Burno u Saboru / Bulj potrgao tekst novog zakona: 'Odnesite ga ministru, ako može imati 6 vozača, može dati i 200 milijuna kn'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Sad ćete morati nabaviti novi zakon, dobacio je Radin Bulju

12.10.2018.
7:12
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Nakon neuspješnog pokušaja Mosta da iznudi stanku, Hrvatski sabor u petak je rad nastavio raspravom o prijedlogu novog zakona o vinu, čija je svrha bolje uređenje ukupnog stanja u sektoru vinarstva i vinogradarstva.

Tražimo stanku vezano za vijest o kurikularnoj reformi, rekla je Mostova zastupnica Sonja Čikotić i dobila tumačenje predsjedavajućeg Furija Radina da stanku može tražiti samo vezano za točku dnevnog reda, a njen zahtjev, objasnio je, nema veze s vinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čikotić je objasnila da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja učenicima podijelilo tablete koji nemaju kamere, pa učenici ne mogu pristupiti digitalnom sadržaju.

"Objašnjenje je da je, možda, netko popio previše vina i napravio takvu javnu nabavu", izjavila je zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neću vam dati stanku, uzvratio je Radin, nakon čega je Sabor 'prešao' na raspravu o prijedlogu zakona o vinu.

Mostovci tvrde da taj prijedlog ne donosi ništa dobrog hrvatskim vinarima i vinogradarima. Nismo zaštitili domaće vinogradare, niti to namjeravamo, pogoduje se uvozu europskih vina, tvrdi Miro Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majadak uzvraća da se proizvođače vina rasterećuje 33 posto u odnosu na dosadašnje pravne okvire, što omogućuje njihovo dodatno promoviranje.

Vinogradari i vinari su sudjelovali u izradi poropisa, kako bi se poboljšao položaj svih njih, pa i vinara iz Dalmacije, uzvratio je Majdak Mostovu zastupniku Anti Pranjiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulj potrgao tekst novog zakona o vinu

Uz demonstrativno trganje teksta prijedloga novog zakona o vinu Mostova zastupnika Mire Bulja, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin odobrio je Klubu Mosta stanku kako bi se konzultirao o predmetnom zakonu.

 Sad ćete morati nabaviti novi zakon, dobacio je Radin Bulju koji je ustrajao na ocjeni da novi zakon ne donosi ni jednu pozitivnu mjeru za hrvatske vinare, da ne nudi rješenja, da rapidno raste uvoz vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je uvoz unatrag nekoliko godina porastao za 140 posto, godine 2013. uvezli smo vina za 16 milijuna kuna, tri godine poslije za 31 milijun kuna, navodio je Bulj koji tvrdi i kako je "sto posto manja proizvodnja vina u odnosu na vrijeme kad smo bili van EU".

Odnesite zakon ministru, kad je mogao imati šest vozača može dati i 200 milijuna za fond iz kojega bi se pomagali domaći vinari i vinogradari, poručio je Bulj predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, trgajući ispred njih tekst zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varda: Nemoguće je da litra vina iz Makedonije stoji osam-devet kuna

Nemoguće je, s obzirom na toškove ambalaže, transporta itd., da litra vina iz Makedonije stoji osam-devet kuna, istaknuo je u petak, u saborskoj raspravi o novom zakonu o vinu zastupnik Kažimir Varda (BM 365) opetujući upozorenja kolega da izvoz hrvatskih vina stagnira, ali da uvoz "strelovito" raste.

 Neki dan sam kupio kutiju sa šest butelja vina iz Španjolske, butelja 9,99 kuna, naveo je Varda, upitavši se kontrolira li se uopće kakvoća tih vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Nisam siguran, odgovorio je, ustvrdivši da povećanje uvoza takvog vina rezultira potražnjom ljudi s malim mirovinama i plaćama, da oni to kupuju.

 Pitanje uvoza ključnim označava i Davor Vlaović (HSS). Naši proizvođači ne vjeruju da je poduzeto sve da se zaštitimo od jeftinog uvoza iz Makedonije, nužne su strože kontrole, ističe zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vino se uvozi u cisternama i prepakirava bez kontrole

 SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić navodi primjer stranog trgovačkog lanca koji prodaje pošip (vrhunsko vino) za 19,99 kuna, a kila grožđa je minimalno 15 kuna. Ne postoji kontrola vina na policama, vina iz Makedonije i Crne Gore, Novog svijeta prodaju se čak pod imenom dingač, plavac mali, pošip, kaže zastupnik i ističe da domaće vinarstvo najveću prođu može imati kroz turizam.

 I HDZ-ov Josip Križanić upozorava na uvoz vina iz EU i trećih zemalja, konkretno Makedonije i Crne Gore. Vino se uvozi u tankovima i cisternama, kod nas se prepakirava bez ikakve kontrole čime se konkurira domaćim vinima, kaže zastupnik suglasan da treba povećati učestalost kontrola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Imamo najkvalitetnija vina, a ne možemo ih prodati, kaže Miro Bulj (Most), prozivajući Ministarstvo poljoprivrede, koje je izradilo novi zakon, da ne nudi nikakve mjere da se to stanje promijeni.

 Oporba Ministarstvu spočitava da zakon nije odgovorio na želje i potrebe domaćih vinara. Vinski sektor je očekivao mini-reformu, a dobio je manje-više usklađivanje s europskim propisima, ocijenio je Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitne mjere za suzbijanje bolesti zlatne žutice

 I vladajući i oporbeni zastupnici suglasili su se da "pod hitno" treba poduzeti mjere da se suzbije bolest zlatne žutice koja uništava vinograde.

 Država mora sufinancirati te mjere, mora osigurati sredstva za suzbijanje prijenosnika bolesti, poručuju Križanić i Vlaović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak uvjerava da novi zakon o vinu unosi poboljšanja u sektor vinarstva i vinogradarstva.

 Ukidaju se, navodi, sve naknade za kontrole čime se 12 milijuna kuna vraća sektoru vinarstva, uspostavljaju se četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i hrvatsko Podunavlje, hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i središnja bregovita Hrvatska, decentralizira postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina po vinogradarskim regijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Novih 17 točaka na dnevnom redu sjednice

Opširan dnevni red Hrvatski sabor u petak je dopunio sa 17 novih točaka, a među njima su konačni prijedlozi zakona o zdravstvenoj zaštiti i izmjene Zakona o lijekovima.

 U dnevni je red uvršten i prijedlog IDS-ova Borisa Miletića da se izmijeni Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, poznatiji kao lex. Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Među uvrštenim točkama je i Izvješće o poslovanju Hrvatske radiotelevizije za 2017. godinu.

Sabor podržao godišnje izvješće o radu Vlade RH

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova (78 'za' i 52 'protiv') prihvatio godišnje izvješće o radu vlade koje je ovoga tjedna premijer Andrej Plenković podnio Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću je naveo kako je u drugoj godini mandata vlada osigurala gospodarsku i društvenu stabilnost te nastavila sa započetim promjenama koje život građana čine kvalitetnijim.

Preokrenuti su negativni makroekonomski trendovi, imamo suficit, raste BDP, zaposlenost je, kako je ustvrdio, rekordno visoka, porasla je prosječna plaća za 710 kuna. Porezno se rasterećuje gospodarstvo i građane za čak 6,3 milijarde kuna. Od 1. siječnja prepolovljava se PDV na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće i dječje pelene, a nastavlja se rasterećivati i plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2017. privučeno je 1,84 milijarde eura investicija, najviše još od 2009., a 2018., kako je najavio premijer, trebala bi biti rekordna s čak 2 milijarde eura stranih ulaganja.

Radi podizanja konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednika i ribara te ravnomjernijeg razvoja ruralnih krajeva prošle godine isplaćeno je preko 4,5 milijarde kuna potpora, a ove godine, u okviru Programa ruralnog razvoja, ugovoreno je već 9,4 milijardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turizam, koji čini petinu hrvatskog BDP-a, zabilježio je rekordnu 2017., a 2018. bi trebala biti još bolja.

Premijer je podsjetio kako se počela provoditi reforma školstva, upozorio na negativne demografske trendove, poručio da je u središtu politike vlade stvaranje solidarnog i pravednijeg društva te jačanje obitelji.

Kroz mjeru subvencioniranja stambenih kredita lani je 2320 mladih obitelji povoljnije došlo do svog doma, poduzetim mjerama broj od 325 tisuća blokiranih građana smanjen je na 274 tisuće, a iznos blokade za više od 43 milijarde kuna na manje od 19 milijardi kuna.

Kada je riječ o strateškim ciljevima, Plenković je istaknuo ulazak u shengenski prostor, a intenzivno se radi i na pripremama za predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020.

Sabor izmijenio Zakon o nabavi i posjedovanju oružja

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, donio novi Zakon o Hrvatskoj matici iseljenika, a u drugo čitanje poslao desetak zakona.

 Mijenjajući Zakon o nabavi i posjedovanju oružja, Sabor je promijenio odredbu iz prijedloga zakona koja je obvezivala vlasnike oružja da nakon navršenih 70 godina obavljaju zdravstveni pregled svakih pet godina.

 Nakon dodatnog razmatranja amandmana Kluba zastupnika BM 365 predlaže se ukidanje te obveze, objasnio je državni tajnik MUP-a Žarko Katić. Taj je Klub, naime, tražio da se iz prijedloga briše članak o dobnoj granici, objašnjavajući da dob ne određuje prikladnost za nošenje oružja.

 U zakon je u konačnici ušla odredba da osoba koja želi nabaviti oružje mora kod podnošenja zahtjeva dati pisanu suglasnost da njezin liječnik primarne zdravstvene zaštite, kao i svaki drugi liječnik koji ima saznanja o promjeni njezinog zdravstvenog stanja koja utječe na sposobnost za posjedovanje oružja, o tome izvješćuje nadležnu policijsku upravu ili postaju.

 "Tako će se osobi odmah dati do znanja da će se povjeravati njeno zdravstveno stanje, tako da će njen izabrani liječnik obavješćivati o toj promjeni, a i policijska uprava ili postaja će u slučaju određenih sumnji moći od liječnika zatražiti podatke o zdravstvenom stanju vlasnika oružja", rekao je Katić.

 Većinom glasova Sabor je izmijenio Zakon o zaštiti na radu, slijedom čega se učestalost održavanja sjednica Odbora za zaštitu na radu smanjuje s najmanje jedanput u tri mjeseca na najmanje jednom u šest mjeseci, što je obveza za poslodavce koji zapošljavaju više od 50 radnika.

 Smanjuje se broj osposobljenih radnika za pružanje prve pomoći u odnosu na ukupan broj radnika, do sada je to bio jedan osposobljeni radnik na 20, a sada jedan na 50 radnika.

 Sabor je jednoglasno donio Zakon o Hrvatskoj matici iseljenika, a u drugo je čitanje poslao desetak zakonskih prijedloga, među njima one o poljoprivredi, o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, o vinu, o 'zviždačima', o žigu, o knjižnicama itd.

 Prihvatio je Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za prošlu godinu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo