KOMENTIRAO I PUCNJAVU / Božinović potvrdio: Pokrenut će se izvidi oko Matanića koji je priznao optužbe za spolno uznemiravanje

Komentirajući slučaj redatelja Dalibora Matanića, koji je priznao optužbe za spolno uznemiravanje kolegica, ministar Davor Božinović poručio je da policija još nije zaprimila nikakvu prijavu, ali da će najvjerojatnije krenuti u izvide

7.4.2024.
13:21
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je ostavku sada već bivšeg načelnika splitske policije Slobodana Marendića, nakon što je njegov sin sudjelovao u premlaćivanju drugog mladića, "jedinim moralno utemeljenim potezom".

"Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske dao je ostavku na svoju dužnost. Znamo da se dogodio incident, odnosno tučnjava mladih ljudi u jednom noćnom lokalu i ispred njega. Policija je odmah izašla na mjesto događaja i počela s izvidima. U jednom trenutku su policajci shvatili da jedan od počinitelja je i sin načelnika policije. Tad se automatski izvješćuje ravnateljstvo policije, a ne načelnik uprave, koje je u skladu s praksom, odmah odredila da policajci iz druge policijske uprave nastave izvide".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvidi oko premlaćivanja, u kojem je jedan mladić zadobio po život opasne ozljede, traju i dalje, a Božinović je ostavku Marendića u međuvremenu prihvatio.

Image
STRAVA U SPLITU /

Novi detalji: Marendićev sin s prijateljima pretukao mladića. Šef policije već davao ostavku zbog djece

Image
STRAVA U SPLITU /

Novi detalji: Marendićev sin s prijateljima pretukao mladića. Šef policije već davao ostavku zbog djece

'Ispravna odluka'

"Kad se potvrdila informacija da je među počiniteljima i sin načelnika policijske uprave, ta je informacija došla do načelnika i on je povukao po meni jedini mogući moralno utemeljen potez, a to je davanje ostavke. Zbog svega onoga što radimo kao policijski sustav i u rješavanju kaznenih djela i prevenciji nasilja, činjenica da je to učinila osoba s kojom je načelnik u najbližem srodstvu, dakle njegov sin, navela ga je na ispravan zaključak da je njegovo zadržavanje na mjestu načelnika postalo neodrživo. Po dovršetku istrage podnijet će se odgovarajuće prijave, a počinitelji će biti predani pritvorskom nadzozniku", dodao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je komentirao činjenicu da Marendić ne podnosi prvi put ostavku. Već je to učinio 2018. nakon što je njegov drugi sin pod utjecajem alkohola skrivio nesreću službenim vozilom policije.

"Da, znamo što se dogodilo prije više godina. To je isto bila situacija s drugim sinom načelnika Marendića koji je uzeo ključ od službenog automobila i doživio prometnu nezgodu. Tada je načelnik podnio ostavku i nakon nekoliko godina smo, s obzirom na to da se radi o jednom o visoko-profesionalnih načelnika, koji je na čelu uprave koja ima vrlo dobre rezultate u borbi protiv svih oblika kriminaliteta, kad je došlo vrijeme da se raspiše natječaj 2022., on se javio i nitko ni tada nije mogao pretpostaviti da se nešto slično može dogoditi. Iako, ovo što se dogodilo preksinoć je situacija po kojoj načelnik uprave ni po čemu nije odgovoran pravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je napravio njegov sin, ali kao što sam rekao, neodrživo je biti na čelu sustava koji brine o javnom redu i miru i sigurnosti (u ovoj situaciji, op.a). Njegov kredibilitet je narušen činjenicom da je u ovoj tučnjavi sudjelovao i njezin sin", naglasio je Božinović koji je roditeljima teško ozlijeđenog mladića izrazio podršku. "Nadamo se da će se oporaviti", poručio je.

Komentirao slučaj Matanić

Istaknuo je da će policija objaviti više detalja o premlaćivanju kad utvrdi sve činjenice i donese odluke o podnošenju kaznene prijave i predaji pritvorskom nadzorniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je komentirao i pucnjavu na cesti u Zagrebu u kojoj je, za sada, nepoznati muškarac ispalio više hitaca i pokušao ubiti 33-godišnjaka koji je na svu sreću prošao neozlijeđen. Tvrdi da građani mogu biti sigurnistu i da policija radi svoj posao.

"Ove godine nemamo nikakav porast kaznenih djela te vrste i općenito kaznenih djela. Događaju se te situacije, ali ono što vidimo po nikad većoj razriješenosti kaznenih djela u RH, to je da policija djeluje promptno, učinkovito i u više od 70 posto slučajeva u kratkom vremenu privodi počinitelje. Građani Zagreba i Hrvatske mogu biti sigurni da je policija tu i da radi svoj posao", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako u slučaju redatelja Dalibora Matanića, koji je priznao optužbe za spolno uznemiravanje kolegica, policija još nije zaprimila nikakvu prijavu, ali da će najvjerojatnije krenuti u izvide.

"Prema mojim informacijama, policija nije zaprimila nikakvu prijavu. Prema onome što je objavljeno u medijima, postoji sumnja da bi se moglo raditi o kaznenim djelima koja se provode po službenoj dužnosti. U tom slučaju policija pokreće izvide, siguran sam da će to biti i u ovom slučaju i da će to koordinirati i s državnim odvjetništvom. Kad će imati više saznanja nakon završetka izvida, obavijestit će javnost", poručio je Ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara na razjasni jesu li već pokrenuli ili će tek to učiniti, kazao je: "Mislim da su pokrenuli, ali nisam policijski službenik. Ako me pitate je li krenulo jutros, hoće li krenuti večeras ili sutra, siguran sam da idu u tom smjeru", poručuje.

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo