isključenosti i razvoju beskućništva mladih. U procesu traženja posla i stana oni se  susreću s diskriminacijom i stigmatizacijom. I dok mladi u Hrvatskoj napuštaju roditeljski dom u prosjeku s gotovo 32 godine, mladi bez adekvatne roditeljske skrbi izlaze iz sustava skrbi u dobi između 18 i 21 godine života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Cilj programa je da se razvije koordiniran i ujednačen sustav izvaninstitucionalne potpore te osigura vremenski kontinuitet i teritorijalna dostupnost pružanja usluge psiho – socijalne podrške mladima iz alternativne skrbi u visokom riziku od socijalne isključenosti kroz razvoj mreže Centara za osnaživanje mladih iz alternativne skrbi.“ – izjavila je Jadranka Lukin iz udruge Igra. 

Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo