Branitelj u kolicima mjesecima živi na kolodvoru

Hrvatski branitelj i teški invalid 50-godišnji Željko Njegovan već osam mjeseci živi na željezničkom kolodvoru u Slavonskom Brodu. Na kolodvoru spava u kolicima, ponekad digne noge na radijator

30.3.2012.
11:03
VOYO logo

Zbog obiteljskih problema i čestih svađa, pa i fizičkog razračunavanja s ocem, Željko iz Slavonskog Broda je morao otići od kuće. Jedan mu je brat u zatvoru, jedan još uvijek živi s ocem, a sestra mu je udana i ima svoju obitelj pa kod nje nema mjesta. Kako nema novca da si sam plaća smještaj, utočište je pronašao na kolodvoru. Od ozeblina koje je kao pripadnik 108. brodske brigade dobio na gospićkom ratištu, Željku su ostale posljedice – suženje krvnih žila.

Lijekove za cirkulaciju morao je prestati piti jer je povraćao krv pa je dobio gangrenu zbog koje su mu u ožujku prošle godine amputirana oba stopala. Unatoč tome, prima mirovinu od samo 2.200 kuna, za koju kaže da je vojna iako mu nije priznat status ratnog vojnog invalida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga iznosa 700 kuna odlazi na kredit koji je podigao kako bi si uredio prostor za stanovanje unutar roditeljske kuće, u koju više ne smije dolaziti. Osim što je invalid, boluje i od teškog oblika PTSP-a te ima problema s kralježnicom.

Teško mi je, ponižen sam

"Zbog obolijevanja i stradavanja u vojsci otišao sam u vojnu mirovinu. Međutim u Zavodu za mirovinsko osiguranje odjednom su mi tu invalidsku mirovinu preveli u najnižu braniteljsku. Dijagnosticirali su mi samo 30-postotnu invalidnost, a umjesto da me pošalju u Zagreb na vojnu komisiju, što sam tražio, poslali su mi odbijenicu", ističe Željko i dodaje kako je zbog svega toga tužio HZMO. "Teško mi je, ponižen sam. Djeca i kojekakvi huligani svašta mi dobacuju ovdje na kolodvoru, samo što ne počnu pljuvati po meni. Najsretniji bih bio da pronađem kakav smještaj, da mi noge malo prizdrave pa da mogu otići u Zagreb po proteze", kroz suze govori Željko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pokušaju da o svemu razgovaraju sa Željkovim ocem novinare Večernjaka, dočekala su zaključana vrata njegove kuće u Požeškoj ulici. Susjedi kažu da su se njih dvojica često svađali i da ga je otac na kraju istjerao iz kuće.

Ravnateljica brodskog Centra za socijalnu skrb Sanja Turčinović kaže kako Željka u centru svi znaju. Socijalne su ga radnice često posjećivale na kolodvoru. Ponuđena su mu razna rješenja, poput smještaja u udomiteljskoj obitelji i Katoličkoj bolnici na Strmcu, ali on je sve odbio jer ne želi dati svoju mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo branitelja: Njegovan nije vojni, nego civilni invalid

Glasnogovornica Ministarstva branitelja Antonija Rajković kaže kako Njegovan nije vojni, nego civilni invalid. Njegovu zahtjevu da se proglasi vojnim invalidom nije udovoljeno jer nije utvrđena veza njegove depresije i poremećaja osobnosti sa sudjelovanjem u ratu.

"Gangrena nikada nije bila predmet ocjene nadležnog liječničkog povjerenstva, niti je podnesen zahtjev po toj osnovi. Kako je Njegovan korisnik mirovine, Ministarstvo mu ne može materijalno pomoći. Međutim, tražit ćemo da mu pomogne Centar za psihosocijalnu pomoć", ističe A. Rajković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo