BOŽINOVIĆ NAJAVIO 'TREĆE SUČELJAVANJE S KORONAVIRUSOM': / 'Ako se svi budu držali ovoga, neće nam trebati nove mjere'

Image
Foto: Tomislav Pavlek/HINA/POOL/PIXSELL

'Napravili smo sezonu koju drugi nisu, sutra je Velika Gospa, to je nekakav početak sezone nakon kojeg broj turista, i domaćih i stranih, počinje padati i mislim da možemo biti zadovoljni'

14.8.2020.
19:34
Tomislav Pavlek/HINA/POOL/PIXSELL
VOYO logo

Gostujući na N1 televiziji, šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je stavljanje Hrvatske na crvenu listu u Srbiji, ali i razmatranje Slovenije, Njemačke, Slovenije, Austrije da učine to isto nakon što je opet potvrđen rekordan dnevni broj zaraza koronavirusom.

Kaže kako je činjenica da broj novooboljelih raste kako u Hrvatskoj tako i manje više u svim članicama EU-a i šire, no da su u kontaktu s našim susjedima, pogotovo iz država iz kojih nam dolaze turisti, te da komuniciraju kako nije ista situacija u svim dijelovima Hrvatske. "Primjerice županije koje su najbliže Sloveniji su sve i po njihovim kriterijima u zelenoj zoni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEODGOVORNO PONAŠANJE MLADIH NA JUGU HRVATSKE: /

Zaraze se partijajući pa prenose virus majkama i bakama

Image
NEODGOVORNO PONAŠANJE MLADIH NA JUGU HRVATSKE: /

Zaraze se partijajući pa prenose virus majkama i bakama

Opovrgava navode o friziranju

Božinović je priznao da su se nadali smanjenju infekcija tijekom ljeta, ali negira da se bilo što vezano za zaražene friziralo, kako tvrde njemački i austrijski mediji.

"Činjenica je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemlja koja ima ovakve turističke rezultate, teško se mogu sjetiti države koja kao Hrvatska ima više od 20 do 25 posto stranih gostiju u udjelu stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napravili smo sezonu koju drugi nisu, sutra je Velika Gospa, to je nekakav početak sezone nakon kojeg broj turista, i domaćih i stranih, počinje padati i mislim da možemo biti zadovoljni sezonom", tvrdi Božinović.

Hoće li doći do eksplozije novozaraženih?

Upitan slijedi li daljna eksplozija novozaraženih sljedećih dana kaže. "Naši epidemiolozi prate situaciju i kontakte, činjenica je da imamo jedno povećanje koje sigurno neće nestati preko noći, ali s mjerama koje su poduzete i koje će se vjerojatno još poduzimati siguran sam da ćemo dovesti situaciju do jeseni, do početka školske godine da bude prihvatljiva s epidemiološkog gledišta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne može predvidjeti hoće li biti još veći skok, dodaje Božinović, no s obzirom na pojačan angažman, prije svega ove županije u kojima je najviše novooboljelih, i na povećan broj testiranja misli da će epidemiolozi staviti tu situaciju pod kontrolu.

O novim mjerama

Na pitanje jesu li se noćni klubovi trebali ranije zatvoriti, Božinović je rekao: "Epidemiolozi na to odgovore da smo sve zatvorili ne bi bilo vjerojatno novooboljelih. Kada su se potvrdile informacije, ne samo od strane novooboljelih u Hrvatskoj nego i izvan Hrvatske, kada su se utvrdile, odmah smo išli s mjerama, ali one se provode i mijenjaju cijelo ovo razdoblje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče eventualnih novih mjera, Božinović podsjeća da su mjere više manje poznate, međutim njihovo uvođenje ovisit će o epidemiološkoj situaciji. "Ne bih ništa najavljivao, najvažnije je da se svi drže temeljnih mjera, onda nam neće trebati nikakve nove mjere".

Pobijedili koronavirus?

Upitan što misli o prijašnjoj izjavi premijera Andreja Plenkovića da su pobijedili koronavirus kaže da su ga sigurno pobijedili u prvoj dionici. "Pa smo ga pobijedili i u ovoj s obzirom na turističku sezonu kakvu nitko nije očekivao i nadam se da ćemo to napraviti i od jeseni kada će biti treće sučeljavanje s koronavirusom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo