NA 'TAJNOM' BRDU / Branislav je obnovio djedovinu i od nje napravio pravi turistički hit: Pogledajte ovu ljepoticu od koje zastaje dah

Image
Foto: KAportal

Kuća je sagrađena 1926. godine, kameni dio koji s njome čini imanje još i prije, 1900. godine. Formalna adresa imanja je u Čatrnji, no u starim zemljišnim knjigama se ovaj predio zvao Kablarovo brdo

1.12.2023.
12:17
KAportal
VOYO logo

U Čatrnji, općina Krnjak, smjestila se hrastova ljepotica od koje zastaje dah. Ime joj je Kablarovo brdo po uzvisini s koje je, eto, prkosila vremenu i njegovim mijenama tri godine manje od 100, piše Kaportal.

Vlasnik Branislav Musulin pokazao je što se sve skriva iza čvrstih prirodnih zidova. Desno je pečenjara od stare cigle popločena starim crijepom biberom, lijevo je štagalj pretvoren u zabavište s biljarskim stolom, a preko puta, gdje je nekada bila štala, sada je dvorana za vježbu sa saunom i kupatilom. Usred travnatog dvorišta je jacuzzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Kaportal

"Ovo je kuća moga pokojnoga djeda i bake, koje je stara i onemoćala, pa se o njoj brine moja majka, jer više nije mogla živjeti sama. Imao sam tri opcije: napustiti imanje, ostaviti ga da polako propada ili od njega nešto napraviti. Mi smo se odlučili za ovu najskuplju verziju", govori u šali Branislav.

Image
Foto: Kaportal

Kuća je sagrađena 1926. godine, kameni dio koji s njome čini imanje još i prije, 1900. godine. Formalna adresa imanja je u Čatrnji, no u starim zemljišnim knjigama se ovaj predio zvao Kablarovo brdo, zato je Branislav odlučio oživjeti i taj stari naziv. Prvi radovi krenuli su 2019. godine, a prvi gosti ovdje su se pogostili prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Kaportal

"Većinu toga smo odrađivali sami, većina materijala je unikatna. Borili smo se s majstorima s vremenom, radili čak i noću, nakon što bi završili poslove u firmama u kojima smo zaposleni. Imamo uz to i dva OPG-a, pa usput obradimo 50 rali zemlje. Bilo je doista puno noći u kojima bi smo odlazili u 1 ili 2 poslije ponoći. Skupo i mukotrpno, ali uspjeli smo. Koliko smo uložili truda i novca? Huh, ispočetka smo pisali, ali smo u jednom trenutku prestali, jer je to negativno utjecalo na naše zdravlje", govori Branislav.

Image
Foto: Kaportal

Posljednja investicija bila je u solarne panele, pa sada imaju vlastito napajanje električnom energijom. Seoski vodovod ne može na njihovo brdo, pa se napajaju kišnicom. No, to je nešto što ovom imanju itekako daje finu notu samoodrživosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Kaportal

Kuća je bila obložena lamperijom i premazana pregorjelim uljem. Zahvaljujući tome, hrastovina je ostala potpuno sačuvana, pjeskarena je i premazana bojama na bazi voska i vode, bez kemikalije. Unutrašnjost je premazana prirodnim uljima, pa drvo može "disati".

Image
Foto: Kaportal

A što kažu gosti na sve ovo? Pa recimo samo da su upravo bili rezervirali doček Nove godine. Ne ovaj 2024. godine, jer je on rezerviran još u ožujku, već doček 2025. godine, piše Kaportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Kaportal
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo