Branitelj odbio ići raditi u Srbiju pa dobio otkaz

3.5.2010.
14:53
VOYO logo

"U utorak, dok sam radio u drugoj smjeni, doznao sam kako bih već od četvrtka trebao raditi u Srbiji. U mojem Ugovoru o radu piše da mi je radno mjesto u Bjelovaru, a ne Srbiji, a najviše me zasmetalo što nitko nije ni porazgovarao sa mnom o premještaju niti mi ponudio novi Ugovor o radu", kazao je Stjepan Margetić za Bjelovarski list.

Kaže, čak i da je dobio novi i povoljniji Ugovor o radu, odluku o odlasku u Srbiju bilo bi mu vrlo teško donijeti. Gledao je kako mu u ratu ginu suborci i, kaže, ne želi raditi u Srbiji s ljudima protiv kojih se borio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Margetić će se putem pravne zastupnice SSSH-a Božice Jurec boriti protiv otkaza koji smatra nezakonitim.

"Čekamo očitovanje poslodavca o okolnostima izvanrednog otkaza koje treba stići u roku od 15 dana, a ako se poslodavac ne očituje, sudskim putem tražit ćemo poništenje te odluke", kazala je Jurec, dodavši kako rad u inozemstvu, i to u drugoj pravnoj osobi, zahtijeva poseban Ugovor o radu, koji poslodavac nije ponudio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Iverice Petr Nikl smatra, pak, kako ovaj slučaj predstavlja nastavak sustavnog opstruiranja poslovanja Iverice od strane sindikalaca. Kaže da Margetić nije dobio premještaj u drugu državu ni u drugo poduzeće, nego je, "kao iskusan i stručan radnik", trebao otići na službeno putovanje u Srbiju. Tamo je djelatnicima sestrinske tvrtke u sastavu grupacije Kronospan trebao prenijeti svoje višegodišnje znanje i iskustvo.

"Dakle, nije bilo potrebe za novim Ugovorom o radu. Prije njega, samo iz njegovog odjela u Srbiju je otišlo osmoro radnika, a ukupno je iz Iverice na službena putovanja otišlo 50-ak radnika, a među njima je bilo i hrvatskih branitelja. Grupacija Kronospan ima poduzeća diljem Europe i ne može si dopustiti da se opterećuje nacionalnim predrasudama", objašnjava Nikl, napominjući kako je indikativno što je svih 50-ak djelatnika prihvatilo putovanje u Srbiju, dok su ga odbili jedino članovi sindikata Margetić i Hlupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo