Bombica je opomena, osvetit ćemo Josipa Jovića

'Ova bombica je opomena Ivi Josipoviću i Borisu Tadiću.

17.1.2011.
23:11
VOYO logo

Uz ručnu bombu u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu, kako doznaje Večernji list iz njemačkih izvora bliskih istrazi, stiglo je i prijeteće pismo upućeno predsjedniku Ivi Josipoviću. U potpisu je stajalo samo "HF", uz amblem s prikazom orla na hrvatskom grbu. Što se i tko skriva iza naziva HF, istražuje se.

Osveta za Uskrs 1991.

Pismo je sadržavalo niz prijetnji i uvreda upućenih predsjedniku Josipoviću i njegovu srbijanskom kolegi Borisu Tadiću. Prijetnja stiže baš uoči Josipovićeva posjeta Njemačkoj - hrvatski predsjednik u Berlinu je u srijedu i četvrtak gdje će ga primiti predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert i savezna kancelarka Angela Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

!Bombica je samo opomena predsjedniku udbaško-komunističkog-antifašističkog-četničkog saveza Josipoviću i njegovu prijatelju, četničkom vojvodi Tadiću", poručila je skupina koja se identificirala kao HF. Objašnjavajući razloge prijetnji, vraćaju se na krvavi Uskrs 1991. na Plitvicama kad su se sukobili redarstvenici MUP-a i krajinski separatisti i kad je pala prva žrtva Domovinskog rata.

Veleposlanik u Zagrebu

U pismu, doznajemo, potpisani HF podsjećaju kako se 31. ožujka ove godine navršava 20 godina od pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvičkim jezerima, kako su ga odlučili osvetiti te upozorili da ih u toj namjeri nitko ne može spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je pismo potpisano s HF, neki su taj potpis povezali s internetskom stranicom Hrvati Frankfurta, čiji grb nalikuje na onaj iz pisma.

"Osuđujem taj teroristički čin. Ako je grb kopiran, to je učinjeno ilegalno", kazao je dizajner grba i vlasnik stranice hrvati-frankfurt.de Perica Ninković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz hrvatskog MVP-a nisu željeli komentirati poruku i prijeteće pismo, samo su kazali kako je sumnjivi paket s ručnom bombom dostavljen putem dostavne tvrtke u ponedjeljak oko 13 sati. Djelatnicima je odmah bio sumnjiv pa su pozvali policiju.

Josipović u srijedu ipak putuje u Njemačku

Sumnje su se pokazale točnima - nadležne službe njemačkog ministarstva unutarnjih poslova detaljnim su pregledom utvrdile da paket - uz prijeteće pismo - sadržava ručnu bombi M 75 s upaljačem i osiguračem, a koja je potom i odnesena iz kruga Veleposlanstva. Veleposlanik u Njemačkoj Miro Kovač inače je bio u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema informacijama kojima zasad raspolažemo, nema razloga da zbog bombe pred hrvatskom ambasadom u Berlinu i popratnog prijetećeg pisma predsjednik Josipović otkaže svoj posjet Njemačkoj", poručili su iz Ureda predsjednika.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle nazvao je hrvatskog kolegu Gordana Jandrokovića, osudio čin slanja bombe te zajamčio punu sigurnost djelatnicima i Veleposlanstvu Hrvatske u Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako će njemačka Vlada poduzeti sve potrebne mjere sigurnosti u okviru predstojećeg posjeta predsjednika Ive Josipovića Njemačkoj.

Vezani članak:

arti-201101170760006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo