On je savjetovao šeika / Borojević o tome što je dogovarao o Fortenovi: 'Ne znam baš da je bilo 500 milijuna eura'

Rekao je da je Alketbi u razgovorima sa Sberbankom bio još od 2019., da je 'tada vrijednost bila veća', rekao je što će on raditi ako Alketbi uspije

7.11.2022.
15:18
VOYO logo

U neka vremena Miodraga Borojevića nazivalo se neizvršnim direktorom Fortenova grupe, da bi sad bio na glasu čovjeka koji je savjetovao Saifa Alketbija oko preuzimanja Sberbankovog udjela u Fortenovi. Na zagrebačkom aerodromu, nakon što se doznalo da danas dolazi iz Dubaija, dočekale su ga kamere nacionalnih televizija.

Borojević se kratko pozdravio s odvjetnilkom Ljubom Pavasovićem Viskovićem, a onda je stao pred novinare koje je prije svega zanimalo da pojasni svoju ulogu u prodaji ruskog udjela u Fortenovi i njegovo poznanstvo s navodnim kupcem iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Miodrag Borojević /

RTL doznaje: Čovjek koji je savjetovao šeika da preuzme udjele u Fortenovi vraća se u Hrvatsku

Image
Miodrag Borojević /

RTL doznaje: Čovjek koji je savjetovao šeika da preuzme udjele u Fortenovi vraća se u Hrvatsku

"Kao što ste već čuli od gospodina Pavasovića, moja uloga je bila isključivo savjetodavna po pitanju biznis vrijednosti kompanije, gdje me je arapski kupac koji je bio zainteresiran i koji je pratio taj aset već duže vremena, pitao za mišljenje o stanju kompanije, o potencijalima kompanije", kazao je Borojević.

Dalje je kazao: "Pregovori su se odvijali na relaciji Dubai-Moskva. Oni su ugovor zaključili. Ja nisam legal-expert da komentiram pravovaljanost tog deala. Je li deal bio pravovaljan ili nije bio pravovaljan, to će netko drugi odlučivati, to nije u mojoj domeni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja već duže vremena boravim u Dubaiju, imam kompaniju tamo, imam neke svoje poslovne interese u Dubaiju, radim, ulažem, investiram", tako je opisao svoju poziciju.

Novinare je, međutim, zanimalo je li ga ipak kontaktirao netko od domaćih ili istražnih tijela, jer se naveliko u Hrvatskoj, sve do Vlade, pa i šire, smatra da bi mogao biti prekršen zakon o sankcijama. Odgovorio je da ga nitko nije kontaktirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boji li se međunarodnih regulatora? "Da se bojim, vjerojatno bih ostao u Dubaiju", rekao je na to. Novinare je zanimalo i što misli, je li za taj posao doista trebala dozvola regulatora u Nizozemskoj.

"Teško mi je to komentirati, mislim da ne bi bilo umjesno. Prema njihovom tumačenju", rekao je, misleći o svom poznaniku kojega je savjetovao i Sberbanku, "struktura transakcije je da arapski investitor kupuje firmu d.o.o. faktički u Moskvi koja je nosilac akcija u holding kompaniji u Amsterdamu. Oni tvrde da su na takvu transakciju imali puno pravo, da im nije trebalo ničije odobrenje. Za odmrzavanje aseta oni idu dalje u drugi korak, koji rade timovi stručnjaka iz prava u Beču, Londonu, Dubaiju…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je dalje da se transakcija nije dogodila preko noći: "Oni su krajem 2019. godine bili u Moskvi, pregovarali, samo što je tada cijena bila puno viša, pa su se povukli. Oni jako dobro znaju što su kupili. I nisam siguran da je bilo 500 milijuna eura."

Rekao je da "ne bi znao" je li Alketbi paravan i ujedno odgovorio na pitanje je li Alketbi "ozbiljan investitor":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali obzirom na to o kome pričamo, da je njegova ekselencija ozbiljan investitor, čovjek je kupio brod za toliko koliko sad pričaju da je kupio to što je kupio… Ja bih volio da je taj čovjek moj paravan. Di bi mi bio kraj?"

Za Filipovića je dalje kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krešimir Filipović je moj prijatelj, partner, komuniciramo na dnevnoj razini o svemu što se događa, ali on nema nikakve veze s tom transakcijom… Mislite da imam 500 milijuna da to kupim?… Čini mi se da mi pridajete veliku važnost. Volio bih da sam nekome tako velikom kao Sberbank, pustite sad rat i sve to na stranu, ali Sberbanka je tako velika institucija i ne vjerujem da bi Gref (Herman, CEO u Sberbanku) došao na to da mu treba Borojević. Suludo…"

"Kada dođe do odmrzavanja aseta, to i jest ono o čemu sam s njime razgovarao", odgovorio je, "Razgovarali smo prvenstveno o vrijednosti kompanije i što ako; ako postane vlasnik, ako se upiše, prenese… Da, u tom slučaju ja ću sigurno biti. Nikakva izvršna pozicija me ne zanima, ja sigurno neću biti menadžer."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo