Čačić primio pismo od 27 članica Europske unije

27.2.2012.
12:48
VOYO logo

Pismo je poslano 30. siječnja, a uputio ga je, u ime svih 27 zemalja članica, šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, potvrdio je neimenovani izvor u Ministarstvu gospodarstva za Večernji list. Iako se u pismu nabrajaju problemi koji spadaju u područje rada nekoliko raznih ministarstava, pismo je upućeno Čačiću kao prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva.

Tako se u pismu predlaže da Vlada osnuje posebno državno tijelo koje bi bilo na usluzi investitorima, te da se umjesto rješavanja investicija "od slučaja do slučaja" nađe sustavno rješenje. Također, u pismu se prenose prigovori stranih investitora na nepredvidiv porezni sustav. Razina usklađenosti poreznog zakonodavstva s EU vrlo je visoka, piše u pismu, ali sustav ne funkcionira u potpunosti na konzistentan i predvidljiv način. Preporučuje se Vladi da nastavi jačati administrativni kapacitet, da, primjerice, provodi kontinuirani trening poreznih inspektora, a mogla bi razmisliti i da se napravi vanjska ocjena kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spore dozvole, nestalna javna nabava...

U pismu se kao problem navodi i sporo izdavanje dozvola od strane Ministarstva graditeljstva. Tu su i prigovori na javnu nabavu, tj. da tvrtke u suvlasništvu ili vlasništvu države ne provode uvijek postupak javne nabave. Plaćanje na vrijeme velik je problem u Hrvatskoj, pa se u pismu predlaže Vladi da nadzire disciplinu plaćanja. U pismu se potom žale na loše iskustvo investitora iz njihovih zemalja s parafiskalnim nametima u RH, te na slučajeve u kojima carinski službenici na granici ne poštuju službeno izdano mišljenje carinske uprave. Za carinu se predlaže Vladi da uvede pravno obvezujuća mišljenja te da nastavi s povezivanjem u informatički sustav, školovanjem službenika o trgovinskim pravilima EU...

Inače, svojedobno je pismo slično ovom upućeno i vladi premijerke Jadranke Kosor, uoči dolaska njemačke kancelarke Angele Merkel u Zagreb. Čačić je pismo navodno shvatio manje kao upozorenje i patroniziranje od strane zemalja EU koje štite interese svojih kompanija u Hrvatskoj, a više kao prijateljski popis savjeta hrvatskih partnera iz EU, koji u velikoj mjeri upozoravaju na ono što je sama Milanovićeva vlada već uočila i želi riješiti kako bi povećala strana ulaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo