CAPAK O ŠKOLI NA JESEN: / 'Trebat će donijeti tešku odluku...'; Otkrio je i zašto misle da će idućih dana biti manje zaraženih

Image
Foto: Damir Krajač/CROPIX/POOL

'Ljeto će brzo proći i početkom rujna trebat će donijeti i tu tešku odluku, a ona će se donijeti ovisno o epidemiološkoj situaciji'

15.7.2020.
14:46
Damir Krajač/CROPIX/POOL
VOYO logo

Na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite postavljeno je pitanje hoće li se škole otvoriti na jesen ili će se nastaviti s online nastavom. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je odgovorio da je o tome još prerano govoriti.

"Realno je da je prerano odgovoriti, imamo u vidu situaciju, ljeto će brzo proći i početkom rujna trebat će donijeti i tu tešku odluku, a ona će se donijeti ovisno o epidemiološkoj situaciji i u dogovoru s resornim ministarstvom i mogućnosti škola za novim modelima. Iz iskustava drugih zemalja koje su škole otvorile prije nas možemo reći da se nije dogodilo ništa bitno loše", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATI SE IZ ZNATIŽELJE SEROLOŠKI TESTIRAJU NA KORONAVIRUS: /

Epidemiologe je u rezultatima nešto poprilično iznenadilo

Image
HRVATI SE IZ ZNATIŽELJE SEROLOŠKI TESTIRAJU NA KORONAVIRUS: /

Epidemiologe je u rezultatima nešto poprilično iznenadilo

Očekuju manje zaraženih

Capak je također rekao kako se nadaju manjim brojkama zaraženih od kada je uvedena obveza nošenja zaštitnih maski za lice.

"Mi se nadamo nižim brojkama. U trajnom sam kontaktu s osobama koje rade modele. U tim modelima su bitni faktori mobilnost, kontakti i mjere koje uvodimo. Otkad smo uveli mjere s maskama bitno se promijenio model. Naše brojke bi trebale biti ubuduće po tom modelu puno manje. R0 nam je pao ispod jedan. Naše brojke bi sada trebale padati", kaže Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je već priznao da nisu očekivali ovako žestok odgovor virusa nakon popuštanja mjera, pri čemu nije pomoglo ni ljeto ni boravak vani. Na temelju brojki koje imaju sada se nalazimo na vrhuncu epidemije te je ponovio kako vjeruju da će brojke sada početi padati iako su trenutačno visoke.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo