BURNA RASPRAVA O KULTURI: / 'Hasanbegović je bio žrtva, a ne agresor'; 'Najveća štetočina bio je Karamarko'

Image
Foto: N1/PIXELL

Književnica Milana Vuković Runjić i povjesničar filma Daniel Rafaelić u emisiji Pressing govorili su o problemima u kulturi te bivšim ministrima ovog resora.

10.11.2016.
21:54
N1/PIXELL
VOYO logo

Komentirajući 'kulturne ratove' koji su se sveli na političku priču i napade na bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, književnica Milana Vuković Runjić istaknula je kako Hrvati nisu dobri u književnosti, no 'zakon' su kada su u pitanju teme i rasprave o ustašama i partizanima.

'Kulturni ratovi'

'Bilo bi divno da se ratuje oko kulture, da se potučemo oko Tina Ujevića. Mi se jedino znamo tuči oko ustaša i partizana i tu smo zakon. Mislim da je Hasanbegović više bio žrtva, nego agresor. On je bio jedan, a napadala ga je masa. Napadalo ga se da je ubojica kulture. On je došao nakon prethodnice koja je to ministarstvo itekako rušila', rekla je književnica Vuković Runjić gostujući u emisiji Pressing na N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničar Daniel Rafaelić smatra kako je stvar još gora te da politička priča oko 'kulturnih ratova' nema veze s Hasanbegovićem već isključivo s bivšim predsjednikom HDZ-a, Tomislavom Karamarkom.

'Nema to veze s Hasanbegovićem, nego s Karamarkom. On je bio najveća štetočina hrvatske kulture. On je sjedio u Banskim dvorima i pustio da se ovi "kolju". Zato mi je drago što on nije na vlasti. Hasanbegović je prije bio povjesničar, imao je doktorat. On nikad nije problem, problem je bio Tomislav Karamarko', rekao je Rafaelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vuković Runjić je dodala kako je teško govoriti o Hasanbegoviću kao ministru s obzirom da je tu dužnost obnašao izuzetno kratko te 'nije povlačio nikakve konkretne poteze'.

'On je svojim teorijama antifašizma dao nešto novo. Mi smo navikli na nešto, a u isto vrijeme imamo Hudu jamu. Previše je toga neizgovorenog i onda svi iskoče kada netko krene nešto ispitivati', rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: N1

Ocjena sadašnjoj ministrici

Za sadašnju ministricu, Ninu Obuljen, kaže kako joj treba dati vremena da bi joj se moglo suditi, no dodala je kako neke dosadašnje reakcije ministrice kulture nisu bile dovoljno angažirane.

'Politika je postala bojno polje, apsolutno. Drago mi je što Plenković djeluje kao obrazovan i pametan. Dobro je što nije dao da mu ulica bira ministre. Stvar je sad na Obuljen, a ne više na njemu. Dobila je šansu, vidjet ćemo. Malo je bila prepasivna kada se govorilo o PDV-u na knjigu. Mada ona mora pratiti lanac zapovijedi, ne može biti odmetnik već na prvoj sjednici Vlade', rekao je Daniel Rafaelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji i kultura

Vuković Runjići i Rafaelić su se složili kako je ministrica kulture u vladi Zorana Mialnovića, Andrea Zlatar Violić bila 'loša ministrica', te kako braniteljske veteranske organizacije nemaju što raditi u području kulture.

'Nemojmo to zvati normalnim. Svi povišeni tonovi, vrištanja, razbijanja, to nema što tražiti u kulturi. No branitelji sigurno imaju pravo glasa. Nažalost je premalo dobrih braniteljskih filmova snimljeno. Nije mi drago kad se kod nas sotonizira bilo koji dio populacije. Branitelji od HAVC-a imaju jednako pravo tražiti filmove o sebi koliko i LGBT organizacije', rekao je Rafaelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: N1

Financiranje neprofitnih medija

Na pitanje je li ukidanje financiranja neprofitnih medija bilo sporno u politici Zlatka Hasanbegovića, Vuković Runjić je odgovorila kako je u svemu sporan velik broj nepravilnosti na koje je Hasanbegović upozorio.

'Stvar je samo u tome kako su sva ta vijeća funckionirala. Da li je bio paran broj članova, jesu li sami sebi isplačivali novac. Bilo je jako puno nepravilnosti. Dobro je da je Hasanbegović ukazao na te nepravilnosti i klijentelizam bivše ministrice', rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O spekulacijama da je mjesto na čelu ministarstva kulture trebalo pripasti njoj, Milana Vuković Runjić kazala je kako će o tome napisati roman te kako je Milan Bandić u više navrata govorio da, bude li on izabran za premijera, ona sigurno dobiva resor kulture.

Upitana ne boji li se pravosudnih repova Milana Bandića kazala je kako se 'ne brine' te da 'nema pravosudnih repova, već ima politički montiranih repova'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo