Boravak i hrana u školama i do 750 kuna!

Dnevni boravak dosad je u Zagrebu bio besplatan i organiziran je u prvom i drugom, često i trećem razredu osnovne škole.

9.9.2011.
11:54
VOYO logo

Nije poskupio samo dječji vrtić po prihodovnom cenzusu – od ove školske godine isti model primjenjuje se i na dosad besplatan dnevni boravak za zagrebačke osnovce. To znači dvije stvari – osnovno obrazovanje više nije besplatno, iako to jamči Ustav, a druga da će prosječni roditelji od sada boravak djece u vrtiću i školi plaćati više od 1.000 kuna. Dosad su za to izdvajali mjesečno 450 kuna. Oni sretnici koji su zapali u najviši platni razred, a imaju po jedno dijete u školi i vrtiću, mjesečno će plaćati gotovo 3.000 kuna.

Tako sada uz prehranu u osnovnim školama, što uključuje mliječni obrok, ručak i užinu, što se plaćalo oko 200 kuna na mjesec, dolazi dodatak za dnevni boravak, odnosno plaću učiteljice koja nije financirana iz državnoga proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimalan iznos cijene boravka je 400 kuna mjesečno, a plaćaju je roditelji s prosječnim mjesečnim prihodom po članu zajedničkog kućanstva većem od 5.000 kuna. Obitelji s primanjima nižim od 2.000 kuna imaju pravo na besplatan boravak djeteta u školi.

''Mediji su se najviše 'zakačili' na poskupljenje vrtića, što je logično jer je nova vrtićka skala popela cijenu do 2.000 kuna. Plaćanje dnevnog boravka provuklo se šutke u ožujku, a vrijedi od ove školske godine. No, nisu poskupjeli samo vrtić i dnevni boravak, tu je i nova cijena 'Škole u prirodi', ukidanje besplatnog javnog prijevoza i smanjenje naknade za rođenje djeteta'', upozorava Mirela Blaženović iz Udruge Roda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je, objašnjava, to što dnevni boravak nije čuvalište djece, niti je riječ o dadiljama, nego o učiteljicama.

''One ne 'bedinaju' djecu, one ih obrazuju i to nas vodi tome da osnovno školstvo više nije besplatno. Pitam se hoćemo li uskoro plaćati školama komunalije i korištenje sportske dvorane? Pritom u te iste škole i dalje donosimo papirnate ubruse, sapun, čaše i ostale potrepštine koje nedostaju'', kaže Blaženović za Vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da se Zagreb nije jedini odlučio okoristiti naplatom dnevnoga boravka za osnovce. Grad Split uveo je roditeljima plaćanje produljenog boravka s ručkom od 750 kuna, Karlovčani plaćaju mjesečni paušal od 100 kuna te 15 kuna po obroku u dnevnome boravku. Pula je uštedjela na svojih oko 800 djece u produljenom boravku uvođenjem sufinanciranja plaća učiteljica u boravku od oko 20 posto ekonomske cijene, odnosno stotinjak kuna, plus cijenu obroka. U Zaprešiću roditelji plaćaju produljeni boravak 400 kuna.

Vezani članak:

arti-201108220841006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo