ČELNICA KLINIKE ZA INFEKTIVNE BOLESTI: / 'Što ako kod nas zavlada epidemija? Treba se pridržavati jednostavnih pravila'

Image
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Komentirajući studenticu koja se vratila u Zagreb iz Wuhana, nakon čega je prvo podvrgnuta zdravstvenom nadzoru, a potom je čeka dvodnevna karantena kod kuće,

3.2.2020.
11:44
Marko Prpić/Pixsell
VOYO logo

Prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", javila se na N1 i prokomentirala trenutačnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

"Prema uputama moramo pokušati imati tri različita PCR testa. Ako su sva tri testa pozitivna, onda je test pozitivan. Mi smo zasad jedini za dijagnostiku. U dogovoru smo i s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo da se i kod njih postave testovi", rekla je Markotić i osvrnula se na slučaj iz Splita:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Splita, tu se radi nalaz. Ako će trebati raditi provjere, radit ćemo. Kad ćemo imati nalaz, javnost će biti upoznata nakon što upoznamo relevantne sudionike u lancu liječenja."

Image
PRVI SUKOB SVJETSKIH VELESILA ZBOG EPIDEMIJE: /

'Sve što su učinili samo je stvorilo i širilo strah i paniku, a to je loš primjer!'

Image
PRVI SUKOB SVJETSKIH VELESILA ZBOG EPIDEMIJE: /

'Sve što su učinili samo je stvorilo i širilo strah i paniku, a to je loš primjer!'

KOD MLADIĆA IZ ĐAKOVA JOŠ NIJE ISKLJUČEN KORONAVIRUS: Tri testa u Zagrebu nisu dala konačan odgovor, čeka se rezultat iz Berlina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Naše zdravstvo je dobro'

KBC Split danas u 13 sati održat će konferenciju za novinare.

Dodala je da su se za konferenciju za medije odlučili zbog informiranja i umirivanja javnosti, a neslužbene informacije neće objavljivati. Također, kao članica ekspertne skupine, kaže da sve instance odlično funkcioniraju i da su neprestano u kontaktu s ministarstvom i drugim relevantnim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše zdravstvo je dobro koliko god ga kritizirali, naša infektologija je vrhunska, imamo tradiciju Andrije Štampara i puno međunarodnih eksperata. Ne zaostajemo za svijetom", istaknula je pa prokomentirala činjenicu da u Hrvatskoj postoji samo jedna zarazna bolnica, dok je Kinezima trebalo samo osam dana da izgrade bolnicu.

"Postoji dogovor da u trima KBC-ima imamo tri naše klinike s vrhunskim stručnjacima. Sve je dobro organizirano, svatko zna svoj posao. Mi smo kao institucija jedinstveni u Europi i iz svijeta kažu da je to odličan primjer i za druge. Bila bih silno sretna da Kinezi i nama na brzinu izgrade jednu-dvije nove zgrade", kaže Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da građane zasad ne treba posebno upozoravati, te da se treba pridržavati jednostavnih higijenskih pravila, a u Kinu ne treba putovati ako nije nužno.

Ponašanje kao kod gripe

"Zasad se svi mogu ponašati normalno, nema potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj. Preporuke su da se ne ide ako nije prijeka potreba u Kinu. Tu je dobro pranje ruku, maska ako je potrebno... Zapravo sve kako bi se trebalo ponašati kod gripe tako i kod koronavirusa ako u Europi zavlada epidemija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući studenticu koja se vratila u Zagreb iz Wuhana nakon čega je prvo podvrgnuta zdravstvenom nadzoru, a potom je čeka dvodnevna karantena kod kuće, Markotić kaže da za strože mjere opreza zasad nema potrebe.

"Normalna je propisana mjera. Ona nema nikakve simptome pa se nadzor može obavljati i doma. Nema razloga da mora biti u posebnoj instituciji. Drugo kad je izmještanje direkt iz Wuhana, kad dolazi veliki broj ljudi koji su bili u kontaktu", ističe Markotić koja očekuje da će i nalazi četvero hrvatskih državljana, koji danas slijeću u Francusku, biti negativni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo