Utvrđivanje propusta liječnika /

Čak 80 posto više tužbi liječnicima zbog sumnji u nesavjesno liječenje: slučaj iz Osijeka smjernica za sudove

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Problem postupaka protiv medicinskog osoblja je što često zapinju na sudu jer se praktično ne mogu voditi bez vještaka koji se angažiraju u svim fazama postupka, a često se radi vještaka odgađaju ročišta

1.2.2018.
8:26
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Broj kaznenih postupaka protiv liječnika i drugog medicinskog osoblja u velikom je porastu. Prema podacima Državnog odvjetništva za 2016. godinu (za 2017. još nije objavljeno izvješće), broj odraslih osoba koje su bile prijavljene za kaznena djela protiv zdravlja ljudi porastao je za gotovo 80 posto u odnosu na godinu ranije (169 osoba je prijavljeno), donosi Jutarnji list.

Objašnjavajući ovakav velik porast prijava, u Državnom odvjetništvu su naveli kako je on jednim dijelom rezultat dobre prakse Ministarstva zdravstva koje je počelo Državno odvjetništvo obavještavati o uočenim propustima pri liječenju koji su rezultirali pogoršanjem zdravlja pacijenata ili njihovom smrću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjernice za utvrđivanje odgovornosti doktora nastale su analizom mučnog slučaja iz Osijeka. Sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela obradio je slučaj u znanstvenom članku u kojem je, zajedno s dr. sc. Igorom Vuletićem, docentom na Pravnom fakultetu u Osijeku znanstveno analizirao kazneno djelo nesavjesnog liječenja.

Riječ je o slučaju s Odjela ginekologije KB Osijek iz 2004. godine. Dana 15. ožujka u 6 sati u bolnici zaprimili su ženu u 18. - 19. tjednu trudnoće koja je krvarila nakon spolnog odnosa. Od prvog pregleda prilikom zaprimanja u bolnicu, pa sve do 17. ožujka u 5.15 sati ujutro kada je žena umrla, načinjen je cijeli niz propusta u kojemu je sudjelovalo više liječnika. Od najmanje troje liječnika koji su trebali kazneno odgovarati za djelo nesavjesnog liječenja, na kraju je pravomoćno osuđena samo jedna liječnica, i to ona koja je neposredno bila zadužena za pacijenticu u trenutku kada se njezino stanje bitno pogoršalo, donosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđena su četiri propusta liječnika. Konkretno, nakon nepristajanja pacijentice na pobačaj nije učinio kontrolne laboratorijske nalaze, nije uveo preventivnu antibiotsku terapiju i nije zabilježio preporuku za pobačaj i njezino odbijanje. Četvrti propust bio je što dežurnu službu nisu upoznali sa stanjem pacijentice i označili je kao rizičnu i ugroženu.

Problem, međutim, kod tužbi za nesavjesno liječenje je što je riječ o postupcima koji često zapinju na sudovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo