UMRLI SA ILI OD COVIDA? / Mrtvozornica poslala oštru poruku Berošu: 'Ne damo da se postavlja sumnja na naš rad'

'Mi ne znamo koja je svrha, ali ne damo da se postavlja sumnja na rad mrtvozornika jer sad ispada kao da mi nismo dobro radili svoj posao', poručila je Samija Ropar koja radi kao mrtvozornica

26.10.2021.
20:35
VOYO logo

Situacija s koronavirusom u Hrvatskoj nije dobra. Uspoređujući s brojkama od prije tjedan dana, i u ponedjeljak i u utorak zabilježeno je dvostruko više zaraženih - u posljednja 24 sata zabilježeno je 3360 novozaraženih, preminulo je 30 osoba, a njih 23 nije bilo cijepljeno.

Zbog korone je u Hrvatskoj dosad umrlo 9090 ljudi, a bolnice, da bi se razlikovao broj umrlih od covida od broja umrlih s covidom, trebaju popunjavati dodatnu potvrdu o smrti. Mrtvozornici su pak poručili da su "isto radili i do sada". Naime, bolnice svako jutro šalju podatke o broju hospitaliziranih i umrlih od Covid-a, a krajem rujna održan je sastanak s Ministarstvom zdravstva te su izdane nove smjernice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad smo zapravo u tom nekom novom načinu izvještavanja. Dakle, uz jedan dosadašnji takozvani anketni izvještaj o preminulima od covida, sad imamo dodatnu potrebu za popunjavanjem određene potvrde o smrti koja se dostavlja nadležnim institucijama", rekao je za RTL Danas zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Zoran Barušić

Sve je to s ciljem da bi se razlikovali umrli od covida i umrli s covidom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'DANAS I SUTRA JE U NAŠIM RUKAMA' /

Beroš poslao važno upozorenje: Objavio je koliko novozaraženih, hospitaliziranih i preminulih nije bilo cijepljeno

Image
'DANAS I SUTRA JE U NAŠIM RUKAMA' /

Beroš poslao važno upozorenje: Objavio je koliko novozaraženih, hospitaliziranih i preminulih nije bilo cijepljeno

'Ne damo da se postavlja sumnja na rad mrtvozornika'

Anesteziologinja iz KBC-a Sestre milosrdnice kaže da pacijenti na jedinicama intenzivnog liječenja umiru od covida. "Znamo taj tipični klinički tijek bolesti koji ide od pozitivizacije pacijenta preko pogoršanja, onda s tim tipičnim slučajevima obdukcija nije ni potrebna da bi se dokazalo da je netko umro od COVID-a. U našoj jedinici intenzivnog liječenja svi su pacijenti umrli od COVID pneumonija i ARDS-a", kazala je anesteziologinja Željka Gavranović

Savjetnica predsjednika Hrvatske liječničke komore Samija Ropar radi kao mrtvozornica u karlovačkoj bolnici i kaže sve su isto radili i do sada te da se zna tko je umro od covida, a tko s covidom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne znamo koja je svrha, ali ne damo da se postavlja sumnja na rad mrtvozornika jer sad ispada kao da mi nismo dobro radili svoj posao, mislim da ministar Beroš treba uzroke nezadovoljstava statistikom tražiti na nekom drugom mjestu", poručila je Ropar. 

"Planira se raditi izvješće standardizirano sukladno kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, malo provjeriti i revidirati ove postojeće podatke u obliku izvješća koje će biti standardizirano sukladno kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije", rekla je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tatjana Nemeth Blažić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lukšić o stanju u KB Dubrava

U Kliničkoj bolnici Dubrava umrlo je više od dvije tisuće pacijenata. Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava, kazao je da se u odnosu na staro bilježenje umrlih s koronom i od korone promijenila zapravo mala stvar u epidemiološkom viđenju ljudi koji su preminuli zbog covida.

"Verificirat će se preminuli od covida u akutnoj fazi bolesti dok oni koji su umrli zbog neke druge bolesti, ali su bili pozitivni na covid evidentirat će se kao umrli od te druge bolesti. Navest će se samo da je covid bio prisutan", objasnio je Lukšić za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se od početka pandemije broj umrlih od covida bilježio na novi, trenutni način, ravnatelj KB Dubrave kaže kako bi se broj preminulih samo evidentirao na drugačiji način, ali da bi broj preminulih ostao isti. "Mislim da javnost ne treba s time previše zamarati. Ono što je važno je da imamo mogućnost spriječiti najteže oblike bolesti i preventirati dolazak na respirator. To je cijepljene. Ovo ostalo ostavimo struci da oni rasprave", kazao je ravnatelj.

'Nitko od pacijenata koji su na respiratoru nije cijepljen'

Osvrnuo se potom i na stanje u KB Dubrava. "Sustav je opterećen. Mi ovdje imamo 90, bolesnika od toga je 24 na respiratoru. Nitko od njih koji su na respiratoru, koji imaju najteži oblik, nije cijepljen. To je dovoljan podatak. U četvrtom valu se radi o nešto mlađim bolesnicima nego u drugom i trećem valu. Mi smo tu imali oko 500 bolesnika u jednom trenu. Imamo jedno golemo iskustvo i nova znanja od početka covida", poručio je Lukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je potom hoće li ta bolnica ponovno postati covid-bolnica. "U drugom i trećem valu su s nama ovdje radili kolege iz drugih zagrebačkih bolnica. Danas i druge zagrebačke imaju svoje covid intenzivne jedinice i svi zajedno na svojim odjelima zbrinjavamo covid bolesnike. Ne vjerujem da će doći do toga da bi se morala ponovno jedna bolnica zatvoriti", zaključio je Lukšić.

Ogromne gužve ispred KBC-a Sestre milosrdnice

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata umrlo 30 ljudi, a njih 23 nije bilo cijepljeno. Kako raste broj zaraženih, raste i potreba za testiranjem zbog čega se danas ispred KBC-a Sestre milosrdnice čekalo više od dva sata na test.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas su se mogli covid testirati bez naručivanja, pošto svjedočimo porastu broja slučajeva u Hrvatskoj – sukladno tome veći je interes za testiranjem", komentirao je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić. No, od sutra se u Vinogradskoj više neće moći testirati bez naručivanja, već jedino uz naručivanje upravo kako bi se izbjegle gužve poput one današnje.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo