Gdje preživjeti ljeto? / Čak 5 tisuća Puljana traži stan preko Facebooka! 'Žale se svi, do 15. moraju izaći jer ulaze turisti'

Građanima preostaje da se snalaze, a Grad nema strategiju kojom bi se doskočilo problemu

23.5.2019.
8:45
VOYO logo

Gdje preživjeti ljeto? Ovo si pitanje postavlja čak 5.000 Puljana koji muku muče s pronalaskom stana za najam za cijelu godinu. 

Dolaskom turističke sezone, većina iznajmljivača traži turiste ili radnike. Građanima preostaje da se snalaze kako znaju, a Grad Pula nema strategiju kojom bi se doskočilo problemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sedam godina, otkako je doselila u Pulu, Suzana je promijenila čak osam stanova. Živi sama i potreban joj je manji stan po adekvatnoj cijeni.

"Škatari za četiri do pet radnika, ništa. Dolinka, namješten dvosoban, veći stan za četiri pet radnika, ništa. Jednosoban stan, 33, jedna osoba na duže, 2000, nemam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S plaćom blagajnice u trgovačkom centru u Puli je jednostavno nemoguće preživjeti.

"U stan od 30 i nešto kvadrata staviš tri kreveta, četiri kreveta i tražiš dve tri tisuće kuna i kažeš da iznajmljuješ stan. Znači ne iznajmljuješ stan, iznajmljuješ krevete", kaže Suzana Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Pula nema nikakvu strategiju

Facebook grupa s 5000 članova, odnosno 10% pulskog stanovništva, koji dijele sličnu sudbinu pokazuje da je riječ o problemu koji sami ne mogu riješiti. U istom su košu studenti, kao i vlasnici kućnih ljubimaca ali najteže je obiteljima s malom djecom. 

"Familije s djecom ne mogu uopće naći stan. Žale se svi, do 15. moraju izaći jer ulaze turisti. Znači ili su turisti u pitanju ili su radnici u pitanju. Ja ne znam dokle ovo ovako ide", jasno će Suzana Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Pula nema nikakvu strategiju kojom bi doskočio ovom problemu. Zakoni koji reguliraju tržište, tvrde, ne dozvoljavaju lokalnoj samoupravi da građanima omogući dostojanstven život. Najviše što mogu jeste dodjeljivanje stanova po socijalnim kriterijima. Ove godine  ih je dodijeljeno 17.

"Međutim ne možemo utjecati na ovaj dio koji se odnosi na privatni sektor i na privatne iznajmljivače jer jednostavno to je tržišna ekonomija koja diktira tempo", ističe Đordano Škuflić, pročelnik Odjela za komunalni sustav i imovinu Grada Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda će upravo logika tržišne ekonomije zbog koje će stotine obitelji uljanikovaca napustiti Pulu  napokon riješiti problem smještaja za one koji ostaju.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo