Mali znak zahvale / 'Bročko uje za vridne jude' humanitarna je akcija s Brača za kolege u zdravstvu

Zlatna bračka kap već idući tjedan putuje prema bolnicima, kao mali znak zahvale svima na prvoj liniji obrane protiv opakog virusa

3.12.2020.
6:58
VOYO logo

“Bročko uje za vridne jude” naziv je humanitarne akcije koja je pokrenuta na Braču. Cilj je skupiti što više litara maslinovog ulja koje će se onda raspodijeliti za medicinsko osoblje na covid odjelima kliničkih centara u Hrvatskoj. 

Prikuplja se uglavnom na cijelom otoku, do Postira i Sutivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prati ih glas da su škrti, a upravo ovih dana Bračani daruju najvrijednije što imaju-maslinovo ulje. Šalju ga svim djelatnicima na covid odjelima hrvatskih bolnica….. 


“Ja se nadam da ćemo mi ovom akcijom opovrgnuti da su Bračani škrti I da ćemo pokazati da imamo veliko srce. Pogotovo na kraju maslinarske sezone I da ćemo dati ono najbolje od nas- naše najdragocjenije zlatnu kap bračku”, rekao je Ivan Ljubetić Šteka.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Korona-zdravstvo /

'Četiri sata tata je čekao s teškom upalom pluća u ledenom šatoru. Ulaze samo preko veze'

Image
Korona-zdravstvo /

'Četiri sata tata je čekao s teškom upalom pluća u ledenom šatoru. Ulaze samo preko veze'

Sitnica za kolege  

Akcija "bračko uje za vridne jude"počela je u ponedjeljak, a završava u petak….


”Mi smo brali masline, a oni se bore u bolnicama s pandemijom. Donili smo 5 litara ulja jer smo htjeli pozdraviti tu hvalevrijednu akciju. Dali smo svoj obol i nešto ćemo im dati za Božić”, rekla je Katja Definis

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam isto zdravstveni djelatnik, pa sa jednom sitnicom svojim kolegama ..jedan mali dar s Brača s otoka maslina. Jedno veliko hvala na požrtvovnosti, na njihovoj borbi”. rekla je Marica Škaro.  

Ulje će se rasporediti za različite bolnice


Ulje se skuplja na cijelom otoku, a koordinaciju su preuzele uglavnom turističke zajednice i općine koje će ulje i rasporediti za različite bolnice. 

“Tijekom dana  pristižu litre i litre maslinovog ulja. Tako da vjerujemo da će toga biti još i veselimo se da ćemo barem komadić Brača prenijeti u kliničke bolničke centre u Hrvatskoj”, rekla je direktorica Turističke zajednice Postira Ivana Jelinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Masline su uglavnom obrane, ali postirska uljara još nije gotova s radom. Dio ulja odvojili su i za akciju.  


“Već do danas smo preradili milijun kila maslina  i otkupili 20 tisuća litara ulja I mi ćemo se zasigurno uključiti velkim srcem u ovu hvalevrijednu akciju”, rekla je upraviteljica poljoprivredne zadruge “Postira” Ljerka Vlahović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je sve krenulo?

Ideje je potekla iz prošlosti kada su brački težaci odvajali dio ulja za javne službe…

“Onda nekad u taj noćnjak maslinari su čekali da se do jutra skupi ta kap koju su davali svećenicima, profesorima, liječnicima. Kopirali smo  stvar iz prošlosti i na taj način napravili jedno dobro djelo”, rekao je Ivan Ljubetić Šteka, idejni začetnik akcije “Bračko uje za vridne jude”.


Zlatna bračka kap već idući tjedan putuje prema bolnicima, kao mali znak zahvale svima na prvoj liniji obrane protiv opakog virusa.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo