VJETAR JE UČINIO SVOJE /

Požar u Tučepima više nije pod kontrolom! Gori u PP Biokovo. Nova dva požara buknula kraj Šibenika

Prema prvim informacijama vatra je izbila nešto poslije 20 sati i zahvatila makiju i nisko raslinje

30.7.2024.
22:13
VOYO logo

Makarski, omiški i splitski vatrogasci gase požar koji je u utorak navečer buknuo u Tučepima, zbog čega je u tom mjestu zatvorena državna cesta, doznaje se u Županijskom vatrogasnom operativnom centru Splita. Prema prvim informacijama vatra je izbila nešto poslije 20 sati i zahvatila makiju i nisko raslinje. Nošena jakim vjetrom vatra se širi u smjeru Podgore.

Pogledajte fotografije s terena: Oni rade nadljudski posao

Image
NAŠI HEROJI /

Vatreni pakao u Dalmaciji: Vatrogasci rade nadljudski posao, borba s požarima neumorno traje

Image
NAŠI HEROJI /

Vatreni pakao u Dalmaciji: Vatrogasci rade nadljudski posao, borba s požarima neumorno traje

Požar se proširio na teško pristupačno područje PP Biokovo

14.50 - Uz 247 vatrogasaca i 58 vozila, na djelu požarišta koje se aktiviralo u Tučepima iz zraka djeluju dva air tractora i jedan kanader. Dio požara proširio se na teško pristupačan teren na području Parka prirode Biokovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci također aktivno rade na požaru u blizini Skradina - Ićevo.

Zbog promjene smjera vjetra, došlo je do razbuktavanja na jednom dijelu i požar se širi sjeveroistočno. Na požaru djeluju dva kanadera, 106 vatrogasaca s 36 vozila.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na oba požara radi se o velikoj površini, pojačanom izdimljavanju uz stalnu opasnost od jačanja vjetra i aktivacije požarišta, rekao je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Joško Grančić.  

Dio snaga je sa skradinskog požara preusmjeren na novi požar na području Danilo - Kraljice.

Vatrogasci aktivno prate stanje na svim požarištima, te su spremni na djelovanje u slučaju bilo kakvih promjena, kazao je Grančić.

Požar u Tučepima više nije pod kontrolom!

14.30 - RTL-ova reporterka na terenu Ivana Ivanda Rožić javlja kako požar više nije pod kontrolom. Opet se raširio. Kanader je na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio nam je to i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Obistinilo se ono čega su se bojali od jutra - da će vjetar opet proširiti vatru.

Izbila nova dva požara kod Šibenika

13.55 - Nova dva požara izbila su kraj Šibenika nešto poslije 12 sati, potvrdili su za Danas.hr iz JVP-a Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar je na području Danilo Kraljica. Dojavu su dobili u 12.13 sati. Na terenu je 25 vatrogasaca, a pomaže i kanader. Oko 13 sati izbio je još jedan požar na području Radonića.

Park prirode Biokovo zatvoren do daljnjeg

12.55 - "Zbog velikog požara koji još uvijek traje, Park prirode Biokovo danas, 31. srpnja 2024. zatvoren je za posjećivanje. Svi koji su kupili ulaznice za danas mogu dobiti povrat novca kontaktom na mail webshop@pp-biokovo.hr. U poslijepodnevnim satima izvijestit ćemo javnost hoće li Park i sutra ostati zatvoren za posjećivanje, a što ovisi o stanju na požarištu", napisali su u objavi.

Ravnatelj PP Biokovo ispričao je za RTL da je bila jako teška situacija. Vatra je zaprijetila parku. Došla je do samog ulaza. Uspjeli su spriječiti širenje. Policija osigurava ulaz koji je zabranjen posjetitejlima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Anušić u 16 sati obilazi požarište u Skradinu

12.05 - Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić obići će u srijedu poslijepodne požarište u Skradinu u Šibensko-kninskoj županiji.

Ministar Anušić svoj će obilazak požarišta započeti na lokaciji DVD-a Dubravica u Dubravici u 16 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ranih jutarnjih sati protupožarni avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva gase požare na području Skradina, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH). 

Rijetki turisti koji su 'pobjegli', danas se vraćaju

11.50 - Iz Turističke zajednice Tučepi, rekli su nam kako nije bilo masovnih odlazaka turista unatoč požaru.

"Bilo je individualnih odlazaka, što iz privatnih smještaja, što iz hotela. Ali, velika većina  nas je jutros zvala kad su vidjeli da se situacija smiruje  pitali je l' se mogu vratiti", rekli su iz Turističke zajednice.

'Situacija na terenu nešto je bolja'

10.55 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je za Danas.hr kako je situacija na terenu nešto bolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvorene vatre prema Tučepima nema. Kanaderi su se spustili", rekao je i dodao kako će se oko 12 sati izmijeniti vatrogasne snage.

U Skradinu je također povoljnija situacija, ali tamo su jedan kanaderSituacija na požarištu kod Skradina, u kojemu je opožarena površina od oko 780 hektara, puno je bolja, a osim vatrogasnih snaga, požar gase dva Air Tractora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Tucaković naglašava kako su i dalje svi na oprezu jer strahuju kako bi maestral koji se očekuje oko 13 sati mogao opet proširiti vatru.

Požar na području Smokovića, koji je zahvatio površinu od 450 hektara, pod nadzorom je vatrogasaca koji saniraju rubne dijelove požarišta.

Dvojica vatrogasaca ozlijeđena u stravičnim požarima

10.40 - Utorak je bio najzahtjevniji dan za hrvatske vatrogasce u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, od utorka u 7 sati, do srijede u 7 sati, vatrogasci su intervenirali 133 puta, dvojica vatrogasaca su ozlijeđena, jedan na skradinskom, a drugi na području Tučepa.

Više pročitajte ovdje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještanka nakon neprospavane noći: 'Mislili smo da je sve izgorilo'

10.30 - Kornelija Čović, iz Tučepa Donjih, ispričala je za Danas.hr da je iza njih neprospavana noć.

"Oka nismo sklopili, djeca su bila u strahu. Mislim da je ovo najgori požar u zadnjih 30 godina", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte ovdje...

Pogledajte prve fotografije posljedica vatrene stihije

10.00 -Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je u srijedu ujutro za Danas.hr kako je iza vatrogasaca teška noć.

Više od 200 vatrogasaca uz pomoć lokalnog stanovništva borilo se kako bi sačuvali kuće od vatrene stihije.

Više pročitajte ovdje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorena cesta od Makarske do tunela Stupica

9.34 - Zbog požara zatvorena je državna cesta DC512 od Makarske do tunela Stupica (u mjestu Gornji Tučepi), javlja HAK.

Vatrogasci se bore da buktinja ne zahvati Nacionalni park Krka

9.05 - Požar na području Smokovića, u Zadarskoj županiji, noćas je stavljen pod nadzor, u Tučepima su vatrogasci obranili kuće, a u Šibensko-kninskoj županiji cilj im je spriječiti širenje vatre u Nacionalni park Krka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sigurnosti posjetitelja, glavni vatrogasni zapovjednik predložio je da se danas zabrani ulazak turistima u Nacionalni park Krka. 

Više pročitajte ovdje...

Ekslodirale su plinske boce iz napuštenih starih vozila

7.40 - U srijedu ujutro još uvijek traje borba 237 vatrogasaca s vatrenom buktinjom koja je izbila na otvorenom prostoru u Gornjim Tučepima, predio Čovići, raširivši se i na Park prirode Biokovo.

Požar u Gornjim Tučepima izbio je u utorak nešto iza 20 sati, vatra je zahvatila makiju, nisko raslinje i borovu šumu, brzo se širila i protegnula na četiri kilometra od mjesta Čovići do Šimića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani kažu kako su se cijelu noć duž požarišta čule jake detonacije, a Goran Bušelić iz DVD-a Tučepi za Hrvatski radio je rekao kako se radilo o "eksplozijama od plinskih boca iz starih vozila koja su napuštena". 

Stanovnici su cijelu noć proveli na terenu s vatrogascima polijevajući svoje kuće vodom i strahujući za  imovinu, no u požaru je ipak izgorjelo nekoliko maslinika i par vozila, ali o tome, barem za sada, nema službenih informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog požara u Tučepima zatvorene su ceste iz Vrgorca prema Makarskoj, te ona prema Podgori zbog čega se promet odvija obilazno.

Image
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

 Noćas je zbog gašenja vatre jedno vrijeme bila isključena i struja. 

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je potvrdio da je situacija na požarištu napeta jer jaka bura koja puše cijelu noć vatru nosi i širi dalje..

Vatrogasci su sinoć evakuirali dio mještana, te branili kuću po kuću.

Prema pisanju lokalnih medija i sam načelnik Tučepa Ante Čobrnić sinoć se našao u vatrenom obruču kada je automobilom pokušao doći do Čovića. Kaže da je jedva izvukao živu glavu iz vatrenog obruča, te da mu je vozilo izgorjelo u cijelosti.

Tijekom jutra poletjeli su kanaderi

7.05 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je kako je iza vatogasaca teška noć. Borili su se cijelu noć s buktinjom. Srećom, jutros je stanje malo mirnije. Nema širenja požara. Tijekom noći 220 vatrogasaca borilo se požarom. Snage su oko Skradina pregrupirane. Tijekom jutra poletjela su dva kanadera prema Tučepima i dva prema Skradinu, te još dodatna dva Air Tractora.

Image
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

"Neke starije kuće su nagorjele, ali glave su sačuvane"; rekao je Tucaković i dodao kako će se danas vidjeti kolike su štete.

Image
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Karlovačke županije upućena je na područje Dubravice, a izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Grada Zagreba upućena je u Splitsko-dalmatinsku županiju.

Uz 237 vatrogasaca s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije, na terenu je i 55 vatrogasnih vozila.

6.55 - HAK jutros javja kako je zbog požara zatvorena državna cesta DC512 u mjestu Gornji Tučepi.

'Požar se spušta, proširio se. Sirene odjekuju...'

00.20 - "Lokalci i turisti koji su smješteni u apartmanima odmah u podnožju Biokova su na cesti, prati se situacija. Požar se proširio prema Podgori zbog vjetra. Naravno da smo svi bili uplašeni, ali vlasnik apartmana nas je malo smirio", govori nam čitateljica koja je smještena u obližnjem apartmanu.

Ističe da sirene stalno odjekuju, a čuju se i vatrogasna vozila koja jure.

"Kuće u Gornjim Tučepima su obranjene zahvaljujući vatrogascima, a požar se polako spušta s Biokova i s jedne i druge strane. Zrakom leti pepeo", dodaje.

00.10 - U nastavku pogledajte fotografije nemilosrdne buktinje:

Tucaković: 'Situacija je teška, branimo kuću po kuću'

00.05 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Danas.hr rekao je da je situacija teška.

"Situacija je dosta napeta. Vatra se nošena burom vrlo brzo širi. Nije se proširila samo prema dolje, već se širi i lijevo i desno. Vatrogasne snage od Splita do Makarske rivijere nalaze se na požarištu. Bore se nadljudskim naporima da spriječe širenje požara prema mjestu Tučepi", kazao Tucaković.

Prve kuće su obranjene, kazao nam je Tucaković. "Ljudi se maknu, evakuiramo ih, brani se kuća po kuća", kazao je Tucaković.

Stravični prizori buktinje

23.40 - Šire se fotografije požara koji se širi i još nije pod kontrolom.

Image
Foto: Facebook/Vatrogasci - 193
Image
Foto: Facebook/Vatrogasci - 193
Image
Foto: Facebook/Vatrogasci - 193
Image
Foto: Facebook/Vatrogasci - 193

'Požar nije pod kontrolom, teško se probijamo'

23:19 - Iz DVD-a Tučepi kazali su za Danas.hr kako požar nije pod kontrolom. "Vjetar radi velike probleme. Kuće su zasad obranjene, ali teško se probijamo".

Tučepski načelnik iskakao iz gorućeg auta: 'U šoku sam'

23.10 - Tučepski načelnik Ante Čobrnić želio je pružiti potporu vatrogascima, no vatra se zahvatila i njegov automobil iz kojeg je na kraju morao iskakati.

"Čim je vatra buknula, otišao sam autom do Čovića kako bih pružio potporu vatrogascima. Tada je vatra bila mala i u sekundu mi se razbuktala pred očima pa sam uletio u auto i krenuo prema kući. Međutim, vatra je zahvatila auto iz kojeg sam odmah iskočio, a koje je izgorjelo u par minuta. Sve se odvijalo kao u filmu i u jednom trenu sam ostao zarobljen u vatrenom obruču. Sada sam u Tučepima i ne mičem se nigdje jer ovo što sam proživio zbilja je bilo katastrofa i u šoku sam", ispričao je za Slobodnu Dalmaciju.

Image
Foto: Dalmacija Danas
Image
Foto: Dalmacija Danas

Zagrebački vatrogasci stižu u pomoć

23:00 - Vatrogasna postrojba Zagreb na Facebooku je objavila da 30 zagrebačkih vatrogasaca u ponoć kreće prema Dalmaciji. Po zadnjim informacijama ići će na novo požarište u Tučepima. "Sretno svima posebno ekipama koje su već u punom pogonu", poručili su.

Gosti napuštaju hotele

22:58 - Prema neslužbenim informacijama, gosti u Tučepima napuštaju hotele. Mnogi se voze prema Baškoj Vodi, javlja Dalmacija Danas.

Splitska policija izvijestila je da je zbog požara zatvorena državna cesta u Gornjim Tučepima pa se promet odvija zaobilaznim pravcima. Vozače su pozvali na pojačan oprez, te da prate upute policije na terenu. Još se ne zna kolika je površina zahvaćena požarom.

Dalmacija Danas objavila je stravične snimke požara.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo