Odluka je pala /

Ostvarenje nagodbe: Fortenova konačno preuzima Mercator, a Rusi postaju većinski vlasnici

Image
Foto: Pixsell

To znači da je ruski udio Fortanova grupe porastao na 44 posto.

12.3.2021.
15:10
Pixsell
VOYO logo

Fortenova je objavila kako su na današnjoj Skupštini dioničari krovne kompanije koja je vlasnik Fortenove izglasali sve predložene odluke, o kojima smo već pisali, što uključuje i onu koja se odnosi na konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe vezano uz prijenos dionica Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu. 

Image
Čeka se odobrenje dioničara /

Fortenova će se dodatno zadužiti i napokon preuzeti Mercator, ali to ujedno mijenja odnos snaga u Fortenovi - Rusi iznad 50%

Image
Čeka se odobrenje dioničara /

Fortenova će se dodatno zadužiti i napokon preuzeti Mercator, ali to ujedno mijenja odnos snaga u Fortenovi - Rusi iznad 50%

Rusi su dobili veći dio dionica

Drugim riječima, Fortenova je dobila odobrenje za proširenje postojećeg financijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 milijuna eura, koje će se koristiti za otkup Mercatorovih dugovanja, odnosno refinanciranje Mercatorovog duga prema bankama koje su do sada imale pravo blokiranja prijenosa vlasništva, zbog čega nije bilo moguće ostvariti Nagodbu vjerovnika iz 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, izglasana je odluka o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi, čime se na Fortenova grupu prenosi 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu Sberbanka. To znači da je ruski udio Fortenova grupe porastao na 44 posto. 

Sberbank će tako s VTB bankom držati 51 posto dionica. Kako se ne bi prekršile sankcije koje je Europska unija uvela Rusiji, koje zabranjuju Rusima da preuzimaju tvrtke u EU, dio dionica, dakle oko 2 posto, bit će prebačene na poseban račun, te će se u tom postotku ruski vlasnici privremeno odreći prava glasa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ostale ključne pretpostavke su ostvarene 

Budući da je 5. ožujka Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije odobrila namjeru stjecanja kontrole Fortenova grupe nad društvom Poslovni sistem Mercator d.d., Ljubljana na tržištu Republike Srbije, ostvarene su sve preostale ključne pretpostavke za skori prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator na Fortenova grupu.

"Zahvaljujem dioničarima koji su prepoznali važnost predloženih odluka za budućnost  Fortenova grupe i kroz njihovo izglasavanje nam dali podršku za realizaciju planova kojima ojačavamo naše poslovanje i učvršćujemo položaj najvećeg poslodavaca u južnoj i jugoistočnoj Europi. Uz ove odluke dioničara i prošlotjedno odobrenje regulatora u Srbiji, više ne postoje nikakve formalne prepreke da Mercator do kraja ovoga mjeseca postane dio Fortenova grupe", rekao je član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

"Posao koji je sada pred nama odnosi se na sklapanje aranžmana i ugovora kojima ćemo odluke Skupštine provesti u djelo. U prethodnom razdoblju detaljno smo pripremili korake koji sada idu u operacionalizaciju, a kojima ćemo, kao što smo već isticali, u kompaniji provesti konsolidaciju na nekoliko razina, u vlasništvu unutar Grupe, u kreditiranju Grupe te, na koncu, u maloprodaji u cijeloj regiji. Time ćemo konačno moći početi koristiti sve sinergijske prednosti i ojačavati naše pozicije u maloprodaji na svim tržištima. Prijenos Mercatora ujedno znači i zaključenje svih preostalih obveza iz Nagodbe vjerovnika, čime će, na moje veliko osobno zadovoljstvo, nakon točno četiri godine postupak izvanredne uprave u Agrokoru biti uspješno okončan", zaključio je Peruško

Tri nova člana u Upravnom odboru

Od ostalih važnih odluka na Skupštini, dioničari su odobrili da u Upravni odbor Fortenova grupe kao neizvršni članovi budu imenovani Roman Goltsov, Daniel Gusev i Damir Spudić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roman Goltsov je trenutno na poziciji višeg izvršnog direktora i rukovoditelja sektora strukturiranih financija unutar Odjela korporativnih zajmova Sberbanka. 

Daniel Gusev je partner u Gauss Venturesu, europsko-američkom fondu rizičnog kapitala, a Damir Spudić je član Uprave i glavni financijski direktor tvrtke Energia naturalis (ENNA) te glavni financijski direktor ENNA grupe gdje je odgovoran za gdje je odgovoran za planiranje, implementaciju, upravljanje i vođenje svih financijskih aktivnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno je s prihvaćanjem novih članova Upravnog odbora na snagu stupila i ostavka koju je na poziciju neizvršnog člana Upravnog odbora podnio Miodrag Borojević

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo