bivši veleposlanik u moskvi za direkt / 'Ne bih se čudio da iz svega ovoga za Hrvatsku proizađu i veće neprilike nego su dosad bile'

'Rusija kao država ima strateške ciljeve u ovoj regiji i ukoliko se ovaj problem produbi onda se Sberbanka pojavljuje kao jedan od igrača usporedivih s onom trojkom koja je upravljala grčkom krizom', smatra Kovačević

20.3.2017.
22:38
VOYO logo

Sergej Nikolajevič Galicki mogao bi biti sljedeći vlasnik Agrokora. Vlasnik je najvećeg ruskog maloprodajnog lanca "Magnita" koji je navodno spreman preuzeti sve Agrokorove dućane u regiji - i Konzum i Mercator i Ideuu.

Ali to je pitanje Agrokorove budućnosti, a hrvatske dobavljače sve više brine njegova sadašnjost. Kompanija Ivice Todorića dužna im je čak 16 milijardi kuna, a kako dosad nisu dobili ni kune, zabrinuti su da će spašavanje Agrokora ići preko njihovih leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno dok su oči nacionalne ekonomije uprte u Moskvu, državna politika prema Rusiji već godinama ima rezerviran stav, Hrvatska uredno prema Rusiji provodi sankcije EU, a ni veleposlanika u Moskvi dugo već nemamo.

Više o krizi u Agrokoru:

Sve bi to sad moglo doći na naplatu, jer očito se bez Rusa problem Agrokora ovako ionako neće moći riješiti, pa je gost Direkta bio bivši veleposlanik u Moskvi BožoKovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekako nas je zatekla ova iznenadna ovisnost o Rusima. Bruxelles, Washington, Berlin, baltička uspravnica, višegradska skupina, svašta nešto, a onda odjednom se ispostavi da nam ekonomija ovisi o tome što će baćuška u Moskvi reći?

"Ne mogu reći da me iznenadilo. Ne bih bio iznenađen ako bi se dogodilo da iz svega ovoga za Hrvatsku proizađu i veće neprilike nego su dosad bile. Nadam se da intencija ruske vlade nije da Hrvatskoj radi neprilike, kao što je recimo interes da Uniji radi neprilikekao odgovor na sankcije zbog Ukrajine. Ili da gdje god može Americi radi neprilike. Hrvatska je u odnosima prema Rusiji je bila, blago rečeno, nekorektna. Puno je takvih primjera. Jedan od njih je da temeljem međuvladinog dogovora, zemlje jedna drugoj osiguravaju besplatan smještaj za veleposlanstvo. Ruska strana je svoju obvezu izvršila, hrvatska nije. I taj je problem otvoren već 25 godina. Postoji i niz ozbiljnijih problema. Ja sam svjedočio premijera Sanadera s predstavnikom ruske vlade kojemu je obećano da će se realizirati projekt Družba Adria. Nekoliko mjeseci nakon toga u izbornoj kampanji HDZ-a jedina tema je bila onemogućavanje realizacije tog projekta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li moguće da je ulazak ruskog kapitala u Agrokor bio zapravo ne samo financijska investicija nego i politička investicija?

"Mislim da su sve takve investicije potencijalno političke. Da je sve u redu, to bi bio samo primjer uspješno obavljenog posla i osvajanja tržišta. Ali, Rusija kao država ima strateške ciljeve u ovoj regiji i ukoliko se ovaj problem produbi onda se Sberbanka pojavljuje kao jedan od igrača usporedivih s onom trojkom koja je upravljala grčkom krizom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi stalno ističu kako nisu za vlasničko preuzimanje Agrokora, ali nekako sve ide u tom smjeru?

"O tome ne znam ništa. Ali, postoji više načina na koji bi nekakav veliki investitor mogao ući na to tržište. Jedan je da se proglasi stečaj Agrokora pa se u stečaju otkupi Agrokor. Drugi je da se otkupe dugovi Agrokora pa se pretvore u udjele u vlasništvo. Ali, ne mogu reći da su mi poznate namjere Magnita".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo li očekivati od Rusa po pitanju Agrokora neku slavensku solidarnost?

"Ne. Rusija kao velika država ako se pozivala na to to je bilo iz sasvim drugih državnih interesa. Te slavenske solidarnosti već davno nema. Rusija ima svoje interese".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, stalno se misli da su Rusi zbog pravoslavlja bliži Srbima i Srbiji nego Hrvatskoj i Hrvatima, koliko to stoji?

"Među stanovništvom bi se našlo mnogo onih koji bi po toj liniji mogli biti solidarni prema Srbiji. Ali, ruska politika prema Srbiji je politika ruskih interesa i solidarnost sa Srbijom bi prestala onog trena ako bi zapadne sile pristale odustati od sankcijua i prepustiti Krim Rusiji i odmah bi Rusija priznala Kosovo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo