U RIJADU / Brnjac povodom Svjetskog dana turizma: 'On nikad nije bio važniji za naše ekonomije i društvo'

Image
Foto: Miroslav Lelas/Igor Soban/PIXSELL

U organizaciji Svjetske turističke organizacije u Rijadu u Saudijskoj Arabiji,obilježava se Svjetski dan turizma. Tom će se prigodom okupiti predstavnici više od sto država članica, državnih i turističkih lidera iz javnog i privatnog sektora te će raspravljati o turizmu. Hrvatsku će predstavljati ministrica Brnjac

27.9.2023.
9:43
Miroslav Lelas/Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju turizma, ljude, objekte i sadržaje u svjetskom i hrvatskom turizmu su ključni za  njegov održivi razvoj, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u povodu Svjetskog dana turizma 27. rujna.

Svjetsko obilježavanje Dana turizma 27. rujna kao i svake godine odvija se u organizaciji Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koja će u Rijadu u Saudijskoj Arabiji 27. i 28. rujna okupiti predstavnike više od sto država članica, državnih i turističkih lidera iz javnog i privatnog sektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Brnjac predstavljat će Hrvatsku, koja će kao i druge članice UNWTO-a u svojim zemljama i regijama obilježiti Dan turizma nizom događaja i programa u organizaciji turističkih zajednica i destinacija, u suradnji s ugostiteljima, hotelijerima i drugima.

Image
struka sprema projekte /

Zbog klimatskih promjena procvjetat će turizam u Gorskom kotaru? Građani sumnjičavi oko promjene

Image
struka sprema projekte /

Zbog klimatskih promjena procvjetat će turizam u Gorskom kotaru? Građani sumnjičavi oko promjene

Glavnom temom ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma UNWTO je odredio "Turizam i zelena ulaganja", naglašavajući važnost pojačavanja investicija za održivu budućnost turizma i to kroz ulaganja u ljude (u obrazovanje i vještine), planet (u održivu infrastrukturu i ubrzavanjem zelene transformacije), te u prosperitet (u inovacije, tehnologiju i poduzetništvo).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga će UNWTO u Rijadu predstaviti Globalni okvir ulaganja u turizam te na nizu panela na visokoj razini raspraviti izazove i mogućnosti ulaganja u turizam, a objavit će i pobjednice prvog natjecanja UNWTO-a za žene u tehnološkim startupima za Bliski istok.

"Turizam nikada nije bio važniji za naše ekonomije i društvo. Njegov potencijal je golem i zato na Svjetski dan turizma slavimo sposobnost sektora da potakne rast i  razvoj, uz istodobno isticanje vitalne potrebe za ulaganjima koja će osigurati da taj rast bude uključiv i održiv", rekao je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuje da je vrijeme za nova inovativna rješenja, a ne samo tradicionalna ulaganja koja promiču i podupiru gospodarski rast i produktivnost, te da je zato Svjetski dan turizma i poziv na akciju međunarodnoj zajednici, vladama, multilateralnim financijskim institucijama, razvojnim partnerima i privatnim investitorima da se ujedine oko nove strategije ulaganja u turizam.

"U Rijadu ću predstaviti našu reformu upravljanja turizmom oslonjenu na mjerljive podatke i najbolje prakse, čime možemo doprinijeti i globalnim naporima za održiviji turizam", istaknula je za Hinu ministrica Brnjac, ocijenivši da time "Hrvatska postaje predvodnik u pogledu održivog turizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ministarskom panelu 28. rujna o održivoj budućnosti turizma tako će predstaviti strateške korake Vlade ka održivom turizmu, od nove Strategije razvoja održivog turizma, u kojoj je fokus očuvanje prostora i okoliša te kvalitetu života stanovnika, preko novog Zakona o turizmu (u donošenju), koji će osigurati optimalnu turističku valorizaciju i očuvanje resursa na razini destinacija te alate gradovima i županijama za upravljanje razvojem, pa do novog investicijskog ciklusa u turizmu.

"Rekordnim iznosom bespovratnih sredstava pokreće se i novi investicijski ciklus u skladu sa strateškim ciljevima, a nastavak zelene tranzicije i ulaganja u kvalitetu osigurat ćemo kroz sektorski program poticaja", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom boravka u Rijadu ministrica će posjetiti Globalni centar za održivi turizam (Sustainable Tourism Global Center - STGC), koji je kao koaliciju više zemalja i više dionika (međunarodne organizacije, akademska zajednica, multilateralne i financijske institucije i industrijska udruženja) Saudijska Arabija pokrenula 2021.

Cilj centra je pomoći u ubrzavanju prelaska turističkog sektora na nultu stopu emisija, provoditi aktivnosti za zaštitu prirode i podrške zajednicama, podržavati putnike, vlade i privatni sektor kako bi turizam rastao i otvarao radna mjesta, te pridonio i postizanju klimatskih ciljeva određenih u Pariškom sporazumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruku i čestitke sektoru povodom Svjetskog dana turizma uputio je i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, naglasivši važnost novih ulaganja i aktivnosti koje destinacije poduzimaju kako bi se istovremeno uspješno bavile turizmom i sačuvale resurse i prirodno bogatstvo.

"I naš novi Strateški marketinški i operativni plan hrvatskog turizma do 2027. sadrži promotivne i razvojne smjernice i aktivnosti turizma. U HTZ-u potičemo i sve turističke subjekte i pojedince na poduzimanje ciljanih i koordiniranih aktivnosti kako bi izgradili društvo, pa i turizam, koji svjesno brine o prirodi i okolišu jer samo tako možemo činiti dobro za budućnost. Djelujmo već danas kako bismo imali bolje sutra", poručio je Staničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U Istri cvjeta sportski turizam:'Savršeno podneblje, savršena klima'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo