BURNA RASPRAVA U SABORU! / Mijenja se način utjerivanja dugova za HRT pretplatu, zakačili se Bulj (Most) i Stazić (SDP)

Image

Hrvatski sabor raspravlja o dopunama Zakona o HRT-u koje je predložio Most NL, a koje trebaju proći redovitu proceduru, dakle dva čitanja.

18.10.2016.
13:12
VOYO logo

Izmjene zakona je u ime predlagatelja iznio Miro Bulj koji je potrebu za promjenom podcrtao činjenicom da su pretplatnici u slučaju utjerivanja dugova prisiljeni plaćati odvjetnike i javne bilježnike dok HRT ima infrastrukturu da to odradi sam.

'Ovrhe od 200 kuna se penju na 2000 pa i do četiri do pet tisuća kuna, a znamo što to znači za obitelji koje pod blokadama ne mogu više funkcionirati', rekao je za govornicom Bulj koji smatra da zbog broja zaposlenih pravnika na HRT-u, bez problema mogu odrađivati 150.000 ovrha godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baratanje netočnim brojkama

Tijekom rasprave baratalo se brojkom od 180.000 ovrha nastalih zbog neplaćanja RTV pristojbe, no HNS-ov Goran Beus Richemberg tvrdi kako se u strukturi ovrha njihov točan uzrok ne može znati.

SDP-ovom Davoru Bernardiću smeta činjenica da se ne mijenja visina RTV pristojbe, nego samo model ovrhe. 'Onaj tko nema ništa, neka ne plati ništa, tko ima malo nek plati malo, tko ima više neka plati više', izbio je svoj prijedlog Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buljevo inicijalno izlaganje kritizirao je i Nenad Stazić koji ga je također prozvao za baratanje netočnim podacima. 'Kako ste došli do svote od 200 kuna koja vodi prema ovrsi? Nemate pojma da to nije moguće. Dolazite ovamo i potpuno izvlačite podatke iz rukava, a očekujete od nas da ozbiljno pristupimo prijedlogu', rekao mu je Stazić na što mu je Bulj zamjerio takvu teatralnost.

"Vi ste iskakali iz paštete kad se upali televizija. Možda bi trebalo promijeniti ravnateljstvo i urednike na HRT-u", kazao je Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Situacija na HRT-u je vrlo ozbiljna'

Predsjednik saborskog Odbora za informiranje i medije Goran Marić (HDZ) istaknuo je u utorak kako je imenovanje vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a saborski prioritet, najavivši kako će se Sabor time baviti nakon što potvrdi novu hrvatsku Vladu.

Marić je to rekao na sjednici Odbora, poslije upozorenja HNS-ova Gorana Beusa Richembergha da je HRT ostao bez "prvog čovjeka" nakon što je početkom listopada Siniši Kovačiću istekao produljeni mandat v.d. glavnog ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKVO PROFESIONALNO SROZAVANJE: /

HRT svaki Dnevnik započinje vijestima o HDZ-u

Image
KAKVO PROFESIONALNO SROZAVANJE: /

HRT svaki Dnevnik započinje vijestima o HDZ-u

"Situacija na HRT-u je u svojevrsnom limbu, ozbiljna", rekao je HNS-ov zastupnik, predlažući da se čim prije krene s utvrđivanjem prijedloga imenovanja v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, odnosno "ako je moguće već ovaj tjedan".

HRT će sam voditi ovrhe

"Nedvojbeno je da je na HRT-u kriza upravljanja i da je to posljedica loših zakonskih propisa, Zakona o HRT-u koji sigurno treba mijenjati", rekao je Marić novinarima nakon Odbora, koji je dao 'zeleno svjetlo' Mostovim dopunama Zakona o HRT-u, po kojima bi HRT sam vodio postupke ovrhe zbog neplaćene TV pristojbe, za što građani sada odvjetničkim društvima i javnim bilježnicima godišnje isplate milijunske iznose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je suglasan s ocjenama da se u primjeni Zakona o HRT-u pokazao niz nelogičnosti i neracionalnosti, te da stoga treba pristupiti njegovoj cjelovitoj izmjeni. "Mislim da bi zbog svih okolnosti koje su nastale na HRT-u i posljedica koje iz njih mogu proizaći, sljedeći tjedan trebali predložiti imenovanje vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a", rekao je Marić.

Stare navike novog saziva

Zastupnici novog, 9. saborskog saziva nastavili su praksu svojih prethodnika i već u utorak, dakle nakon samo dva dana rada, zatražili stanke kako bi se, mimo najavljenog dnevnog reda, referirali na aktualne im probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak Taritaš (HNS) stanku je zatražila kako bi upozorila na "interregnum", odnosno činjenicu da je Sabor donio zakone temeljem kojih su neka ministarstva prestala postojati, a nova nisu formirana.

Ivan Sinčić (Živi zid) najavio je da želi skrenuti pozornost na "eskalaciju problema" s Reiffeisen zadrugama, a Arsen Bauk (SDP) radi "zaštite digniteta saborskih stručnih službi", odnosno političara koji su zbog svojih pogreški optužili djelatnike službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo