BUDUĆNOST EUROPE JE NA KLIMAVIM NOGAMA: / Evo što bi raspad Europske unije značio za Hrvatsku

Image
Foto: Pixsell, Thinkstock

Europska se unija nalazi pred mnogim izazovima. Sve je više euroskeptika, ali i onih koji su protueuropski nastrojeni.

3.2.2017.
22:32
Pixsell, Thinkstock
VOYO logo

Osim nove situacije u Americi, budućnosti Europske unije prijeti i Kina, ruska politika prema susjedima, situacija na Bliskom istoku te radikalni islamisti, smatra Tusk.

Sve to rezultira negativnim osjećajima prema Europskoj uniji, nacionalizmom i ksenofobijom. Oni koji su protueuropski nastrojeni sumnjaju u temeljne vrijednosti EU, a u takvoj situaciji ona neće preživjeti bez hrabrosti, odlučnosti i političke solidarnosti, dodaje predsjednik Europskog vijeća. Postavlja se pitanje što čeka Hrvatsku unutar Europske unije u takvoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Približavanje zemljama Višegradske skupine

Profesor Radovan Vukadinović s Fakulteta političkih znanosti analizirao je situaciju. Hrvatski je premijer Plenković proeuropski nastrojen, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dosad je promovirala politiku koja je pod jakim utjecajem Obamine administracije. Hrvatsku je pokušavala približiti zemljama Višegradske skupine, što politički analitičari smatraju 'maslom SAD-a' jer su ostale članice te skupine pokazivale otpor prema politici EU.

Vukadinović smatra da je to pokušaj 'fizičke barijere zemalja nekadašnjeg istočnog bloka, koja bi trebala "udaljiti" Rusiju i Njemačku, snažne saveznike u području gospodarstva', piše Slobodna Dalmacija. U vrijeme kad je Rusija pod sankcijama, SAD bi imao koristi od slabljenja takvog ekonomskog saveza. Hrvatskoj je u cijeloj priči u interesu da Europska unija ostane stabilna. Profesor Vukadinović smatra da bi nam raspad EU donio veliku štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Europi nedostaju dovoljno snažni lideri'

'Što se tiče "uspravnice Jadran – Baltik" koja bi sezala sve do Crnog mora i u što dosta energije ulaže predsjednica Grabar-Kitarović, držim kako je to kvalitetna inicijativa koja ne bi trebala postati barijera prema Rusiji i Kini, ili prkos Njemačkoj, nego jedna od globalnih spojnica zapada i istoka', smatra Vukadinović.

Slabost Europske unije Vukadinović pripisuje Brexitu, politici novog američkog predsjednika Donalda Trumpa i nedostatku snažnih lidera. Potrebno joj je, stoga, novo zajedništvo ali i dobro i karizmatično vodstvo koje će se znati nositi s novostima na političkoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Upravo ovakvi krizni trenuci prava su prilika za jake političare koji bi EU još više osnažili na međunarodnom planu', zaključuje Vukadinović, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike