Oporba kritizira / Bura zbog Zakona o doprinosima, Marić: 'Namjera nije stvarati dodatne terete'

'Oni koje će ovo najviše pogoditi jedva krpaju kraj s krajem', ističe Nikola Kapraljević, direktor u tvrtci za izradu softvera

21.8.2018.
18:50
VOYO logo

Bura oko Nacrta izmjena zakona o doprinosima se ne stišava. Na javnu raspravu javlja se sve više nezadovoljnih poduzetnika. Podizanje osnovice za članove uprave tvrtki, odnosno direktore, većina smatra udarom na male poduzetnike te upozoravaju da bi moglo rezultirati zatvaranjem tvrtki.

Podizanjem osnovice minimalni trošak za svakog vlasnika - direktora tvrtke raste na više od 10 tisuća kuna na mjesec. Za velike tvrtke to i nije problem, no direktori nisu samo oni koji imaju desetke ili stotine zaposlenika, direktori su i mali poduzetnici pa i oni koji su jedini zaposlenici svojih tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koje će ovo najviše pogoditi jedva krpaju kraj s krajem da prežive tako da oni nisu ti koje treba ovom mjerom na ovaj način napasti, a ako postoje zloupotrebe to treba rješavati, postoje metode za to", kazao nam je Nikola Kapraljević, direktor u tvrtci za izradu softvera.

Da zlouporabe postoje naglašavao je više puta ministar finacija. Baš zbog poduzetnika koji traže rupe u zakonu i plaćaju minimalne doprinose, prijedlog zakona predviđa konkretno određivanje osnovice. No, ministar tvrdi da rade na dobrobit poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smanjili smo stopu poreza na dobit za sve s 20 na 18 posto, upravo za male i srednje poduzetnike na 12. Naša ideja od početka je da se stimulira i potiče poduzetištvo, meni je žao što se možda u nekim stvarima stječe dojam da je ovo kontra udar, nije, ni u kojem slučaju", izjavio je ministar Zdravko Marić.

Poduzetnici su itekako svjesni pozitivnih promjena koje su u posljednje vrijeme dobili, pa očekuju i nakon savjetovanja promjenu sporne osnovice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je Vlada u zadnje vrijeme donijela neke stvarno dobre prijedloge i promjene za male poduzetnike s PDV-om da se plaća po naplati, što su porez na dobit smanjili do 3 milijuna kuna, a ovo mi se čini da je malo nespretno sročeno i nadam se da će se to promijeniti", ističe Nikola Kapraljević, direktor u tvrtci za izradu softvera.

Oporba smatra da prijedlog zakona predstavlja kraj za mnoge male poduzetnike. Očekuju da se u četvrtak na sjednici Vlade prijedlog povuče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 36 tisuća poduzetnika je kojima će u godini dana troškovi rasti za otprilike 50 tisuća kuna, što ćemo s tih 36 tisuća? Hoćemo reći - nabavite novce, zadužite se ili bi ovaj prijedlog trebalo poništiti", ističe Tomislav Panenić, saborski zastupnik MOST-a.

Nezadovoljni su i HDZ-ovi koalicijski partneri, nakon HNS-a, kritike je uputio i HSLS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svima sam vrlo jasno rekao nije nam namjera stvarati dodatne terete na poduzetnike", istaknuo je ministar Marić.

Na novinarsko pitanje je li spreman odustati od nacrta prijedloga zakona nasmijao se. "Dakle za vas je najzanimljivije da kažem da ili ne", kroz smijeh je rekao Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javno savjetovanje traje do 6. rujna, s obzirom na brojne kritike za očekivati je da će nakon toga prijedlog zakona ipak malo drukčije izgledati.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo