NEKOME ĆE MOŽDA SPASITI ŽIVOT / Branimir je 32. put dao krv, pa otkrio da je vidio nešto što ga je jako razveselilo: 'To mi vraća i daje snagu i vjeru i u ovaj narod!'

Stručnjaci kažu kako je među hrvatskim darivateljima najmanje onih s krvno prenosivim bolestima

23.10.2023.
23:08
VOYO logo

Dan je dobrovoljnih darivatelja krvi, pa im je predsjednik Republike na Pantovčaku uručio odlikovanja, javlja RTL Danas.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovao je 164-ero darivatelja; muškarce koji su više od 100 puta dali krv i žene koje su to učinile 75 puta. Odlikovanja, poručio je Milanović, osobno uručujem ako za to postoji razlog. Vaš slučaj, rekao je, jedan je od takvih primjera kada želim svakome od vas stisnuti ruku i zahvaliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBRATITE PAŽNJU! /

Ova granica donjeg krvnog tlaka dovodi do srčanog udara: 'I mali skok može biti alarmantan'

Image
OBRATITE PAŽNJU! /

Ova granica donjeg krvnog tlaka dovodi do srčanog udara: 'I mali skok može biti alarmantan'

Đurđica Čižmarević dala je krv 75 puta i kaže da se osjeća ispunjeno ako je nekome pomogla s time.

Ivanka Brlečić kaže da je to usrećuje. "Prvo zato što sam dala i pomogla mnogim ljudima. U svom životu nisam zbog toga očekivala nikakva priznanja, ali mi je drago da je to prepoznato baš od predsjednika republike", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska krv je dobra

Stručnjaci kažu kako je među hrvatskim darivateljima najmanje onih s krvno prenosivim bolestima. Među zadnjim darivateljima na zagrebačkom zadvodu danas je bio i Branimir Gudelj, koji je rekao da daruje krv jer se dobro osjeća kada to radi.

"Svjestan sam da ću nekome na taj način pomoći, a možda i spasiti život. Tim više, jer je to netko tko je meni nepoznat", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnje darivanje bilo mu je 32. "Nadam se da ću davati barem još ovoliko, dokle god budu htjeli uzimati, ja ću biti na raspolaganju", rekao je.

Dodaje da ga jako veseli kada vidi mlade ljude koji stoje u redu da bi dali nešto dobrovoljno. "To mi vraća i daje snagu i vjeru i u ovaj narod i u ovu mladost", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je u zavodu bilo 137 darivatelja i darivateljica. U transfuzijskoj službi je iz dana u dan drugačija situacija. Sada smo na dobrim zalihama, no može se dogoditi neka velika nesreća ili transplantacija koja će odnijeti dosta krvnih pripravaka. Najčešće nedostaju negativne krvne grupe s RH negativnim faktorom.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo