Možemo, HDZ, Hrast... / Borba za uvođenje građanskog odgoja u škole u Zagrebu, mnoštvo sukobljenih mišljenja. A građani ga žele

U lovu na predizborno obećanje zagrebački gradonačelnik otvorio je žustru raspravu oko najave Uvođenja građanskog odgoja u škole

1.9.2021.
21:00
VOYO logo

Problem je sve, od samog sadržaja programa koji je radila bivša Bandićeva skupina, do manjka stručnog kadra, ali i činjenice da svi učitelji manje, više imaju popunjene satnice. 

Niti ministar obrazovanja nije oduševljen potezom zagrebačkog gradonačelnika. Marina Brcković popratila je tu temu za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon najave, već problemi. Program za građanski odgoj koji Možemo! i SDP žele uvesti u škole, pisalo je Povjerenstvo bivše gradske vlasti, na čelu s istaknutom članicom Hrasta.

Marko Kovačić, znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije svaki iskorak prema uvođenju građanskog dobar. Ovaj recimo nije OK. U ovom postoje brojni problemi, od činjenice da ne postoji ništa vezano uz Savjet mladih, ne govori se o pravobraniteljicama, nema ravnopravnosti spolova."

Lovorka Bačić, članica GOOD inicijative:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije problem što sve ono što jest u programu nego što nedostaje. A nedostaje jako puno, ne samo dio ljudskih prava nego generalno razvijanje demokratskih vrijednosti i stavova."

Ne može ga niti bilo tko predavati. U osnovnim školama učitelji povijesti, a u srednjim nastavnici sociologije, filozofije te politike i gospodarstva, kojih nema dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinko Filipović, v. d. ravnatelja Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja:

"Pet dana prije početka nastave, a znam pouzdano, manje više svi ravnatelji škola su osmislili, odnosno definirali zaduženja svojih učitelja i nastavnika i u tom pogledu eventualno će građanski odgoj moći predavati samo oni koji nemaju punu normu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu se kao predvodnik istaknula Rijeka koja ga je uspješno uvela još prije pet godina. Taj su model preuzeli i neki drugi gradovi, dok u ostalima poput Zagreba, građanski odgoj postoji kao međupredmetna tema. 

Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo važeći kurikul, a zašto je ovo sada dodatno potrebno to iskomunicirajte s gradonačelnikom."

Radovan Fuchs (HDZ), ministar obrazovanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pet je dana do školske godine. No, ja ne vidim poseban razlog za uvođenje ovakvog pristupa građanskog odgoja kad ga već proučavamo kroz druge predmete."

Ipak, građani tu ideju pozdravljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve pohvale u vezi tog uvođenja i mislim da je krajnje vrijeme da se to uvede", kazao je Amel Kobić iz Zagreba.

"Mi smo kao roditelji već ispunjavali upitnike da li smo zainteresirani za uvođenje građanskog odgoja i to početkom godine, drugi, treći mjesec", kazala je Marinela Sluganović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketa je, kaže bivši pročelnik, provedena u svim zagrebačkim školama, a rezultati su pokazali da je većina protiv građanskog odgoja kao izbornog predmeta.

Ivica Lovrić (BM 365), bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Anketa u kojoj su sudjelovali i zaposlenici škola i roditelji i učenici pokazala je da to Zagrebu ne treba budući da već imamo međupredmetne teme. Radi se o tome da gradonačelnik obećava toplu vodu onim kućanstvima koja imaju toplu vodu."

Nova vlast planira u školama nove ankete, a za sutra su najavili objasniti kako će uvesti građanski odgoj usred školske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo