Uz dobru veselicu, važne su i dobra hrana i zdravica. U cijeloj Hrvatsko je dobro vrijeme, u Zadru je trenutno desetak stupnjeva tako da je jako lijepo boraviti na otvorenom. U Zadru ove godine nema tradicionalnog dočeka na otvorenom na glavnom gradskom trgu. Rade kafići i restorani i svi oni imaju svoje programe i klijentelu, ali glavno događanje će biti na Adventu.
Na Adventu sve kreće od pregleda COVID potvrda na COVID punktovima. Tamo se nalaze zaštitari koji pregledavaju COVID potvrde. Nakon toga se ulazi u adventski program gdje hrane i pića ima u izobilju.
Osim standardne hrane koja se nudi na Adventu poput kobasica i fritula, večeras se pripremila i hrana posebno za doček Nove godine. Dobru zabavu nude mlade zvijezde i talenti iz jedne popularne talent show emisije.
U Zadru se na dočeku očekuje više tisuća ljudi koji bi se trebali zabaviti na uz sva ograničenja, no svi su već krenuli slaviti. U Zadru je običaj slaviti od jutra.
Oko lonaca s juhom i lešo skuhanom junetinom na Staru godinu
ujutro okrijepi se pola Ulice fafarikula, kvarta na zadarskom
Putu Dikla poznatom po drvoredu Kostela.
„Govore stariji od mene da je ovo 28. godina, osim lani kad je
bila korona, kad je sve zatvoreno bilo. Ovako zeru suhoga nešto,
juha, meso lešo i odlično“, kazao je Josip
Antišin, kuharev pomoćnik iz Zadra.
Cijelu godinu se svakodnevno druže, a onda bi za doček svatko
otišao na svoju stranu, pa su zato prije gotovo 3 desetljeća
odlučili:
„Da se skupimo ujutro, zajedno, da imamo jednu podlogu od juhe i
od lešade i onda navečer svako može gdje hoće. Lijepo najeden, da
se žene spremaju, šminkaju, frizure rade. Znači, ručak su skuhali
kuhari“, rekao nam je Branimir Radić iz
Zadra.
U improviziranim uvjetima kuhar se dobro snašao.
„Došlo je vrijeme da mi mlađi počnemo kuhati jer je pola ovih
glavnih organizatora i kuhara, koji su sve ove godine to radili,
leži u koroni i onda je dopalo mene. Bit će materijala ja se
nadam za sve. Kod dobrog mesara smo uzeli fjanka, rebara, prsa.
Ima i jedna tajna unutra, teleće koljenica, ali to je za kuhara“,
poručio je Mario Vuksan, kuhar iz Zadra.
„Vrlo često idemo zajedno brodom na ribe, a Mario je taj koji
kuha. Ja radim sve druge stvari, tako da znam kako kuha“, kazao
je Đani Perkušić iz Zadra.
Na mjesto na kojem se svi poznaju, neki su ponijeli i svoje
tanjure
„Bila je riječ da će bit plastični, pa eto neću da jedem iz
plastike“, rekao je Danijel Subotić iz
Zadra.
Tradiciju su prihvatile i mlađe kvartovske snage.
„Vruća malo, ali ok, super je juha, svaka čast“, poručila je
Ena Kadić iz Zadra.
„Družimo se, inače smo tu kao svaki dan, pa smo evo došli i
danas“, kazala je Lucija Karamarko iz
Zadra.
Ovdje odavno vrijedi kredo, bolje da propadnu i fafarikule, nego
običaji.