kilogram povrća kao kilogram mesa / Bolje u mesnicu nego na plac: 'U eurima sve zvuči kao sitnica, ali kad spomenete kune, ljudima dođe do pameti'

Image
Foto: RTL/Danas

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, povrće je skuplje u studenome u odnosu na listopad prošle godine za 1,7 posto

14.1.2024.
20:05
RTL/Danas
VOYO logo

Na tržnicama je gužva kao da se nešto dijeli, ali istina je daleko od toga. Salata košta četiri do pet eura, a blitva do šest eura. Građani negoduju jer kilogram povrća košta kao kilogram mesa, piše Danas.hr.

"Skupo je. Ne može kilogram blitve biti šest eura, pa šest eura je kila mesa. Toliko od mene", kaže Jadranka iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pet eura je kila. Dosta je to. Lani je bila jeftinija. Ne sjećam se točno koliko, ali znam da uvijek primijetim kad nešto poskupi, a ovo je baš dosta poskupjelo", kaže Petra čija djeca vole jesti blitvu, ali ovo je previše.

Prodavači kažu da su morali poskupjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove godine je sve puno skuplje nego prošle godine. A što da objasnim kad je sve išlo gore. Repromaterijal je poskupio, sve", objašnjava prodavač Ivan iz Podstrane kod kojeg se blitva i salata prodaju za četiri eura.

Image
NOVA PRIJETNJA /

Bliskoistočni sukob utječe na cijeli svijet: 'Najveći učinak tih nestabilnosti se može odraziti na cijene hrane'

Image
NOVA PRIJETNJA /

Bliskoistočni sukob utječe na cijeli svijet: 'Najveći učinak tih nestabilnosti se može odraziti na cijene hrane'

Problem je u euru

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, povrće je skuplje u studenome u odnosu na listopad prošle godine za 1,7 posto. Tikvice su od rujna 2022. do studenoga 2023. poskupjele za 76 centi, rajčice su u istom periodu skuplje za 66 centi, paprika 22 centi, slatko zelje je izuzetak, ono je jeftinije za 29 centi, dok je luk u malo više od godinu dana poskupio 36 centi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanima najviše smeta što su u nekim slučajevima cijene povrća i mesa gotovo jednake. Tvrde, problem je i u euru.

"Tu dobijete dva puta po pola kile zelenjave što je kao jedno pile otprilike. Treba još uvijek kune spominjati jer onda ljudima dođe do pameti. U eurima sve zvuči kao sitnica, ali kad spomenete kune na koje smo naviknuli, onda se vide stvarne cijene, a one su točno 100 posto veće nego što su bile prije dvije godine", kaže Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otišlo je sve prema gore za nekoliko puta otkad smo na euru, nekad je bilo 10, 15 kuna, a sada je četiri eura. Vjerojatno je to sad zbog hladnog vremena, ali i osiromašili smo od uvođenja eura", smatra Igor.

Euro, inflacija, loša poljoprivredna godina... Uzroka je mnogo, ali to neće promijeniti činjenicu da će građanima i sljedeća kupovina biti skupa, možda i skuplja od današnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Novi udar na umirovljenike: Rastu cijene smještaja u domovima, u nekima i do 150 eura: 'Nismo imali drugog načina'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo