CAPAK KAŽE DA ĆEMO SE MOŽDA MORATI CIJEPITI SEZONSKI: / Otkrio je i da će se u kampanju uključiti poznati sportaši i glumci

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/POOL
23.12.2020.
22:01
Goran Stanzl/PIXSELL/POOL
VOYO logo

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u Dnevniku HTV-a je rekao kako bi smo do kraja ožujka trebali dobiti približno 275 tisuća doza Pfizerovog cjepiva.

Registracija Modernina cjepiva očekuje se 6. siječnja. Najviše cjepiva Hrvatska je naručila od AstraZenece, no zasad se još ne zna ni datum registracije tog cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pfizerovo cjepivo treba se čuvati na -70 stupnjeva, a kada se otopi, može stajati pet dana. Modernino cjepivo čuva se na -20, a mjesec dana čuva se u običnom frižideru. Željeli bismo da se Pfizerovim cjepivom cijepi u sustavu - domovima za starije i ostalima te u zdravstvenim ustanovama. Liječnici obiteljske medicine imat će ulogu u cijepljenju, ali to ovisi o lokalnoj organizaciji", rekao je Capak.

Moguće i sezonsko cijepljenje

Kazao je i kako se još ne zna koliko ćemo biti zaštićeni nakon cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi su cijepljeni u rujnu i prošlo je premalo vremena. Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe", naveo je.

Capak smatra kako će trenutačno cjepivo štititi i od mutiranih sojeva virusa, što smatraju i stručnjaci. "Jednom kada je platforma proizvodnje cjepiva završena i uključena je tehnologija, onda nije problem promijeniti antigenski sastav i proizvesti novo cjepivo", rekao je šef HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Registracija cijepljenja obavlja se ručno i svaka će osoba moći dobiti potvrdu o cijepljenju.

Uskoro počinje kampanja

Capak ističe kako će u kampanji za cijepljenje pomoći poznate osobe, sportaši i glumci. Naglasio je kako se zasad provodi edukacija o važnosti cijepljenja, a prava kampanja počinje kada stigne cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je i kako se zahvaljujući mjerama smanjio broj novooboljelih, a tvrdi i da je pokazatelj da je situacija pod kontrolom i to što pada broj pozitivnih među testirania.

"Još imamo visoku incidenciju, a do nekog značajnog popuštanja mjera neće doći prvi tjedan nakon Nove godine, iako više neće biti zabrane napuštanja županija. Sve ostalo će se pažljivo razmotriti, poručio je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo