STRAH OD DRUGOG VALA ZARAZE, ALI I ŠOK ZA STANOVNIKE: /

Oni opet zatvaraju škole i sveučilišta; 'Ne napuštajte grad!'

Image
Foto: Profimedia

Pandemija koronavirusa u svijetu i dalje ne jenjava dok je broj slučajeva zaraze prešao osam milijuna, s velikim rastom broja zaraženih u Latinskoj Americi

16.6.2020.
7:18
Profimedia
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 2255 pozitivne osobe na koronavirus, a preminulo je 107
  • Dosad su se oporavile 2140 osobe, a na bolničkom liječenju su 4 osobe
  • Novozaraženi je s područja Zagrebačke županije
  • U svijetu je potvrđeno 8.017.847 zaraženih koronavirusom
  • Oporavilo se 4.140.718, a umrlo 436.125

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Izrael odobrio remdesivir za liječenje covida-19

22:17 - Izrael je u utorak odobrio korištenje protuvirusnog lijeka tvrtke Gilead remdesivir za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19. Remdesivir je prvi lijek koji se pokazao učinkovitim u liječenju novog koronavirusa u testovima na ljudima. Južna Koreja, Japan, Indija, SAD i Singapur već su ga odobrili za korištenje u izvanrednim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured premijera Benjamina Netanyahua objavio je da je kabinet prihvatio zahtjev ministra zdravlja da se prihvati Gileadovu donaciju remdesvira te da će se lijek koristiti za liječenje umjereno i kritično bolesnih pacijenata.

Izrael, koji ima 9 milijuna stanovnika, prijavio je 19.338 zaraženih i 302 umrlih. Broj zaraženih porastao je otkako su prošli mjesec otvorene škole, restorani i mnoga poduzeća. U svijetu je do sada zaraženo više od osam milijuna ljudi, a umrlo je više od 400.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Johnson želi što prije putovanja Britanaca u Francusku i Španjolsku bez ograničenja

21:45 - Britanski premijer Boris Johnson rekao je u utorak da želi "što je prije moguće" da britanski građani mogu putovati u Španjolsku i Francusku bez ograničenja, ali je branio odluku svoje vlade o karanteni pri dolasku u Britaniju. "Ne želimo ponovno uvesti bolest baš u trenutku kada smo je zaista doveli pod kontrolu u ovoj zemlji", rekao je Johnson. "Ali razmišljamo o zračnim mostovima kako bismo osigurali da ljudi mogu na kraju sigurno otići na odmor".

Ranije u utorak Španjolska je rekla da razmatra nametanje karantene britanskim putnicima kada otvori granice sljedeći vikend, kao recipročni odgovor na britanske mjere. Ujedinjeno Kraljevstvo s 41.000 preminulih od koronavirusa i Španjolska s više od 27.000 među najpogođenijim su zemljama u Europi. U ponedjeljak su međutim u Španjolsku stigli prvi turisti nakon tri mjeseca jer je vlada dopustila dolazak strancima na Balearske otoke no ostatak zemlje ostaje zatvoren zbog koronavirusa. Turizam u Španjolskoj bio je zabranjen od proglašenja izvanrednog stanja 14. ožujka.

Balearski otoci smješteni u Sredozemnom moru – Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera i Cabrera – tradicionalno su ljetovalište gostiju iz Njemačke. Španjolska vlada otvorila je zračne linije između Njemačke i Balearskih otoka kako bi spasila tisuće radnih mjesta na tim otocima. U zračnu luku Palma de Mallorca u ponedjeljak je sletio prvi avion iz Düsseldorfa sa 180 putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj tjedan bi trebalo sletjeti 7 aviona, šest na Mallorcu i jedan na Ibizu, s oko 1.500 putnika. Španjolska vlada je poručila kako će 21. lipnja otvoriti granice za putnike iz zemalja Europske unije, a ovaj pilot program na Balearskim otocima vrijedi samo za goste iz Njemačke.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO se priprema za mogući drugi val pandemije koronavirusa

21:30 - NATO se priprema za mogući drugi val pandemije koronavirusa i prikupit će zalihe medicinske opreme i materijala za slučaj da se to dogodi, rekao je u utorak glavni tajnik Jens Stoltenberg. „Pripremamo se za eventualni drugi val”, rekao je na konferenciji za novinare putem video veze uoči sastanka ministara obrane Saveza.

Operativni plan bit će predstavljen u srijedu. Plan predviđa stvaranje zaliha opreme za osobnu zaštitu i drugih materijala kako bi ih se u slučaju potrebe moglo brzo distribuirati, objasnio je. Bit će uspostavljen i poseban fond od nekoliko milijuna eura za kupnju medicinske opreme i plaćanje prijevoza liječnika i pacijenata u slučaju potrebe, dodao je. Te mjere „omogućit će nam da brže reagiramo na mogući drugi val pandemije, kako bi potrebna oprema mogla stići na pravo mjesto i u pravo vrijeme”, istaknuo je. Oružane snage trideset zemalja NATO-a angažirane su u pomaganju zdravstvenim ustanovama u borbi protiv širenja koronavirusa i liječenju oboljelih u poljskim bolnicama kojima su pojačani bolnički kapaciteti.

NATO je koordinirao više od 350 vojnih letova kojima je slana oprema i kojima su prevoženi oboljeli na liječenje u druge države članice.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlađi od 20 godina imaju dva puta manji rizik od zaraze koronavirusom

20:25 - Novo istraživanje potvrdilo je da je dob važan čimbenik kod covida-19 te da mlađi od 20 godina imaju dva puta manji rizik da obole od starijih od 20 godina.

Uz to, udio pacijenata koji razviju simptome bolesti iznosi 21 posto u dobnoj skupini od 10 do 19 godina, dok se kod starijih od 70 godina penje na 69 posto, po istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da ti rezultati pokazuju da bi „mjere koje ciljaju djecu mogle imati relativno slab učinak na smanjenje transmisije” novog koronavirusa, zaključuju autori istraživanja, u vrijeme dok se u mnogim zemljama vode žustre rasprave o ponovnom otvaranju škola nakon karantene.

Istraživanje su proveli znanstvenici Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu koji su razvili matematički model na osnovi dobi koristeći podatke iz šest zemalja – Kine, Italije, Japana, Singapura, Kanade i Južne Koreje.

Znanstvenici su također simulirali epidemije covida-19 u 146 glavnih gradova širom svijeta i zaključili da bi očekivani broj zaraženih, bez kontrolnih mjera, varirao ovisno o dobi populacije. Što je prosječna dob stanovnika viša, to je viši broj zaraženih po stanovniku.

Mnoga znanstvena istraživanja pokazala su da su djeca manje podložna covidu-19 od odraslih, a još se ne zna zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Peking zatvara sve škole i poziva da se ne napušta grad

19:04 - Peking će ponovno zatvoriti sve škole i sveučilišta, nakon što su se opet pojavili slučajevi covida-19 u glavnom gradu, objavio je u utorak ured gradonačelnika, pozivajući ujedno stanovnike da ne napuštaju grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad je pokrenuo testiranje desetaka tisuća stanovnika nakon otkrića 106 novih slučajeva zaraze koronavirusom kroz pet dana, povezanih s golemom tržnicom svježih proizvoda.

Nove mjere šok su za stanovnike Pekinga jer je prije toga izgledalo da je virus gotovo iskorijenjen u Kini, nakon karantene i masovnog testiranja, piše agencija AFP.

Peking je također zatražio od stanovnika da izbjegavaju putovanja izvan grada koja nisu neophodna, a stanovnicima pogođenih područja u gradu koja predstavljaju "umjeren ili visok rizik" zabranio je da napuštaju prijestolnicu.

"Svaki stanovnik koji zaista mora otputovati iz Pekinga mora ispuniti certifikat kojim potvrđuje da je na testiranju koje je obavljeno u posljednjih 7 dana bio negativan", rekao je na konferenciji za novinare Chen Bei iz ureda gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su u posljednje vrijeme ublažile restrikcije zbog poboljšanja situacije: samo dvoje mrtvih od covida-19 zabilježeno je od polovice travnja u zemlji u kojoj se virus i pojavio krajem 2019.

Međutim, strah od drugog vala nagnao je vlasti na djelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad je uz ostale mjere zatvorio stambene zone odnosno odredio karantenu za njih skoro 30.

Tisuće stanovnika moraju ostati doma i nemaju pravo izlaziti.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u utorak o novih 27 slučajeva u Pekingu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija i dalje sa više od 50 novozaraženih koronom na dnevnoj razini

16:50 - Srbija i dalje bilježi više od 50 novozaraženihih koronavirusom na dnevnoj razini, a među 5470 testiranih u posljednja 24 sata 59 ih je bilo pozitivno na covid-19, pokazuju službeni podaci Ministarstva zdravlja objavljeni u utorak.

Uz još jedan smrtni ishod od ponedjeljka u 15 sati do danas, Srbija od 6. ožujka, kad je proglašena epidemija koronavirusa, ima ukupno 256 žrtava infekcije, uz postotak smrtnosti 2,06 %.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

6247613 22.05.2020 An employee wearing face protective mask registers a passenger at the Nikola Tesla Airport, in Belgrade, Serbia. The flag carrier of the country resumed commercial flights on May 21 following the coronavirus disease outbreak.,Image: 521548471, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

U tom razdoblju testirane su 313.483 osobe, a registrirano je ukupno 12.426 zaraženih.

Srbija trenutno ima 546 hospitaliziranih pacijenata, a na respiratorima je 15 oboljelih.

Ta statistika Srbiju i dalje drži na popisu zemalja čiji državljani ne mogu slobodno prijeći granicu većine europskih država i članica Europske unije.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicinsko osoblje u Francuskoj na ulicama, policija u Parizu upotrijebila suzavac

16:30 - Tisuće zdravstvenih radnika počele su u utorak prosvjedovati u više gradova diljem Francuske tražeći više novca za javne bolnice i za zdravstveni sustav u cjelini, a policija je suzavcem u Parizu rastjerala prosvjednike. Prosvjednici su željeli podsjetiti vladu na obećanja koja je dala na vrhuncu krize uzrokovane koronavirusom. U Parizu su na kraju prosvjeda izbili neredi i policija je suzavcem rastjerivala prosvjednike.

Velik broj medicinskih sestara, bolničara, tehničara, liječnika i patronažnih sestara ali i manji broj pripadnika pokreta "žutih prsluka" okupili su se u Parizu u blizini ministarstva zdravstva noseći transparent "Ne možemo više čekati", javlja agencija France Presse. Neki su nosili transparent s natpisom "Bolnica se guši / Ne mogu disati", smjerajuići na pokret "Crni životi vrijede" dok su drugi kritizirali pregovore o plaćama i o organiziranju zdravstvenog sustava koji su u tijeku. Potonji, početi krajem svibnja i nazvani "Segur za zdravstvo" po ulici u kojoj je sjedište ministarstva zdravstva, trebaju od kraja srpnja konkretizirati "sveobuhvatan plan ulaganja i modernizacije" koji je najavio Emmanuel Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru tog Dana nacionalne akcije predviđeno je više od 220 skupova diljem Francuske koji se organiziraju na poziv desetka sindikata i udruga radnika u zdravstvu. Cilj im je iskoristiti potporu koju im je stanovništvo pružilo tijekom zdravstvene krize kako bi se izborili za bolje plaće zaposlenih u bolnicama i u domovima za umirovljenike koje je predsjednik na početku epidemije nazvao "junacima u bijelim kutama".

"Ne želimo medalje ni mrvice ispod stola, želimo plaću u skladu s onim što naše zvanje daje društvu", rekla je Clara Gremont, medicinska sestra koja živi blizu Montpelliera. "Odgovor u svakom slučaju mora biti u skladu s našim očekivanjima", ocijenio je Yves Veyrier iz sindikata FO. U Francuskoj je od ožujka umrlo oko 30.000 ljudi od koronavirusa i zdravstveni radnici su bili na prvoj crti borbe s tom bolešću plativši visoku cijenu, ali je zdravstvena kriza samo pogoršala loše stanje koje u bolnicama vlada dugi niz godina.


Jedan novozaraženi u Hrvatskoj

13:49 - Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 1, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2255. Jedna novooboljela osoba je iz Zagrebačke županije. Do sada je testirano 70526 osoba, od toga 272 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju su 4 osobe. Na respiratoru nema (0) pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2140. Ukupan broj preminulih je 107.

Image
Foto: Darko Tomas/POOL/CROPIX

22.04.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Vili Beros.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Pozivni centar 113 više nije u funkciji, sve informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr .


Tri nove zaraze koronavirusom u Sloveniji

13:40 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 567 testiranja potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom i nijedan novi smrtni slučaj, objavila je dabas slovenska vlada. Nove zaraze zabilježene su u Krškom, Piranu i Postojni, gdje je do sada bilo vrlo malo slučajeva, a time se ukupni broj potvrđenih zaraza u Sloveniji od početka epidemije povećao na 1499, uz 109 umrlih među inficiranima.

Aktivna su još 24 slučaja, a u bolnicama se od Covida-19 liječi 7 osoba, među njima i jedna teže oboljela koja se nalazi na intenzivnoj njezi, dok ih je bolest preboljelo ukupno 1366. Premijer Janez Janša upozorio je u ponedjeljak u parlamentu da će od spremnosti da se izoliraju manja žarišta virusa u idućim mjesecima bitno ovisiti rezultat turističke sezone, posebno kad je riječ o stranim gostima, dok se na početku sezone računa u prvom redu na domaće goste koji će koristiti besplatne turističke bonove.


Španjolska razmatra karantenu za putnike iz UK

12:39 - Španjolska razmatra uvođenje karantene za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva kada za tjedan dana otvori svoje granice, što bi bio odgovor na sličnu mjeru koju je za njene državljane uveo London prošli tjedan, rekla je danas španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha González. „Razgovarat ćemo s Ujedinjenim Kraljevstvom kako bismo vidjeli trebamo li uvesti recipročnu mjeru budući da oni imaju mjere različite od onih u Europskoj uniji“, izjavila je u razgovoru za britansku televiziju BBC.

Image
Foto: Profimedia

People enjoy the sunny weather in Palma Beach in Palma de Mallorca on June 15, 2020. A planeload of German tourists flew today to Spain's Mallorca island, taking part in a test of plans to reopen the popular destination as the country emerges from its coronavirus lockdown. The 180 Germans flew from Duesseldorf to Mallorca, the largest island in the sunny Balearic archipelago, six days before Spain is to open its borders in general on June 21. Almost 11,000 tourists from Germany are to follow in the coming days.,Image: 531882228, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Britanski ministar financija Rishi Sunak rekao je u nedjelju za Sky News da je karantena jedna od mjera koje će ponovno razmotriti njegova vlada, te da bi mogli biti uvedeni posebni putnički koridori s nekim zemljama. Ujedinjeno Kraljevstvo s 41.000 preminulih od koronavirusa i Španjolska s više od 27.000 među najpogođenijim su zemljama u Europi


U BiH 45 novozaraženih koronavirusom

12:37 - Novih 45 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata, izvjestili su danas entitetski zavodi za javno zdravstvo. U cijeloj je zemlji od ponedjeljka testirano 814 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 33 osobe s područja Federacije BiH kao i kod 12 nastanjenih na teritoriju Republike Srpske. Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje je potvrđeno šest takvih slučajeva te u Bosanskoj Kostajnici gdje je zaraza potvrđena kod pet osoba.

Ukupni broj zaraženih u BiH od početka epidemije sada je 3085 a potvrđeno je 165 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. U toj se zemlji već gotovo tri tjedna bilježi dvoznamenkasti broj novozaraženih na dnevnoj osnovi no procjena je vlasti kako je stanje pod nadzorom te da osim striktne provedbe preporučenih mjera fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i dezinfekcije ruku za sada nema potrebe za uvođenjem dodatnih ograničenja kakva su ranije bila na snazi. Opširnije.

Image
EPIDEMIJA U BIH I DALJE SE ŠIRI: /

Vlasti tvrde da je sve pod kontrolom i da nema potrebe za vraćanjem mjera

Image
EPIDEMIJA U BIH I DALJE SE ŠIRI: /

Vlasti tvrde da je sve pod kontrolom i da nema potrebe za vraćanjem mjera


Hospitalizirana supruga ukrajinskog predsjednika zaražena covidom

12:25 - Supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska, koja je zaražena koronavirusom, hospitalizirana je i stanje joj je stabilno, priopćio je danas predsjednički ured dodavši da je novo testiranje pokazalo da je njezin suprug i dalje negativan. Zelenska (42) je rekla prošli tjedan da je pozitivna na koronavirus, a da su njezin suprug Volodimir Zelenski i njihovo dvoje djece negativni. Predsjednik je otkazao sve sastanke i posjete. U Ukrajini je s današnjim danom zabilježeno 32.476 slučajeva zaraze, uključujući 912 smrti.


Njemačka lansirala aplikaciju za praćenje koronavirusa

11:37 - Njemačka je danas pozvala svoje stanovnike da instaliraju novu aplikaciju za pametne telefone koja bi trebala pomoći u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom. Aplikacija Corona-Warn-App je preko noći postala dostupna za Appleove i Android telefone, a koristi Bluetooth kako bi pratila kontakte između ljudi i upozorila ako je netko od njih imao pozitivan test na koronavirus.


Porast oboljelih u Sarajevu

11:22 - U protekla 24 sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je ukupno 327 uzoraka na prisustvo koronavirusa, potvrdila je Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a. Petnaest osoba je pozitivno na COVID-19. Šest zaraženih je iz Sarajeva, po jedno iz Tešnja i Travnika, dok je sedam retestiranih iz Tešnja, prenosi Slobodna Bosna.


Britanski znanstvenici kreću s testiranjem cjepiva na ljudima

11:06 - Znanstvenici s londonskog Imperial Collegea trebali bi započeti ispitivanja na ljudima novo koronavirusno cjepivo koristeći sintetičke nizove genetskog koda virusa, u potezu koji je poslovni tajnik Alok Sharma nazvao "svjedočanstvom domišljatosti i upornosti britanskih istraživača", javlja The Independent.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:56 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno nema aktivnih slučaja zaraze koronavirusom. Na analizu je poslano 8 uzoraka, te je ukupno testirano 1405 osoba. Danas je 34. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.


Splitsko-dalmatinska županija je 'korona free'

9:53 - Prema evideciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u ponedjeljak je ozdravila i zadnja pozitivna osoba na području Splitsko-dalmatinske županije te više nema oboljelih osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Splitsko-dalmatinska županija tako je postala "korona free" županija. U toj je županiji dosad oboljelo ukupno 549 osoba, od čega ih je 37 preminulo.


Znanstvenici testiraju lijek za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka kod covida-19

9:16 - Britanski znanstvenici testiraju eksperimentalni lijek koji bi trebao spriječiti nastanak potencijalno smrtonosnih krvnih ugrušaka koji nastaju kao posljedica zaraze koronavirusom, a istraživanje financira Britanska zaklada za srce (British Heart Foundation). Stručnjaci će pokušati istražiti teoriju po kojoj nastanak ugrušaka uzrokuje hormonalna neravnoteža izazvana koronavirusom, piše BBC. Riječ je o jednome od nekoliko lijekova koji se trenutačno testiraju s ciljem sprečavanja razvoja najtežih posljedica bolesti. Poznato je da se kod čak trećine pacijenata koji se hospitaliziraju zbog koronavirusa razviju potencijalno opasni krvni ugrušci. Lijek TRV027, djeluje na način da utječe na uspostavljanje ravnoteže hormona koji reguliraju krvni tlak, ali i metabolizam vode i soli.


Novi Zeland više nije 'korona free'

9:14 - Novi Zeland je danas objavio da ima dva nova slučaja zaraze koronavirusom, oba povezana s nedavnim putovanjem iz Velike Britanije, čime je završio niz od 24 dana bez novozaraženih. Novi Zeland je prošli tjedan ukinuo sve restriktivne mjere osim graničnih kontrola, nakon što je među prvima proglasio da je pobijedio koronavirus kad je ozdravio i posljednji pacijent u toj otočnoj državi. No premijerka Jacinda Ardern upozoravala je kako bi se u budućnosti mogli pojaviti novi slučajevi zbog Novozelanđana koji se vraćaju u domovinu.

Image
Foto: Profimedia

New Zealand's Prime Minister Jacinda Ardern speaks during a press conference about the COVID-19 coronavirus at Parliament in Wellington on June 8, 2020. New Zealand has no active COVID-19 cases after the country's final patient was given the all clear and released from isolation, health authorities said on June 8.,Image: 528401696, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Dva nova slučaja su povezana i odnose se na dvije žene koje su stigle iz Velike Britanije da vide roditelja na samrti nakon što su dobile posebnu dozvolu od novozelandskih vlasti. Na Novi Zeland su stigle 7. lipnja i smještene su u izolaciju, prenosi BBC. Pet dana kasnije zatražile su izlazak iz karantene kako bi mogle posjetiti roditelja koji je preminuo kasnije te večeri. U Wellington su otputovale 13. lipnja, no pritom nisu stupile u kontakt ni s kime, a u novozelandskoj prijestolnici su bile u blizini samo jedne osobe koja je potom stavljena u samoizolaciju. Novi Zeland, zemlja s nešto manje od 5 milijuna stanovnika, dosad je imao 22 smrtnih slučajeva od covida-19. Sveukupno je bilo 1,5 tisuća zaraženih.


Nema novozaraženih u Istri

9:10 - Unutar 24 sata, svi uzorci brisa ispitani u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije su negativni na koronavirus. Nema novooboljelih, navodi Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, javlja Glas Istre.


U Kini 40 novih slučajeva koronavirusa

8:10 - Kina je izvijestila danas o 40 novih slučajeva koronavirusa dok Peking uvodi stroge mjere kako bi suzbio novi val covida-19 koji je krenuo s najveće tržnice u gradu. Dvadeset i sedam novih slučajeva potvrđeno je u Pekingu, priopćile su zdravstvene vlasti. Opširnije.

Image
Foto: Profimedia

BEIJING, April 22, 2020 Li Peitao, a member of the medical team of Peking University Third Hospital supporting Hubei Province amid the coronavirus outbreak, kisses her daughter before attending a welcome ceremony in Beijing, capital of China, April 20, 2020. Since Jan. 26, the Peking University Third Hospital has successively sent three batches, 137 medical workers to Wuhan.,Image: 514523390, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Broj zaraženih koronavirusom prešao osam milijuna

7:04 - Broj slučajeva koronavirusa u svijetu prešao je osam milijuna, s velikim rastom broja zaraženih u Latinskoj Americi, pokazuju podaci agencije Reuters. Prvi je slučaj prijavljen u Kini početkom siječnja i do početka svibnja broj zaraženih je skočio na četiri milijuna. Međutim, trebalo je samo pet tjedana da se brojka udvostruči na osam milijuna slučajeva. Globalni smrtni slučajevi iznose preko 434.000, a udvostručili su se u sedam tjedana.

Sjedinjene Države i dalje vode u svijetu s najvećim brojem infekcija, oko dva milijuna ili 25% svih prijavljenih slučajeva, te sa 116.000 smrtnih slučajeva. Međutim, epidemija najbrže raste u Latinskoj Americi, koja sada čini 21% svih slučajeva. Broj umrlih u Brazilu od koronavirusa porastao je na gotovo 44.000, prema podacima ministarstva zdravstva, čime je Brazil skočio na drugo mjesto, dok je zaraženih oko 900.000. Međutim, vjeruje se kako su brojke u najvećoj zemlju Južne Amerike daleko veće zbog nedostatka široko rasprostranjenog ispitivanja.

Unatoč ozbiljnosti epidemije, mnoge brazilske države i gradovi započeli su ublažavanje pravila socijalne distancije posljednjih tjedana uslijed sve jačeg umora javnosti i opetovanih zahtjeva predsjednika Jaira Bolsonara da se ekonomija pokrene. U ponedjeljak je Mike Ryan, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredne situacije, rekao da Latinska Amerika ostaje razlog za zabrinutost. "Brazil se ne može izdvojiti u Americi. Postoje mnoge druge države poput Meksika, Čilea i drugih, koje su imale značajan broj slučajeva i nastavljaju s porastom epidemije", rekao je. "Opisao bih situaciju u Srednjoj i Južnoj Americi kao zabrinjavajuću."

Meksiko je prešao preko 150.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 17.580 smrtnih slučajeva. Kina se također, bori sa ponovnom pojavom virusa. Nakon gotovo dva mjeseca bez novih infekcija, u glavnom gradu Pekingu otkriveno je više od 100 novih slučajeva. "Kina je prošli tjedan prijavila novo izbijanje u Pekingu, nakon više od 50 dana bez ikakvih slučajeva u tom gradu. Sada je potvrđeno više od 100 slučajeva", rekao je generalni direktor WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesu.


Aviokompanije će zabraniti let onima koji ne nose maske

7:02 - Putnicima američkih zrakoplovnih kompanija koji odbiju nositi maske za lice mogao bi biti spriječen ukrcaj u zrakoplove, priopćila je grupacija Airlines for America. Od sada, velike američke zrakoplovne kompanije onima koji ne nose maske mogu spriječiti ukrcaj u zrakoplov. Međutim, nakon što se ukrcaju, stjuardese i stjuardi imat će male ovlasti provoditi ovu politiku ako putnici skinu svoje maske. Prijevoznici koji provode novu politiku uključuju Alaska Airlines, American Airlines, Delta Air Lines, Hawaiian Airlines, JetBlue Airways, Southwest Airlines i United Airlines, navodi se u priopćenju Airlines for America.

Aviokompanije će jasno informirati putnike o njihovim pojedinačnim pravilima, a svaki će prijevoznik odrediti odgovarajuće posljedice za putnike koji se ne pridržavaju pravila, sve do stavljanja na 'crnu listu'. Neke zrakoplovne tvrtke nude izuzeća za malu djecu ili osobe s invaliditetom i kada ljudi jedu ili piju. Očekuje se da će mjere ostati na snazi ​​tijekom krize javnog zdravstva COVID-19.

Američke zrakoplovne tvrtke drastično su smanjile redove letenja i mjesečno gube milijarde dolara dok pandemija koronavirusa ruši putničku industriju. Međutim, u posljednje vrijeme pojavljuju se znakovi poboljšanja.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo